ŠOKANTNO

FOTO: Razpad sistema: Slovenci lačni, v smetnjakih pa pršut

Objavljeno 11. januar 2015 08.46 | Posodobljeno 11. januar 2015 08.46 | Piše: E. N.

Fotografija, ki je zakrožila na twitterju, najbrž ne potrebuje komentarja.

Žalosten pogled v vrečo za smeti.

Uporabnik @Komunalc je na twitterju objavil šokantno fotografijo. Marsikomu, ki je že izkusil težo revščine in lakote, bo orosila oči, a ne smemo pogledati stran.

Otroci so lačni

Medtem ko je skoraj 120.000 Slovenk in Slovencev brez služb, ko marsikatera mama ne ve, kaj bo zvečer otrokom dala jesti, se očitno najdejo takšni, ki brez slabe vesti v smeti mečejo okusne narezke in celo pršut. 

Koliko je takšnih med nami, ki si lahko pršut s fotografije lahko privoščijo samo za posebne praznike ali celo le v sanjah? Ki bi ga z veseljem pojedli, če bi jim ga le kdo morda ponudil, preden ga je zalučal stran?

Izgovorov, da gre za hitro pokvarljivo robo, pač ne more biti: suhomesnati izdelki so slastni prav zato, ker se sušijo več mesecev in bogat okus dolgujejo dimljenju. Pa tudi po dva dni starem kruhu ali salami še ni nihče zbolel. 

Za trgovce preveliko tveganje

Čeprav zdrava kmečka pamet govori, da ni vse za v smeti, čemur je včeraj potekel datum uporabnosti, pa izkušnje govorijo drugače. Trgovci denimo zaradi izjemno restriktivne zakonodaje povsem dobro hrano, ki ji je potekel rok uporabnosti, raje vržejo stran, kot da bi jo po znižani ceni ali zastonj ponudili pomoči potrebnim.

Kot smo v Slovenskih novicah že poročali, trgovce namreč zavezujejo pravilaimage za zagotavljanje zdravja in varnosti potrošnikov, zato ne želijo nikakršnega tveganja. 

Ste tudi vi opazili kaj presunljivega? Opozorite nas in postanite bralci poročevalci. Uporabite naslednji formular:

Deli s prijatelji