NEODGOVORNI STARŠI

FOTO: Razbili šipi in otroka 
rešili iz vročih avtov

Objavljeno 15. julij 2015 13.13 | Posodobljeno 14. julij 2015 21.48 | Piše: Špela Ankele

Neodgovorni starši v petih dneh kar dvakrat zaklenili otroka v avto pred kranjsko Qlandio.

Matej Bolka Foto: Špela Ankele

KRANJ – Starši so odšli v nakupovalni center in v zaklenjenem avtu pustili otroka. Po klicu mimoidočega so tega v zadnjem trenutku rešili gasilci ali policisti. Takšne zgodbe, ki smo jih bili vajeni prejemati iz Amerike, se ta mesec pišejo tudi v gorenjski metropoli. In ni se zgodilo enkrat, temveč kar dvakrat v zgolj petih dneh. Pred dobrim tednom sta 13-letnega dečka iz pregretega avta rešila gasilca, minulo soboto, ko je bila situacija po pripovedovanju prič že precej kritična, pa sta deklici iz avta pomagala policista Policijske postaje Kranj.

V avtu je lahko tudi 70 stopinj Celzija!

Obakrat se je zgodba, ki bi kaj lahko imela tragični konec, odvijala pred kranjskim nakupovalnim središčem Qlandia. Ni odveč zapisati, da parkirišče pred enim od novejših kranjskih centrov, ki je pred osmimi leti zrasel na obrobju naselja Planina I, ni majhno. Tudi zato je prava sreča, da so mimoidoči pravočasno opozorili na najstnika oziroma najstnico, ki sta bila sredi vročega popoldneva zaklenjena v pregret avto.

Na prvi klic na pomoč sta se v torek popoldne odzvala Matej Bolka in Simon Štern, člana tretje izmene kranjskih poklicnih gasilcev. Klic je sporočal, da je na parkirišču v razgretem avtomobilu zaklenjen otrok. Takoj je bilo jasno, da bo treba z reševanjem pohiteti, saj so se temperature tisto popoldne povzpele krepko čez 30 stopinj Celzija, ob taki vročini pa se lahko zrak v zaprtem vozilu segreje vse tja do 70 stopinj Celzija!

Ker se deklica ni odzivala niti na glasne pozive, je eden od policistov brž pograbil kladivce za razbijanje stekla.

Niti gasilca nista mogla odpreti vrat

Ko sta gasilca prišla pred nakupovalno središče, sta hitro našla temno vozilo novejšega letnika, v katerem je bil zaklenjen 13-letnik. Pri avtomobilu je bila že tudi varnostnica, ki dela v nakupovalnem središču, poleg nje pa še zaskrbljeni Kranjčani, ki so prihajajoče gasilsko vozilo z mahanjem opozorili na kraj dogodka. Gasilca sta takoj spoznala, da je situacija resna in da je otrok po vsej verjetnosti dehidriran, saj je bil že povsem premočen.

Čez steklo na vratih sta takoj namestila zaščitno folijo, da koščki razbitega stekla ne bi ranili dečka. Ker je imel avtomobil novejši varnostni sistem, gasilca nista mogla odpreti vrat, zato sta na rob odprtine, ki je zazevala po razbitju stekla, položila odejo in dečka skozi zaprta vrata varno spravila iz avta. Posedla sta ga v gasilski avtomobil, ki je bil primerno ohlajen s klimo, mu ponudila vodo, pomarančo in iz bližnjega lokala zagotovila led. Ko so prišli reševalci, so fanta odpeljali na pregled v jeseniško bolnišnico.

Deklico čez razbito voznikovo steklo

Tja so v soboto popoldne reševalci nujne medicinske pomoči iz kranjskega zdravstvenega doma, ki jih je vodil zdravnik Miha Oman, odpeljali tudi 11-letno deklico. Njo sta iz pregretega avtomobila – menda v zadnjem trenutku – rešila policista Elidijan Hodžić in Damir Guberinić. Kot so povedale priče, so termometri v parkiranih avtomobilih tisto vroče popoldne kazali 36 stopinj Celzija.

Policista sta potrkala na steklo. Ker se deklica ni odzivala niti na glasne pozive, je eden od njiju brž pograbil kladivce za razbijanje stekla. A ko je bila šipa avtomobila novejšega letnika razbita, se niti tokrat ne prednja ne zadnja vrata zaradi sodobnega varnostnega sistema niso dala odpreti. Visokorasli policist Hodžić je zato zlezel v avto, prek prednjih sedežev splezal na zadnjo klop in deklico, ki je ležala v avtomobilu, potegnil na prve sedeže. Policist Guberinić se je nagnil čez razbito steklo in jo potegnil ven.

Do prihoda reševalcev sta najstnico namestila v klimatizirano službeno kombinirano vozilo, ljudstvu bolj znano kot marica. Ponudila sta ji vodo, saj je bila že dehidrirana, prepotena, imela je tudi povišano telesno temperaturo. »Zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe policisti še zbirajo obvestila,« so po dogodku zapisali na PU Kranj. Še to: tudi minulo soboto je bila v kranjskem gasilskem domu dežurna tretja izmena in tudi tistikrat sta se pred Qlandio podala omenjena gasilca skupaj z vodjo izmene Miranom Štularjem. A dela tokrat niso imeli oni, saj sta reševanje iz pregretega vozila opravila že policista Policijske postaje Kranj. In še to – v obeh primerih sta bila mala potnika zaklenjena v novejša avtomobila, pa sama nista mogla odpreti ne vrat in ne oken.

Zgodbi bi se lahko drugače končali …

V Kranju niti zdravniki nujne pomoči z najdaljšo kilometrino ne pomnijo, da bi iz avtomobilov reševali otroke, ki so jih starši pustili v njih in odšli po nakupih. Nato pa pride teden, ko se pred enim nakupovalnim središčem zgodita kar dve takšni zgodbi, ki bi se kaj lahko drugače končali. Zatorej ni odveč zapisati še besede vodje kranjske nujne medicinske pomoči Mitje Mohorja, ki je vsem opozorilom dodal še en klicaj: »Pri tako visokih temperaturah lahko pride do odpovedi notranjih organov predvsem pri določenih skupinah ljudi, denimo pri otrocih, bolnih in nemočnih!«

V Škofji Loki po nesreči zaklenila dojenčka

Že sredi aprila so klic na pomoč prejeli škofjeloški gasilci. Poklicala jih je zaskrbljena mamica, ki je pred nakupovalnim središčem na Grencu pomotoma v avtomobil zaklenila ključ, v avtu pa je ostal tudi njen dojenček. Zaposleni v središču so nad avtomobilom razprli senčnike, da je lahko otroček v senci počakal pomoč. A tudi ko so vrata avtomobila odprli, intervencije še ni bilo konec; dojenčka, za katerega se v tistem trenutku še ni vedelo, kakšno je njegovo zdravstveno stanje, je bilo treba čim prej odpeljati do Zdravstvenega doma Škofja Loka. Čeprav je zdravstveni dom komaj kak kilometer oddaljen, je popoldanska prometna konica onemogočala hitro pot do tja. Gasilci so zato prižgali modre luči, da so mamico z otročkom kar se da hitro pospremili do zdravnika. Vsi, ki so sodelovali v tej intervenciji, so si globoko oddahnili, ko so izvedeli, da je bilo s po nesreči zaklenjenim dojenčkom vse v najlepšem redu. 

 

Deli s prijatelji