POGORELA

FOTO: Reševali so, kar se je rešiti sploh še dalo

Objavljeno 29. junij 2015 11.38 | Posodobljeno 28. junij 2015 23.01 | Piše: L. K.

Tovorna žičnica do Kranjske koče na Ledinah pogorela, koča je cela.

Gasilci so reševali – kar se je rešiti dalo. Foto: PGD Jezersko

JEZERSKO – Na Zgornjem Jezerskem je oni torkov in razmočen dan udarila strela in tisto popoldne usodno udarila v spodnjo postajo oskrbovalne tovorne žičnice, ki prevaža tovor do Kranjske koče na Ledinah. Ta je med Jezerskim in glavnim grebenom Grintovcev, natančneje – pod Skuto in Dolgim hrbtom. Od tam se planinci tako radi podajajo, denimo, na Veliko babo ali na Okrešelj … in še marsikam.

»Katastrofa!« je v tistem pod vtisom dogodka povzel glavni gasilec ter poveljnik PGD Jezersko Robi Kaštrun. Ko je izvedel, je hipoma zbobnal še trinajst sotrpinov, da so s tremi vozili brž odbrzeli reševat tisto, kar se je rešiti – sploh še dalo. Na poti, razmočeni zaradi hudourniške vode, so imeli obilo težav z dostopom. Morali so visoko navzgor ter v hrib. Na pomoč jim je priskočil še poklicni gasilec z GRS Kranj, saj so imeli pri sebi premalo vode; oni z 2500 litri, Kranjčan s 17.000 litri.

Žičnico je strela, ki je sprožila požar, popolnoma uničila!

»Tako da je zajla padla z vodila!« je omenjal Kaštrun. Popustili sta namreč nosilna in vlečna jeklenica, močno so poškodovani tudi nosilni stebri in še zgornja postaja žičnice.

To je s srhom prvi opazil oskrbnik koče Franc Beguš ter poklical žičničarja Jakoba, ta pa gasilce. »Zdaj, ob vrhuncu planinske sezone, bo treba hrano sproti nositi,« sta zmajevala z glavo. Tik pred vrhuncem sezone srčno upata tudi na morebitno pomoč helikopterja ter na dobre in solidarne planinske duše.

Škode je po nekaterih predvidevanjih za 100.000 evrov, po nekaterih pa še precej več!

No, vsaj koča, v kateri Beguš obiskovalce nagrajuje z obsežnimi porcijami, je ostala nepoškodovana …

»Škodo na žičnici moramo zdaj čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje ter njeno obratovanje,« pa je pripomnil Tine Marenče, predsednik Planinskega društva Kranj, ki upravlja Kranjsko kočo na Ledinah. In tudi njemu so se, ko je izvedel, za hip zrušila tla pod nogami. Za vse, ki bi želeli priskočiti na pomoč pri obnovi oskrbovalne tovorne žičnice za Kranjsko kočo na Ledinah, je PD Kranj odprl poseben račun. Hvaležni bodo za vse prispevke.

Deli s prijatelji