JESENSKE POPLAVE

FOTO: Reke prestopile bregove: hiše ogrožene, oseba ujeta v zalitem avtu

Objavljeno 16. oktober 2015 09.16 | Posodobljeno 16. oktober 2015 09.16 | Piše: A. L.

Krka v spodnjem toku poplavlja v širšem obsegu in še počasi narašča.

ŠENTJERNEJ, MAJŠPERK, METLIKA, KOSTANJEVICA NA KRKI – Padavine so marsikomu zagrenile minulo noč, na srečo pa o večjih poplavah s terena ni informacij. Hidrologi so sporočili, da je najslabše ob Krki, ki v spodnjem toku poplavlja v širšem obsegu in še počasi narašča. 

»V spodnjem toku še počasi naraščata Kolpa in Sotla, poplavljene površine na teh območjih se bodo še nekoliko povečale. Razlivata se tudi reki Dravinja in Lahinja, ki pa sta že prenehali naraščati. Znotraj protipoplavnih nasipov v manjšem obsegu poplavlja tudi reka Mura. Poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju v manjšem obsegu in počasi že upada. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo v prihodnjih dneh ojezerjena, na ravninskih predelih Pomurja in Podravja pa bo lahko zastajala voda,« so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Danes ob 5.41 so na pomoč klicali iz Ledeče vasi, kjer je voda zalila klet. V kraju Lešje je Dravinja okoli 5.10 poplavila cesto. Že kakšne tri ure prej se je iz struge razlila Kolpa in ogrozila objekt na kopališču Metlika. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Metlika, ki so s postavitvijo protipoplavnih vreč objekt zaščitili.

Ob 1.34 je Krka začela poplavljati Oražnovo ulico v Kostanjevici na Krki. Ob 4.02 je voda zalila tudi preostale ulice na otoku. Za promet je zaprta tudi cesta Kostanjevica na Krki–Podbočje. Vzdrževalec cest je postavil ustrezno signalizacijo za zaporo ceste, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Težave so bile tudi včeraj zvečer. V Suhadolu (občina Hrastnik) je na poplavljeni cesti obstalo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje in PGD Hrastnik mesto so se z gasilskimi vozili prebili do zalitega vozila in voznika. Vozilo so izvlekli in ga kasneje pomagali naložiti na avtovleko, voznika pa odpeljali.

V Dobličah (občina Črnomelj) je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, gasilci PGD Dobliče so vodo izčrpali in očistili prostore. Včeraj nekaj pred 20. uro je meteorna voda zalila kletne prostore petih stanovanjskih hiš v Grobljah pri Prekopi (občina Šentjernej). Gasilci PGD Groblje so iz zalitih objektov izčrpali vodo in očistili jaške.


Na katerih cestah so težave zaradi poplav in plazov

Zaprte ceste

– LC proti MP Sedlarjevo, Bizeljsko– MP Orešje, Bistrica ob Sotli–Podčetrtek pri Lastniču, Petrina– Grivac– Mirtovič pri Grivcu, Smednik– Kostanjevica v Malencah, Čatež ob Savi–Mokrice pri Novi vasi pri Mokricah, Loka pri Žusmu– Dobrina, Maribor– Vurberg–Ptuj pri Grajeni, Zbure– Mačkovec pri Družinski vasi, Zibika–Škofija pri odcepu za Škofije, Žiče– Poljčane na odseku Mlače–Čadramska vas, Poljčane– Majšperk pri Novakah, Majšperk– Jurovci pri Stanečki vasi in Stogovcih, Sevnica– Brestanica pri Blanci, Metlika–Božakovo pri Rosalnicah, Lemberg pri Šmarju–Mestinje pri Mestinju, LC Hrastnik– Radeče pri Zidanem Mostu;

Polovične zapore

– Mokronog–Boštanj v Dolenjem Boštanju;
– Marof–Žiri pri Spodnji Idriji;

Promet je oviran cesti Podzemelj–Dolenjci pri odcepu za Boršt.

Kako je pri vas? Pošljite nam fotografije, objavili jih bomo.

Deli s prijatelji