HUDA URA

FOTO: Razdejanje: poplavljalo in gorelo, veter podiral vse pred sabo

Objavljeno 21. avgust 2014 09.37 | Posodobljeno 21. avgust 2014 09.39 | Piše: A. K.

Zaradi vremenskih nevšečnosti imajo gasilci po vsej Sloveniji polne roke dela.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Vreme je v sredo zvečer povsod po Sloveniji povzročalo številne nevšečnosti. Največ težav so povzročile meteorne vode, ki so poplavljale objekte.

Gasilci so imeli tako polne roke dela s poplavljenimi objekti v Juršincih in Mariboru, kjer je voda zalila kletne prostore šole, Slovenski Bistrici, Lokovini v občini Dobrna, v Škofji Loki pa je zaradi dviga podtalnice voda poplavila stanovanjsko hišo. Prav tako je okoli 4. ure zjutraj na Partizanski cesti v Škofji Loki meteorna voda zalila stanovanje. 

Okoli 3. ure je v naselju Zabiče zaradi zamašenega odtoka meteorna voda poplavila stanovanjsko hišo, v Polhovem Gradcu pa je meteorna voda zalila več objektov.

Grozili potoki in hudourniki

Okoli 5. ure zjutraj je v Paki in Spodnjem Doliču potok Jesenica na več lokacijah poplavil regionalno cesto Zgornji Dolič–Stranice. V občini Rečica ob Savinji je okoli 4. ure začel poplavljati hudournik Rečica. Aktivirani so bili gasilci PGD Rečica ob Savinji.

V Velenju je preglavice prebivalcem povzročal potok Veriželj v Ulici Janka Vrabiča. Gasilci so preusmerili vodo v strugo potoka.

Težave s plazovi

Ponoči se je na cesto Polhov Gradec–Šentjošt usul zemeljski plaz. Ta se je usul tudi za neko stanovanjsko hišo v Slovenski Bistrici. 

Popoldne bodo padavine ponehale

Po napovedi Agencije RS za okolje so danes ob nevihtah predvsem v južni Sloveniji še možni močni nalivi in sunki vetra, ob tem pa je možen tudi porast manjših vodotokov in hudournikov. Padavine bodo sicer postopno ponehale popoldne, najpozneje v jugozahodnih krajih.

Veter odkrival strehe in podiral drogove

Nevšečnosti je prebivalcem povzročal tudi močan veter. Okoli 3. ure zjutraj se je na cesti Log proti Podplešivici podrl drog javne razsvetljave in zadel osebno vozilo, ki je obtičalo v jarku. Ponoči je močan veter v Petkovcu odkril streho stanovanjske hiše.

V Sežani je močno neurje v naselju Mahniči odkrilo strehe skoraj vseh objektov v naselju in podrlo več dreves ter električno napeljavo. Veter je v naselju Dutovlje podrl več dreves in reklamnih panojev. Podrta drevesa in naplavine so bila tudi na cesti Kobdilj–Štorje, Dutovlje–Vrhovlje in na cesti Vrabče–Štjak.

Gorelo zaradi udara strel

Ponekod po Sloveniji so gasilci na terenu gasili požare zaradi udarov strel. V Pongrcah je zaradi udara strele prišlo do požara na gospodarskem poslopju. Zgorela je električna napeljava in okrog tri kvadratne metre ostrešja.

Pri Velenju je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velenje in Pesje so požar omejili in pogasili ter del ostrešja pokrili s plastično folijo. Reševalci so poškodovanega občana odpeljali v bolnišnico. Ponoči je v vasi Travnik v občini Cerkno strela udarila v stanovanjsko hišo in poškodovala streho.

V sredo okoli osme ure zvečer je na Bavarskem dvoru in Trgu OF v Ljubljani zaradi udara strele prišlo do izpada električne energije, v vasi Ržišče v občini Litija pa je zaradi udara strele zagorel drog telefonske napeljave. 

Kako je bilo v vašem kraju? Pošljite nam fotografije!

Deli s prijatelji