ČUDNA IZBIRA

FOTO: Rajši kot na pogreb kolega na žur v Srbijo

Objavljeno 07. september 2016 15.07 | Posodobljeno 09. september 2016 10.42 | Piše: E. N.

Zoran Petrovič ni več policist, še vedno pa vodi sindikat policistov.

Zoran Petrovič je nekoč vzbujal pozornost slovenskih medijev, zdaj pa še srbskih. Foto: TV Lav

LJUBLJANA – V torek se je na koprskem delovnem sodišču začela glavna obravnava glede izredne odpovedi delodajalca Mihi Sakaču, ki je po naših informacijah eden od petih policistov (po navedbah Sindikata policistov Slovenije (SPS) je šlo za šest mož postave), ki so zaradi dogovarjanja prek facebooka o prometni kontroli ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja predlanskega novembra dobili odpoved. Sakač je tožnik, ki naj bi bil v dopisovalski akciji zapisal, da je dobil številko policista iz nočne patrulje: »Poklicati ga moram ob 19h, ko nastopi službo… Pa da vidim, če bo za akcijo?!« A največ pozornosti medijev, pa tudi policistov, bo usmerjene na datum, ko bo zaradi te zadeve v sodno dvorano vkorakal Zoran Petrovič, ki ni več policist, je pa še vedno predsednik SPS.

Petrovič se je po katastrofalnih posledicah razkritja o dogovarjanju policistov za kontrolo ministra tako rekoč umaknil iz javnosti. Ni se prikazal niti na pogrebu umorjenega policista Iva Žnidarčiča, razlog za to pa je bil povsem drugačen, saj se je Petroviču in predstavnikom SPS mudilo v srbski Zlatibor, kjer je potekala Policijada s približno 740 udeleženci, policisti iz vse Srbije. Podpisali so protokol o sodelovanju, Petrovič je malo govoril policistom, malo njihovim medijem, prejel je priznanje, predsednik sindikata srbske policije Lazar Ranitović pa je ob obisku žgolel: »Sindikalizem v sekretariatu za notranje zadeve je mlad, vedno so dobrodošli nasveti drugih, lahko se kaj naučimo od njih.« Recimo to, da se bolj kot na pogreb kolega mudi na sindikalne igre, pa četudi v tujini.


Prejeli smo zahtevo za objavo popravka (nelektorirano)

Novinar z inicialkama E. N. je v članku z naslovom »Rajši kot na pogreb kolega na žur v Srbijo« zapisal, da Zoran Petrovič na pogreb kolege Iva Žnidaršiča ni prišel zaradi tega, ker je bil v Srbiji na Policijadi, kjer so s srbskimi kolegi podpisali protokol o sodelovanju. Novinar je povzel besede srbskega predsednika sindikata policistov, ki je dejal, da se od slovenskih kolegov lahko veliko naučijo, nato pa je novinar pikro pripomnil, da se lahko od slovenskih kolegov naučijo recimo, »da se bolj kot na pogreb kolega mudi na sindikalne igre, pa četudi v tujini«.

Dejstva so drugačna. Zoran Petrovič je že 17. 8. 2016, torej nekaj dni pred krutim umorom kolega, ki se je zgodil 22. 8. 2016, odpotoval na dopust (na edinega letos v trajanju 9 dni) v tujini, do 28. 8., več kot 1000 km stran. V tem času ga je nadomeščal pooblaščenec s polnim pooblastilom za vodenje sindikata. Novinar Zorana Petroviča ni poklical, da bi preveril razlog. Posledično tako tudi ne drži, da je bil Zoran Petrovič v Srbiji na Policijadi v času pogreba. Pogreb pokojnega policista Iva Žnidaršiča je bil v petek, 26. 8. 2016, podpis protokola pa je bil izveden v ponedeljek, 29. 8. 2016, torej tri dni po pogrebu. Čeprav je šlo za športni dogodek, na njem sindikat ni sodeloval s svojo ekipo ravno zaradi nedavnega tragičnega dogodka. Ne glede na to, da Zorana Petroviča v Sloveniji ob tragičnih dogodkih ni bilo, je v koordinaciji s kolegi iz sindikata dogovarjal aktivnosti sindikata ob tragičnem dogodku, ki so bile brezhibno izpeljane, tudi solidarnostna pomoč je bila družini pokojnega nakazana v maksimalnem znesku že naslednji dan. Predsednik sindikata policistov je v tem času ne glede na koriščenje letnega dopusta komuniciral tudi z najbolj prizadetimi posamezniki, ob tragični izgubi je bil prizadet tudi sam.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije
zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o.p., d.o.o. 
 


Dogovorjen 
postopek »jebanja«

Petrovič se je v sindikalnem sedlu ohranil, dasiravno je zadnjega marca letos zaradi pogovora s sindikalisti na facebooku (FB) prejel izredno odpoved iz policijskih vrst. A prvi mož enega izmed obeh policijskih sindikatov se ni dal; spisal je pritožbo zoper odpoved »zaradi domnevno nezakonitih in nepristnih dokazov«. Pritožnik je trdil, da »vsebinsko takšne komunikacije, kot je bila objavljena v medijih, med člani zaprtega FB-klepeta nikoli ni bilo«. Zanikal je tudi, da bi se policisti kakor koli dogovarjali za izvedbo nezakonitega postopka niti za izvedbo drugih nezakonitih ravnanj; fotografija Koprivnikarjevega vozila da je bila objavljena zaradi domnevno spornega nakupa vozila, Petrovič pa je dodal še, da »v kritičnem času ni opravljal nalog policije oziroma ni bil v službi«.

Komisija je o pritožbi odločala junija, zdaj pa so končno znane podrobnosti zaključnega obračuna med predsednikom sindikata in Komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja.

Pod kup Petrovičevih obrambnih navedb je vladna komisija z debelimi, mastnimi črkami zapisala: »Pritožba ni utemeljena.« Nato se črke umirijo, iz pisanja pa zaveje oster ton o aferi Koprivnikar, ki je udeležence, ki so neko novembrsko noč snovali neverjetne sindikalistične načrte za »najlepše darilo ob obletnici SPS«, kot se jim je bilo zatipkalo, že pošteno udarila po policijskih prstih. »Kršitve imajo vse znake kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic,« je ugotovil senat pod predsedstvom Ane Starič: pritožniku se očita, da je kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, kot uradna oseba da je preostale kolege naklepno napeljeval, da so storili kaznivo dejanje.

Niso spregledali niti dejstva, da je fotografiji Koprivnikarjevega avta z (raz)vidnimi registrskimi tablicami objavil prav Petrovič: »Da gre res za nezakoniti postopek, izhaja iz dejstva, da iz pogovora policistov izhaja, da ni šlo za običajen postopek oziroma kontrolo pri nadzoru cestnega prometa, ampak je šlo za vnaprej dogovorjen postopek z namenom 'jebanja', kot izhaja iz pogovora vpletenih policistov,« je ugotovili senat. Ter da je bila pritožnikova udeležba pri izvršitvi zaustavljanja »ključna«, dasiravno niso mogli mimo zapisov enega izmed (zdaj že nekdanjih) policistov: da je »naslednji predsednik vlade (Cmerar) vsaj za varnostni pas, če že ne pije«, ter da so takšne akcije šele začeli. Na srečo pa so jih tudi končali. Vsaj ti policisti.

Ni bil prost službe

Kot povsem neutemeljeno pa so zavrnili tudi Petrovičevo obrambo, da v času tipkanja ni bil v službi: »Še vedno je v delovnem razmerju v policiji, zato ga še vedno zavezuje prepoved škodljivega ravnanja tako v službenem kot v zasebnem življenju.« Zaradi tega so Petrovičevi obrambni navedbi – torej da je bil v kritičnem času službe prost ter da predmet presojanja kršitev pogodb o zaposlitvi ne more biti beseda, izrečena v zasebnosti – zavrnili z zgolj dvema besedama: »Popolnoma neutemeljeno.«

Načrtno »jebanje« in dogovarjanje se je za člane SPS s predsednikom na čelu končalo klavrno, madež pa je ostal tudi na drugih policijskih uniformah – kajti če je imel slovenski politik o policijski kontroli bolj prav od policistov, bi res morali biti zaskrbljeni. Še najbolj pa v sindikatu, ki je Petroviča po aferi podprl na izrednem kongresu maja letos in mu zaupal nadaljnje vodenje sindikata. Petrovič je sicer mandat predsednika vezal na zaupnico. Sindikat policistov tako vodi in predstavlja odpuščeni policist. 

Deli s prijatelji