ČUTNO

FOTO: Slepi muzikant s harmoniko izvabil solze

Objavljeno 05. avgust 2017 20.42 | Posodobljeno 05. avgust 2017 20.42 | Piše: Jože Miklavc
Ključne besede: prireditev

Polfinalna prireditev 37. zlate harmonike Ljubečna nabita z dobro glasbo in čustvi.

Maks Vinšek. Foto: Jože Miklavc

V atriju Velenjskega gradu se je minulo nedeljo odvila polfinalna prireditev 37. zlate harmonike Ljubečna 2017, ki velja hkrati kot državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. Finalno prireditev organizira Kulturno-umetniško društvo Ljubečna, pri polfinalni pa sodeluje z Mestno občino Velenje. Velika zaključna prireditev bo v nedeljo, 27. avgusta, v domu krajanov na Ljubečni kot vsakoletni glasbeni spektakel. Prvenstvo poteka že od leta 1981 in je edino tovrstno tekmovanje s tako dolgo tradicijo, je pa hkrati tudi velika šola do kakovosti slovenskega igranja na ta inštrument, ki z leti po besedah prof. Tomaža Gučka »daje zelo dobre rezultate«. V prvi polfinale se je uvrstila večina tekmovalcev iz predtekmovanj, ki so potekala po Sloveniji (Besnica pri Kranju, Ruška koča na Pohorju, Škocjan na Dolenjskem, Hajdina pri Ptuju in nazadnje v Nazarjah), še zadnja pa bo pred drugim polfinalom kot območno predtekmovanje potekalo v Sodražici 5. avgusta v organizaciji Kluba harmonikarjev Urška, ko bodo izbrali tudi naj harmonikarja Urške in suhorobarskega prvaka za leto 2017.

Prireditev na Velenjskem gradu, ki ji je prvič v lanskem letu dal močan pečat nekdanji svetovni prvak v diatonični harmoniki Robert Goter, so izvedli v sodelovanju z osrednjim pokroviteljem Mestno občino Velenje ter TV-voditeljico, poznavalko domače glasbene scene Darjo Vrhovnik, udeležilo pa se je je kar 33 tekmovalcev v štirih starostnih kategorijah. Če so bili izbrani v predtekmovanjih najboljši iz polovice Slovenije, je letošnje srečanje v Šaleški dolini postalo že prvo mednarodno srečanje, saj so se predstavili tudi trije mladi Avstrijci in Hrvatica, ki so se izjemno izkazali s slovenskimi skladbami.

Polfinalno tekmovalno srečanje, ki ga je ocenjeval univerzalni poznavalec različnih glasbenih žanrov Tomaž Guček, se je izkazalo za zelo kakovostno. Po Goterjevih besedah sta se »kakovost in udeležba iz lanskega leta dvignili, na kar smo lahko zelo ponosni«.

Ko je ob podpori voditeljice Vrhovnikove na oder previdno stopal slepi muzikant Maks Vinšek, je v grajskem atriju vse utihnilo. Od rojstva slaboviden, pozneje oslepel, je imel trikrat zlati harmonikar Ljubečne Maks srečo, da mu je oče kupil ta čudežni instrument. Spremenil mu je življenje. Za čutno in izjemno igranje ga je navdušil mlad harmonikarski mojster, med prvimi svetovni prvak v diatonični harmoniki Robert Goter iz Velenja. »On mi je podaril svoja čustva, pristop in občutenje tega lepega inštrumenta, tega sveta, ki razblinja temo. Zares sem mu neizmerno hvaležen«. Vinšek je nato odigral svojo življenjsko glasbeno partijo, Slakovo skladbo Titanik. Solze v kamnitem grajskem atriju so kapljale od čustvenega naboja in lepote igranja na ta edinstveni inštrument, diatonično harmoniko znamke Goter.  

Dolgoletna tradicija

Drugi polfinale bo potekal 16. avgusta v domu krajanov na Ljubečni, kjer so na moč ponosni, da se dolgoletna tradicija ohranja in krepi z ekipo strokovnjakov in večjim številom domačih kulturnikov. So pa velenjsko sceno v uradnem delu zabelili še trije iz kategorije veterani. Meh je raztegnil Jože Dolenc iz Poljan, ki vadi že dobrih 19 let in v igranju neizmerno uživa. Harmonikar in ljudski godec Tone Habjanič s Prevoj pri Lukovici je iztisnil iz svoje ljubice, kar je mogel in znal.


 

Deli s prijatelji