BOJ ZA

FOTO: Rudarji v Velenju skoraj dogovorjeni, v Hrastniku čakajo na poldne

Objavljeno 12. marec 2014 12.28 | Posodobljeno 12. marec 2014 12.29 | Piše: STA, A. L.

Prvi mož RTH Bojan Jelen še ni obiskal stavkajočih rudarjev v jami.

HRASTNIK – Stavkajoči rudarji RTH danes do 12. ure pričakujejo izplačilo odpravnin za 135 preseženih delavcev. V ponedeljek so nekateri rudarji, ki so od decembra lani na zavodu za zaposlovanje, prejeli le po 2000 evrov odpravnin, ki naj bi v celoti znašale od 12.000 do 15.000 evrov. Pričakujejo tudi pisno zagotovilo za izplačilo februarskih plač 18. marca.

Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec je v današnji izjavi za medije povedal, da bodo v tem primeru rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki so že drugo noč prebili v jami na kvoti 220, popoldne odločali o nadaljevanju stavke. Današnja pogajanja se sicer nadaljujejo v jami.


V Velenju so si izpogajali skoraj vse stavkovne zahteve

Velenjski knapi, ki so prejšnji teden izvedli opozorilno stavko, so si z novim začasnim predsednikom uprave Ivanom Pohorcem izpogajali skoraj vse stavkovne zahteve. Odprta so še vprašanja poplačila regresa po kolektivni pogodbi, božičnice, stimulacije, nagrade za doseganje proizvodnje ter delovne uspešnosti. Stavka je zamrznjena do 24. marca.

 

Med rudarje, nekateri so zaradi vnetih oči morali poiskati zdravniško pomoč, je sinoči stopila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Sila prihaja

Skupina aktivistov, združena pod imenom Sila, pa bo danes pred odkopom v Hrastniku izrekla podporo stavkajočim rudarjem. V jami stavka 127 rudarjev, v upravni stavbi pa okoli 70 administrativnih delavcev. Podpore civilne družbe in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so bili rudarji deležni tudi v preteklih dneh.

Sredstva za izplačilo januarskih plač v celoti je RTH, kjer premoga ne kopljejo že približno leto dni, saj rudarji opravljajo le dela za zaprtje rudnika, pridobil s prodajo premoženja, ki ni bilo pod hipoteko. Za izplačilo februarskih plač naj bi imeli zagotovljena sredstva iz letošnjega proračuna, marčne plače in odpravnine pa naj bi zagotovili s prodajo premoženja.

Dobili akontacije januarskih plač

Družba je pred desetimi dnevi rudarjem sicer izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. V ta namen je rudnik zagotovil okoli 370.000 evrov.

Rudarji RTH so poleg januarskih plač zahtevali tudi zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oziroma samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preverijo možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preverijo možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Po neuradnih informacijah se lahko med pogajanji zlomi stol prvega moža RTH Bojana Jelena, ki še ni obiskal stavkajočih rudarjev v jami.

Deli s prijatelji