(PRED)PRAZNIČNO

FOTO: Šest dni pred 1. majem: poglejte, kje sneži in kakšne minuse merijo

Objavljeno 26. april 2016 10.47 | Posodobljeno 26. april 2016 10.50 | Piše: Mo. S.

Sneg do nižin je v preteklosti zapadel tudi že v začetku maja.

LJUBLJANA – Jutro je bilo mrzlo, ponekod smo lahko opazili tudi slano in celo snežinke. Bralka, ki se je v zgodnjem jutru iz Štajerske peljala v službo v prestolnico, je izmerila temperature pod ničlo, ki so jih vremenoslovci sicer tudi napovedovali.

Ob 7. uri je bil minus v Celju, na letališču Cerklje ob Krki, v Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Hrastniku in še kje. Na Kredarici je bilo 9 stopinj Celzija, tudi drugod pa ni bilo ravno toplo, le ob morju, v Portorožu, so izmerili 8 stopinj.

Na Kredarici in Volgu je zjutraj tudi rahlo snežilo, kot je razvidno s kamer prometnoinformacijskega centra in podatkov agencije za okolje, pa tudi drugod po Gorenjski.

image 
Najnižje izmerjene temperature. Vir: Arso 

Sneg smo imeli tudi že v maju

Kot je povedal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso) za Val 202, je letošnji april sestavljen iz dveh delov, le da je hladnejši del prišel zdaj, ob koncu meseca. Ohladitve ob koncu aprila smo sicer imeli že večkrat, vendar ne prav pogosto. Sneg do nižin je zapadel tudi že v začetku maja, na primer leta 1985, ko je ob koncu aprila in v začetku maja k nam kar trikrat pritekel hladen polarni zrak in s seboj prinesel ohladitve. Takrat je sneg marsikje pobelil tudi nižine, vendar pa je treba poudariti, da so takšne razmere, torej snežne, precej redke. 

Ste tudi vi zjutraj merili temperaturo? Kaj pa sneg? Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji