NAVDIH

FOTO: Risali z maslom, jedkali s kokakolo

Objavljeno 26. julij 2017 13.45 | Posodobljeno 26. julij 2017 13.45 | Piše: Alenka Kociper

Mladi presegajo stereotip o umetniku.

Mario in Suzana sta poustvarila zemljevid Jugoslavije.

LINDART je mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov, ki je letos v Lendavo že 22. privabila ustvarjalce iz Slovenije in tujine na 14-dnevno umetniško druženje. V mesto na skrajnem severovzhodu Slovenije, ki se ponaša z bogatim kulturno-umetniškim življenjem, se mladi slikarji podajo v prvih dveh tednih julija.
Posebnost LindArta, ki se ga je v dobrih dveh desetletjih udeležilo že več kot 120 ustvarjalcev z vsega sveta, je v tem, da likovniki ustvarjajo v parih. Tako presegajo stereotip o umetniku, ki je sam sebi najboljša družba in navdih. Na koloniji se udeleženci prvič srečajo in na spoznavnem večeru izžrebajo soustvarjalce, s katerimi potem dva tedna ustvarjajo ter razvijajo skupne ideje. Kolonije, ki je letos potekala v ateljejih v nekdanji osnovni šoli Lendava, so se udeležili in si delili platna, slikarska stojala, barve, svinčnike, pa kar je še slikarskega orodja, Suzana Vulović iz Srbije, Mario Romoda in Ivana Bajcer iz Hrvaške, Maša Mlinarič iz Slovenije, Laura Hosszú z Madžarskega in Alja Košar iz Slovenije.
Umetniki, ki se med seboj ne poznajo in imajo lahko povsem drugačne poglede na svet, umetnost in lastno ustvarjanje, so nekako primorani sodelovati z izbranim partnerjem. Kot nam je povedal Dubravko Baumgartner, umetniški vodja kolonije in kustos zavoda Galerija-Muzej Lendava (GML), se nekateri pari tako dobro ujamejo, da skupne umetniške projekte nadaljujejo tudi pozneje.
Tako ima kolonija poleg umetniške povezovalno noto, in ker so umetniki iz različnih družbenih in kulturnih okolij, je to priložnost za sodelovanje in sprejemanje različnosti.

Prvi koraki v svet grafike

Poleg mladih akademikov, ki ne smejo biti starejši od 35 let, so se letos prvič ustvarjalno preizkusili učenci iz 6. do 9. razredov DOŠ I. Lendava. Pod mentorstvom Dore Bakek iz Hrvaške, ki se je lani tudi sama udeležila kolonije, so se spoznavali z grafiko. Mentorica jo je otrokom približala na različne inovativne in nadvse zanimive načine. Na primer, risali so z maslom, jedkali pa s kokakolo.
»S kolonijo LindArt Junior poskušamo otroke spodbuditi k umetniškemu ustvarjanju in poiskati morebitne talente, ki se skrivajo med našimi najmlajšimi,« nam je povedal Dubravko in poudaril, da bodo tovrstno izobraževanje nadaljevali tudi v prihodnje. »Letos grafika, drugo leto morda slikanje,« nam je zaupal.

Zmagal sanjski svet

Pri iskanju motiva imajo umetniki proste roke, pogoj je le, da ideje poiščejo v izbranih parih. »Navdihnil naju je velik star zemljevid, ki sva ga našla na podstrešju. Bil je zelo zdelan, pravzaprav skoraj uničen, tako kot Jugoslavija, ki jo predstavlja,« nam je povedal Mario. Suzana je poslikala velik stenski zemljevid, ki so ga nekoč uporabljali za učne namene, temu sta dodala še nekaj platen in tako ustvarila svojevrstno celoto. Medtem ko sta gosta iz srbsko-hrvaške naveze slikala, sta se Laura in Alja ukvarjali z risbo. »Obema je blizu abstrakcija, zato sva se hitro ujeli,« pravi Alja s Ptuja.
Strokovno komisijo in obiskovalce zaključnega dela kolonije, ki skupaj izberejo najbolje med ustvarjenimi deli, je najbolj prepričal tandem Ivane in Maše, ki sta se potopili v domišljijski svet nadrealizma. Z različnimi tehnikami sta izrisali vznemirljiv sanjski svet, v katerem se prepletajo zlasti človeška telesa.

Na ogled do 20. avgusta

Štirinajstdnevno umetniško druženje se je zaključilo z odprtjem priložnostne razstave, vsak par jo je pripravil sam v ateljeju, v katerem je ustvarjal. Odprla jo je umetnostna zgodovinarka dr. Katarina Mohar, izbrana dela pa bodo preselili in bodo na ogled v galeriji Muzeja meščanstva na Glavni ulici v Lendavi do 20. avgusta.

 

Deli s prijatelji