SKALNI BALET

FOTO: Reševali iz previsnih sten

Objavljeno 18. oktober 2012 22.42 | Posodobljeno 18. oktober 2012 22.42 | Piše: Boštjan Fon

Na 64. kongresu gorskih reševalcev Slovenci.

Večina naše delegacije na kongresu na Poljskem. Foto: GRZS

KRYNICA – »V mestu Krynica na Poljskem, v bližini Visokih Tater, ki mejijo na Slovaško, je potekal 64. kongres Ikar. Prvi dan je nekaj izbranih gorskih reševalnih zvez prikazalo svoje delovanje, mi smo predstavili reševanje iz previsnih sten z uporabo teleskopske palice,« pove predsednik GRZS Igor Potočnik (eden od spremljevalcev našega pohoda Sto žensk na Triglav) in nadaljuje: »Marker v vlogi ponesrečenega je bil Sašo Rožič, reševanje sta izvajala Klemen Volontar in Robert Kralj (oba spremljevalca pohoda Sto žensk na Triglav), Brane Žorž pa je koordiniral potek reševanja. Dušan Polajnar (spremljevalec pohoda Sto žensk na Triglav) in Danilo Škerbinek sta simultano prevajala in pojasnjevala postopke uporabe tehnične opreme ter odgovarjala na vprašanja opazovalcev.« Na tem najpomembnejšem srečanju 57 svetovnih držav z organiziranim gorskim reševanjem so imele praktično predstavitev svojega vrhunskega dela le štiri države: Avstrija, Italija, domača Poljska in Slovenija. Komentar odličnosti naših gorskih reševalcev ni potreben! Dejstva govorijo zase.

Novi član predsedstva mednarodne organizacije Ikar postal Slovenec

»Danilu Škerbinku je v predsedstvu organizacije Ikar potekel mandat po dvanajstih letih. Odločili smo se, da za to odgovorno mesto predstavimo svojega novega kandidata. Dušan Polajnar, naš strokovni sodelavec GRZS, je že doma prejel polno podporo in med kandidati za predstavnika iz slovanskih držav prejel glasove večine. Tako imamo v predsedstvu, ki šteje šest ljudi z dodanimi štirimi člani iz specializiranih komisij, spet svojega predstavnika, kar je za delovanje GRZS na mednarodni ravni pomembno. Ne nazadnje je to priznanje našemu strokovnemu delu, načinu usposabljanja novih kadrov, odgovornosti do narave, delovanju na področju preventive in izobraževanja ter dobrega dela s področja ozaveščanja gorniške javnosti za varno in do sebe ter drugih odgovorno gibanje v gorah.« Potočnik še dodaja, da naši reševalci aktivno sodelujejo v vseh štirih mednarodnih komisijah s področja letalskega reševanja (Robert Kralj), medicine (dr. Iztok Tomazin), komisiji tehničnega klasičnega reševanja (Brane Žorž) ter v komisiji za reševanje iz plazov (Igor Potočnik in Klemen Volontar).

Preprosto: presežek

Naši gorski reševalci iz postaje GRS Tržič te dni odhajajo v Kruševec, k srbskim kolegom na skupno vajo, kjer bodo prikazali stensko reševanje, na mednarodnem področju sledi še sodelovanje v veliki akciji HGSŠ v Paklenici konec meseca, nato pa vsi novi gorski reševalci letalci, ki so letos uspešno opravili izpite, odhajajo na dodatno usposabljanje v nemški Bad Tölz, kjer imajo posebno dvorano z ustreznimi simulatorji. Nemci in Slovenci bodo edini, ki bodo sodelovali na tem usposabljanju. Preprosto: presežek!

 

Deli s prijatelji