BIJEJO BITKO

FOTO: Reka Krka verjetno ni onesnažena, a nikar ne hodite ven

Objavljeno 22. julij 2017 19.05 | Posodobljeno 22. julij 2017 20.29 | Piše: STA, Ma. M.

Gasili bodo še vso noč.

ZALOG – V podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu v občini Straža se gasilci že od četrtka borijo s požarom image. Odpadne vode so onesnažene, reka Krka pa menda ni. Ne hodite ven, če ni nujno, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). 

Gasili bodo še vso noč

Poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Blažič je za STA povedal, da z delovnimi stroji dajejo narazen plastiko in gasijo ostanke požara. Kot je napovedal, bodo gasili še ves dan in verjetno tudi ponoči. Župan občine Straža Dušan Krštinc je pojasnil, da se odpadna surovina z dvigalom preklada in gasi, kjer še gori. En večji plato je že očiščen, tako da se stvari izboljšujejo.

Vode onesnažene

Odpadne vode so kar onesnažene, toda meritve so pokazale, da ni prišlo do izliva v Krko. Mobilna merilna postaja v Zalogu pa je zaznala povečanje prašnih delcev v zraku. Zato Arso priporoča, da se ljudje z boleznimi pljuč in srca ter otroci in starejši izogibajo intenzivnejšim telesnim dejavnostim. Astmatiki lahko pričakujejo pogostejšo potrebo po inhalatorjih. Vsem svetuje, da zmanjšajo fizične aktivnosti, še zlasti na prostem, posebej če čutijo težave, kot so bolečine v žrelu in kašelj, po možnosti naj se zadržujejo v notranjih prostorih.

Deli s prijatelji