ZADETEK TUDI ZA OBČINO

FOTO: Razkrito, od kod je prvi letošnji loto milijonar

Objavljeno 13. februar 2017 07.40 | Posodobljeno 13. februar 2017 07.42 | Piše: Oste Bakal

Prvi letošnji loto milijonar prihaja iz revne in zadolžene prekmurske občine.

Izžrebane so bile številke 4, 12, 14, 17, 22, 30 in 37 ter dodatna številka 8.

ŠALOVCI – Neredki so trdili, da se je občina Šalovci, ki v šestih vaseh premore le slabih 1500 prebivalcev, v minulih letih še posebno uspešno razvijala. Morebiti je to res, a se ji zdaj maščuje preveliko zadolževanje v preteklosti. Tako se je premoženje občine v letih 2015 in 2016 pogosto znašlo na Okrajnem sodišču v Murski Soboti, kjer so izvajali dražbe nepremičnin in tudi premičnega premoženja, rubežniki pa so na dražbo dali tudi računalnike, tiskalnike in pisarniško opremo, slike s sten. Večinoma je šlo za izvršilne zadeve upnikov NLB Leasing in NLB d. d., katerima je občina Šalovci dolgovala dobrih 800.000 evrov ter še pripadajoče obresti. Konec leta 2015 je dolg znašal približno 850 evrov na prebivalca, kar jo je uvrščalo med najbolj zadolžene v državi.

S prodajo nekaterih nepremičnin in še česa je občina Šalovci lani nekoliko znižala dolgove, zdaj pa se bodo še dodatno znižali, saj je Loterija Slovenije na občinski transakcijski račun pred dnevi po besedah župana Iztoka Fartka nakazala dobrih 345.000 evrov. S tem se je razkrilo, iz katere občine prihaja srečnež, ki je na novega leta dan na lotu zadel vseh sedem številk in prejel več kot dva milijona evrov.

Vplačal v Martjancih

Ker je loto listek vplačal na Petrolu v Martjancih v občini Moravske Toplice, se je začela iskalna akcija novega milijonarja, večinoma pa se je govorilo, da naj bi izhajal z območja občin Moravske Toplice in Murska Sobota. Toda očitno ni bilo tako, kajti leto 2017 se je srečno in uspešno začelo za prebivalca goričke občine Šalovci. Res je sicer, da je težko ugotoviti, kdo je srečnež, a po tej majhni občini se govori samo o tem. In tudi nam je na uho prišla neuradna informacija, da naj bi bil dobitnik prav iz kraja Šalovci in da gre za mlajšega moškega, ki si je že ustvaril družino. Ali to drži, bo mogoče razkrito pozneje, v vsakem primeru pa je srečnež veliko pomagal lokalni skupnosti, občini Šalovci, ki jo sestavljajo vasi Budinci, Čepinci, Dolenci, Domanjševci, Markovci in Šalovci.

Kot nam je povedal župan Fartek, so prejeti denar že namenili za pokrivanje obveznosti več upnikom iz let 2007 in 2008. Občina ima že dolgo blokiran račun, tako da sami ne morejo odločati o sredstvih, ki prihajajo nanj. Dolg znaša najmanj 1,3 milijona evrov. In zdaj jih je nekoliko rešil loto listič, na katerem je občan Šalovcev napisal dobitno kombinacijo 7, 9, 10, 15, 20, 21, 28, 30 – in zadel 2,344.980,55 evra.

Rešitev v turizmu

Kot pravi šalovski župan Iztok Fartek, so bistvo in pravo bogastvo njihove občine ljudje, torej občani. »Znani smo po marljivosti, delavnosti, ustvarjalni trmi, odprtosti, predvsem pa po gorički družabnosti in gostoljubnosti. Poleg naravnih in kulturnih lepot, ki so nam v ponos in jih radi pokažemo, goste z veseljem sprejmemo in jim ponudimo številne kulinarične dobrote. Ker je pri nas v vseh letnih časih lepo in prijetno, menim, da nas je vredno obiskati in spoznati, saj ko nas enkrat boste, se boste radi vračali. Zaobšlo nas je obdobje industrializacije, možnosti razvoja občine vidimo v turizmu, ki je ena od pomembnejših gospodarskih dejavnosti. Dejstva, da občina leži znotraj Krajinskega parka Goričko in da je prav neokrnjena in čista narava tista danost, ki jo v sodobnem času išče vse več ljudi, se dobro zavedamo. In prav umno gospodarjenje z zemljo v preteklosti je omogočilo, da so tu preživele marsikatere redke živalske in rastlinske vrste, ki so drugje že izginile, zato je toliko bolj utemeljena trditev, da gorički ljudje znajo živeti v sožitju z naravo. Ena od takih rastlin je tudi blago dišeči volčin, ki ga imamo v grbu in zastavi občine,« pravi župan Fartek.

Območje spada med demografsko ogrožena, najpomembnejša panoga je kmetijstvo, s katerim se kot z osnovno ali dopolnilno dejavnostjo ukvarja velik del prebivalcev. V bližnji prihodnosti želijo vsem občankam in občanom zagotoviti osnovno cestno, komunalno in telekomunikacijsko infrastrukturo, ki je za veliko večino prebivalcev Slovenije samoumevna. 

Deli s prijatelji