OGNJENI ZUBLJI

FOTO: S hišo zgoreli psa in mački

Objavljeno 27. februar 2017 21.45 | Posodobljeno 27. februar 2017 21.45 | Piše: Aleš Andlovič

Požar sredi Sladkega Vrha je uničil leseno hišo Romana Adlerja.

Dolgo so gasilci čakali tudi na električarja, ki sta odklopila elektriko. Foto: PGD Šentilj

SLADKI VRH – »Hiša je povsem zgorela. Je starejša in lesena, a je bila tako zunaj kot tudi znotraj povsem obnovljena, zato ni bila videti, kot da bi imela že toliko let,« nam je uvodoma dejal vodja intervencije, občinski gasilski poveljnik Andrej Kmetič. O požaru so bili šentiljski gasilci obveščeni v petek približno ob pol osmih zvečer. Tokrat, v nasprotju s prejšnjim dnevom, ko so zaradi tehničnih težav na kraj nekega požara prišli precej pozno, so bila o ognjenih zubljih na naslovu Sladki Vrh 47 sočasno obveščena vsa štiri prostovoljna gasilska društva. Tako je v gasilski reševalni akciji sodelovalo 65 gasilcev z 11 vozili iz Šentilja, Velke, Ceršaka in Palome. Kljub požrtvovalnosti pa so imeli izjemno težko nalogo, tako da jim objekta ni uspelo rešiti.

»Šlo je za klasični požar hiše. Ker je bila lesena, so ob našem prihodu zublji že švigali iz strehe. Tudi v notranjosti je že gorelo,« je pojasnil Kmetič. Zatem je dodal, da je lastnik objekta, domačin Roman Adler, ob pogledu na gorečo hišo doživel velik šok. Tako smo izvedeli, da je za vsako ceno hotel vstopiti v hišo. Štirje gasilci so ga poskušali zadržati, a ker ga niso mogli, sta za to strokovno poskrbela policista. Šele pozneje se je izkazalo, da je Adler iz hiše želel rešiti dva psa in dvoje mačk. A zanje je pomoč prišla prepozno, saj so ostali v plamenih.

Poleg dveh psov in dveh mačk je imel lastnik objekta tudi konja, a tega je gasilcem uspelo umakniti iz ognjenih zubljev.

Čakali na dežurna električarja

Medtem ko sta policista na pomoč poklicala reševalce, da so se posvetili lastniku hiše, so gasilci ogenj napadli najprej z zunanje strani, potem pa poskušali vstopiti v notranjost. »Začuda je hidrantno omrežje delovalo, zato pa nam je tokrat velike preglavice povzročala električna energija. Varnostno stikalo, ki bi moglo poskrbeti za prekinitev oskrbe za elektriko, ni delovalo, tako da smo morali počakati na delavca mariborskega Elektra. Trikrat so morali po radijski zvezi pozvati, naj odklopijo elektriko,« je povedal Andrej Kmetič. Izvedeli smo, da so gasilci čakali 45 minut, preden sta na kraj požara prispela dežurna električarja in odklopila elektriko v hiši.

Poznavalci domnevajo, da bi bila škoda manjša, če bi pravilno delovalo varnostno stikalo. Manj kot dve uri po prihodu so imeli gasilci stvari že pod kontrolo. Izvedeli smo, da so reševalci oskrbeli Romana Adlerja, a ga po koncu gasilske intervencije spustili v domačo oskrbo mami in bratu. Menda stanuje pri njima, saj naj bi leseno hišo uporabljal čez dan, večere pa preživljal pri družini. »Poleg dveh psov in dveh mačk je imel lastnik objekta tudi konja. Vsaj tega smo rešili in ga odpeljali na varno,« se je lahko pohvalil Kmetič.

Poleg elektrike je gasilcem med gašenjem veliko preglavic povzročala plinska jeklenka, ki je bila v notranjosti hiše. Kot nam je pojasnil Kmetič, se je varnostni ventil stopil in plin je uhajal iz nje. Po navedbah Mirana Šadla z mariborske policijske uprave je nastalo za 15.000 evrov škode, a so preiskovalci tujo krivdo za izbruh požara že izključili. 

Deli s prijatelji