BEGUNSKA KRIZA

FOTO: S tem zemljevidom prihajajo k nam, na meji pestro

Objavljeno 18. september 2015 18.00 | Posodobljeno 18. september 2015 17.30 | Piše: E. C., Mo. S.

Piers Scholfield je na svojem twitterju objavil zemljevid, na katerem je razvidno, kakšna naj bi bila pot beguncev.

Zemljevid, ki ga imajo begunci za prečkanje Slovenije.

LJUBLJANA – Prebežniki, ki te dni vstopajo tudi v Slovenijo, zanimajo tudi tuje novinarje.

Novinar BBC Piers Scholfield je tako na twitterju objavil več njihovih fotografij in posnetkov, med drugim tudi zemljevid, na katerem je razvidno, kakšna naj bi bila pot beguncev iz Slovenije proti Hrvaški.

Kot je sporočil, so begunci s tem zemljevidom zapustili Zagreb, zdaj pa so na poti proti meji s Slovenijo. Medtem pa so z novomeške policijske uprave sporočili, da so v sprejemnem begunskem centru na policijski postaji v Brežicah do 14. ure sprejeli 251 tujcev. Njihovo evidentiranje poteka, nobeden od njih pa ni zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji.

Najprej je bilo mirno, a policija ni dolgo čakala

Scholfield, ki se prek twitterja redno javlja, spremlja, kako begunci prečkajo mejo s Slovenijo na mejnem prehodu Slovenska vas (Bregana). Sprva je bilo bolj ali manj mirno, ugotovil je tudi, da policije ni nikjer, a se je kmalu pojavil policijski helikopter. Naslednjo skupino so tako že na meji prestregli možje v modrem, nato pa so se začeli dogovarjati s hrvaškimi kolegi za morebitno vrnitev na Hrvaško. Novinarje so prosili, naj se umaknejo.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je sicer že aktiviralo pomožno policijo, prav tako se že črpajo blagovne rezerve, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu Boštjan Šefic. V Brežice pa so na pomoč pri reševanje problematike priskočili še gasilci.

Deli s prijatelji