VNET OBOŽEVALEC

FOTO: Slavko doslej že na 57 koncertih Stonesov

Objavljeno 10. april 2016 23.45 | Posodobljeno 10. april 2016 23.45 | Piše: Janez Mužič

Slavko Franca iz Lucije je eden najbolj vnetih oboževalcev legendarne skupine Rolling Stones.

V Havani se je srečal s prijateljem Ulrichom Schröderjem, ki ima podoben muzej v Nemčiji. Foto: osebni arhiv

LUCIJA – »Ni mi dalo miru, moral sem v Havano, in res je bil ta zgodovinski koncert tako za Kubance kot rolling stonese ter zame najbolj zanimiv. Ne more se primerjati z nobenim do zdaj,« je navdušen upokojeni pomorec, 66-letni Slavko Franca iz Lucije. Je eden najbolj vnetih oboževalcev te legendarne skupine, koncert na Kubi pa je že njihov 57. koncert, ki ga je obiskal.

Na prvi koncert je štopal

Na prvega je šel pred skoraj pol stoletja, ko se je v Milano odpravil pri 17 letih. »Deset nas je šlo z Obale in jaz sem do tja štopal. Takrat si bil za The Beatles ali The Rolling Stones. Zanje sem se zagrel že ob njihovi prvi plošči, ki je izšla leta 1964,« obuja spomine in pokaže to ploščo, ki jo skrbno čuva. Je najpomembnejši del njegove veličastne zbirke vseh njihovih plošč, več sto plakatov, fotografij, majic, vstopnic s koncertov in najrazličnejših drugih predmetov, na večini katerih izstopa za rolling stonese značilen iztegnjen jezik. Z njimi je do zadnjega kotička napolnil že dve temu namenjeni sobi svoje hiše. Tako je nastal edinstven muzej, posvečen tej skupini, zdaj pa razmišlja, da bi mu namenil še kateri prostor.

Ta za obiskovalčevo oko nepregledna zbirka je po njegovi vrnitvi s Kube bogatejša za 10 tamkajšnjih časopisov, ki so poročali o dogodku, za koncertni plakat, originalno majico člana ekipe The Rolling Stones iz zaodrja, kubansko zastavo, posebno VIP-izkaznico in celo trzalico enega od spremljajočih članov ekipe, kitarista Darryla Jonesa, s katerim se poznata. Njegov muzej je obiskalo že kar nekaj spremljajočih članov ekipe stonesov, kot so Tim Ries, Bernard Fowler, Michael Davis in celo Chris Jagger, mlajši brat pevca Micka Jaggerja, na kar je Franca upravičeno ponosen.

Spomenik na vrtu

O Slavku so leta 2012 pisali celo v The Wall Street Journalu. »Našli so me, ko so iskali najbolj nenavadne muzeje na svetu, in to je ena od mojih pomembnejših trofej,« pove, ko pokaže še sliko sebe v množici na koncertu The Rolling Stones v londonskem Hyde Parku leta 2013, ki je z uradnega videa tega koncerta.

Priznanje njegovemu muzeju je izrekla tudi ameriška glasbena postaja VH1, ki ga je razglasila za enega najbolj zanimivih na svetu, posvečenega glasbenikom. Ker je zaljubljen v istrski beli kamen, je ob 50-letnici skupine kar sam izklesal spomenik, ki krasi njegov vrt. Franca je v skupini najbolj zagretih oboževalcev rolling stonesov, številne stare znance je seveda srečal tudi na Kubi. Zelo se je razveselil klepeta s svojim nemškim prijateljem Ulrichom Schröderjem, ki ima podoben muzej v Lüchowu in je do zdaj obiskal že 181 njihov koncert.

Enkratno ozračje v Havani

Slavku Franci poleg predmetov, s katerimi bogati svoj muzej, veliko več pomenijo srečanja in vtisi, ki jih domov prinaša s koncertov. S šestdnevnega obiska Kube jih je prinesel toliko kot še nikoli doslej. »Tam je bil ves svet, športni kompleks Ciudad Deportiva pa je napolnilo pol milijona ljudi. Kubanci so mi navdušeno pripovedovali, kako se veselijo koncerta skupine, ki jo je pred leti komunistična vlada prepovedala. In res, ozračje je bilo enkratno, vsekakor drugačno, kot je na koncertih po Evropi ali v ZDA,« pripoveduje. Sicer pa je bilo tam še nekaj Slovencev. Med njimi tudi Pirančan Borut Perhavc, ki na zadnja leta turistično sila privlačno Kubo popelje kar nekaj skupin. »Kubanci so stonese sprejeli z neverjetnim navdušenjem in že na začetku jih je Mick Jagger razvnel, ko jih je v španščini z angleškim naglasom pozdravil s: 'Časi se spreminjajo, končno smo na Kubi.' stonesi so fenomen, na sceni so približno toliko časa kot Fidel Castro in mladi Kubanci so pokazali, da želijo biti drugačni.«

Slavko Franca je s skupino The Rolling Stones doživel tudi to zgodovinsko izkušnjo. Ob njej seveda razmišlja o svojem naslednjem srečanju z njimi. Zato že načrtuje obisk mednarodne razstave, ki so jo pred dnevi odprli v znani londonski galeriji Saatchi. Na njej bo med dobrimi 500 razstavljenimi originalnimi artefakti te skupine gotovo tudi kateri, ki ga ima v svojem muzeju. 

Deli s prijatelji