ZAČASNI DOM

FOTO: Rešetke povsod: tukaj bodo namestili begunce

Objavljeno 18. september 2015 20.11 | Posodobljeno 18. september 2015 20.10 | Piše: A. L.

V centru za tujce lahko namestijo do 400 oseb, stoterica od teh bi šla v hangar.

VELIKI OTOK – V centru za tujce v Velikem Otoku pri Postojni bodo sprejeli do 300 beguncev, in sicer tiste, ki so nezakonito prišli v Slovenijo in jih ni mogoče takoj odstraniti iz države. Posvetili se bodo tudi izvedbi postopka vračanja teh tujcev v državo izvora oz. državo, iz katere so prišli. Začasno omogoča bivanje še 100 osebam v hangarju zunaj zidanega objekta, kjer je že vse pripravljeno na prihod več ljudi. V hangarju so zagotovljeni šotori, zložljive postelje in ogrevanje, poskrbljeno pa bo tudi za razdelilnico hrane in sanitarije. V tem centru niso nastanjeni begunci, ki zaprosijo za mednarodno zaščito.

Včeraj se je število beguncev v centru za tujce že povečalo, saj hrvaške oblasti niso sprejele beguncev, ki jih je Slovenija skušala vrniti.

Vodilni so novinarjem predstavili center, ti pa so si lahko »ogledali sanitarni trakt, kjer tujci prevzamejo nabor nujnih higienskih potrebščin s posteljnino in svežimi oblačili. V sanitarnem traktu so tudi kopalnice in ambulanta. V bližini je jedilnica, kjer so varovancem centra zagotovljeni trije obroki na dan (oz. pet, če gre za ranljive skupine). Predstavniki medijev so si ogledali tudi sobe, ki so ločene za ženske, moške in mladoletnike brez spremstva, ter knjižnico, ki premore literaturo v več jezikih, igralnico za otroke, računalniško sobo z internetom, več družabnih prostorov v objektu ter igrišče in igrala zunaj objekta.«

V kompleksu je tudi soba za tišino, ki je namenjena izražanju verskih čustev, pa tudi posebej varovana soba, ki je bila do zdaj uporabljena zgolj za zdravstvene namene.

Deli s prijatelji