NEVERJETNO

FOTO: Račun, da te kap! Toliko so zaračunali popravilo trojih vrat

Objavljeno 09. julij 2017 18.24 | Posodobljeno 09. julij 2017 18.24 | Piše: Boštjan Fon

Študentje so med veseljačenjem poškodovali vrata. Prvotno zasoljen račun znižali, a še vedno drago popravilo.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Konec aprila so se v enem izmed študentskih domovanj v Ljubljani, gre za dom številka 4, veselili dolgo v noč. Morda že proti jutru je nekomu ali nekaterim veseljačenje odneslo razsodnost in skupila so jo vrata v toaletah. Troje je bilo odtrganih, ena so celo poletela skozi okno. Škodo so popisali in ocenili, poklicali so mojstre, da so zamenjali okovje in zavijačili vrata nazaj. Pa so študenti, ki niso hoteli izdati, kdo je imel težave z vrati, debelo pogledali, ko so prek elektronske aplikacije prejelo poročilo o škodi, ki je bila ocenjena na točno 10.873,16 evra.

Računalniški hrošč

Tako bi moral vsak stanovalec doma, ki tam študira in prebiva (ter morda včasih tudi žura), prispevati poleg stroškov oskrbe še malo manj kot petdesetaka za popravilo vrat v mesecu maju. Napako so odkrili, zanjo je bil kriv hrošč. Ne tisti, ki bi nemara lezel po steni ali tleh, gre za računalniškega hrošča, ki je premaknil vejico, kot nam je pojasnil Igor Brlek iz Zavoda Študentski dom Ljubljana: »Napaka, ki jo omenjate, ni bila narejena pri obračunu, ampak na obvestilu, ki so ga stanovalci prejeli prek aplikacije, ki je namenjena elektronskemu obveščanju stanovalcev. Zaradi hrošča v programski opremi se je vejica pojavila na napačnem mestu in je bilo videti, kot da je bila cena popravila 9900 evrov. Na položnicah za stanarino je bila škoda pravilno zaračunana.« Vendar gre tudi po popravilu napake za nenavadno visok strošek, če povzemamo poročilo o škodi, ki jo je opisal Brlek: »S tečajev je bilo izpuljenih troje vrat v kopalnici, od tega so bila ena vržena skozi okno. Ker so bila relativno nepoškodovana, smo se odločili, da bomo menjali okovje na vratih, ki je bilo uničeno.« Vendar je tudi za menjavo devetih okovov na vratih cena do konca zasoljena, saj je popravilo trojih vrat študente stalo natančno 990 evrov.

Študenti menijo, da ob odštetju stroškov za material račun za delo niti najmanj ne bi smel znašati skoraj toliko, kot znaša povprečna mesečna neto plača v Sloveniji.

Saj niso prišli iz Hamburga!

Študenti trdijo, da gre pri vsem tem za nekam nenavadno matematiko, saj en nerjaveči okov za vrata, teh je bilo zamenjanih devet, stane pri proizvajalcu nekaj manj kot pet evrov: »Če bi popolnoma obnovili vrata v toaletah skupaj s predelnimi stenami, torej da bi namestili popolnoma nova, ne bi naneslo tisočaka. Zunanja firma, ki je prišla na objekt, je zavodu zaračunala nerazumno visok znesek, 330 evrov za vrata, kar je skregano z vso logiko,« so nam zatrdili naši viri iz doma 4, ki med vandalizmom sploh niso bivali v domu: »Pri vseh traparijah pa res ne moremo biti zraven,« so nam povedali in dodali, da jih bo divjanje sostanovalcev ravno tako udarilo po žepu. Brlek na drugi strani trdi: »Znesek 990 evrov je dejanski znesek popravila škode, ki nam ga je izstavil zunanjo izvajalec. V ta znesek so bili všteti naslednji stroški: prihod na objekt, dobava nadomestnih okovij za kopalniška vrata, montaža in nastavitev delovanja kopalniških vrat, delovne ure in kilometrina za intervencijo.« Prebivalci doma trdijo, da gre za očitno nepravilnost pri obračunavanju oziroma najemu zunanjega izvajalca za popravilo vrat: »Saj se niso pripeljali iz Hamburga in delali na projektu zamenjave devetih okovov na starih vratih en teden!« so jezni študenti, ki še dodajajo, da ob odštetju stroškov za material račun za delo niti najmanj ne bi smel znašati skoraj toliko, kot znaša povprečna mesečna neto plača v Sloveniji: »Nekdo v zavodu je nekomu omogočil, da je v nekaj urah zaslužil toliko kot večina naših staršev v celotnem mesecu!«

Deli s prijatelji