PORAČUN

FOTO: Rednim plačnikom odklopili elektriko

Objavljeno 11. september 2017 08.39 | Posodobljeno 11. september 2017 08.41 | Piše: Moni Černe

Elektro Celje je Rupnikovim poračunal elektriko za kar štiri leta nazaj.

RIMSKE TOPLICE  Osemnajstega avgusta je podjetje za distribucijo električne energije Elektro Celje, d. d., izklopilo elektriko družini Rupnik. A ne zato, ker ne bi redno plačevali; za sleherni mesec, odkar živijo v najemniški hiši na Globokem, od leta 2013 do zadnje prejete položnice v juniju 2017, so svojo obveznost do elektropogodbenika izpolnjevali vestno, kot so nam dokazali. Zataknilo se je pri plačilu poračuna porabe za štiri, tri in dve leti nazaj, ki jim jo je distributer zaračunal 21. aprila 2017, odvetnik pa jim je pojasnil, da je zaračunavanje za toliko let nazaj nezakonito. Poračun porabe za leto 2016 ni sporen, preostala tri leta, 2013–2015, pa bi po 355. členu obligacijskega zakona že zastarala. Slednji navaja enoletni zastaralni rok, v prvi alineji je določeno, da v ta rok spadajo terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za gospodinjske potrebe.

Sporni poračun

Za 44-letnega Marjana Rupnika, njegovo partnerico, 14-letno hčerko in 19-letnega sina bi bil dan kot preostali, če ne bi poštar prinesel položnice za 1865,05 evra, v katerem je zajet poračun porabe električne energije za leta 2013, 2014, 2015 in 2016. Stanje so odčitali aprila letos (na daljavo), v dopisu Elektra Celje še piše, da so "zaradi nedelovanja preklopa tarife razdelili porabo na obe tarifi", to pomeni pol za dragi tok in poceni tok, ker števec pač ne deluje.

Rupnik je, kot pravi, sicer Elektro Celje ob prejemu položnice najprej poprosil, da mu omogočijo obročno plačevanje porabe za nazaj, poleg rednih položnic, ki so nanesle okoli 55 evrov na mesec, po novem pa se obračunajo po dejanski porabi, saj je Elektro Celje od 1. aprila 2017 uvedel daljinsko odčitavanja električnih števcev. Prvo položnico za maj 2017 v znesku 187,39 evra so poravnali junija, drugo za porabo v juniju za 166,53 evra pa 24. julija, potem je prišla tretja za julij, v znesku približno 120 evrov, zapadla pa je zadnje dni avgusta letos, prav na dan, ko smo se srečali z družino, ki je bila takrat že več dni brez elektrike.

Pripravijo naj si mineštro

Rupnikovi, ki električno energijo porabijo za luči, bojler, hladilnik, zamrzovalno skrinjo, pralni stroj, polnitev telefonov, računalnika, televizijo in akvarij z ribami, ventilatorjev ali klime ne uporabljajo, kuhajo pa na plin, je šokiralo, ko so jih iz Elektra Celja, kar so izvedeli od nas, obtožili še tega, da so se julija samovoljno priklopili. Elektro Celje: "... Po odklopu 11. 7. 2017 smo merilno mesto ponovno preverjali dne 11. 8. 2017 in ugotovili svojevoljni priklop električne energije. Nadzorništvo Laško je v petek, 18. 8. 2017, zaradi svojevoljnega priklopa električne energije ponovno odklopilo električno energijo na omrežju, iz katerega se napaja omenjeno merilno mesto. 

"Večje laži še nisem slišal!" je bil šokiran Rupnik. "Ko so nas odklopili, in to je bilo avgusta, ne pa julija in avgusta, smo kupili agregat za 300 evrov, da imamo vsaj zasilni nadomestek!" Doktor tibetanskih modrosti, duhovni učitelj, je še dodal da na petmetrski drog ni šel plezat in da še za menjavo varovalke potrebuje pomoč!"

Rupnik je pred nekaj dnevi hrano iz zamrzovalnika odnesel v podjetje in o tem naredil videozapis: "Za pogoltne direktorje, naj si iz zelenjave naredijo mineštro! In to, da so me na koncu obtožili še samovoljnega priklopa, po domače povedano kraje elektrike, je zelo resna obtožba, zaradi česar bom pristojne tudi kazensko ovadil!" 

Popisa niso mogli izvršiti

Maja Ivančič, vodja kabineta uprave Elektro Celja, d. d.: »Popise števcev za obračun električne energije opravljamo v rednem delovnem času od ponedeljka do petka, med 7. in 15. uro. Če z odjemalcem ne moremo uskladiti termina za popis, ima ta možnost in obveznost, da nam sam sporoči stanje. V ta namen smo odjemalca tudi pisno pozivali, v teh letih pa nam ni sporočil niti enkrat. Odjemalec je dolžan zagotoviti tudi neoviran dostop do merilnega mesta in omogočiti popis stanja števca. Ker konkretno merilno mesto ni bilo dostopno, popisa nismo mogli izvršiti. Prav tako smo odjemalca vsako leto pisno pozvali, naj nam sporoči stanje števca. Ker niti tega ni storil, smo skladno s predpisi za tako merilno mesto ocenili stanje za obračun porabljene električne energije. Ocene so bile narejene septembra 2013, 2014, 2015 in 2016. Prvo dejansko stanje po tem obdobju smo pridobili 1. 4. 2017, ko smo na tem merilnem mestu začeli porabo odčitavati daljinsko.«

 

Deli s prijatelji