OBIŠČITE

FOTO: Prva drugoviolinska petletka

Objavljeno 05. julij 2017 16.48 | Posodobljeno 05. julij 2017 16.48 | Piše: Tina Horvat

Gostilnica Druga violina, v kateri streže posebno osebje, praznuje peti rojstni dan.

Blaž Pirman je prvi srednješolec z downovim sindromom. Šola se za peka

LJUBLJANA – Le malokdo je še ne pozna in le redki so še presenečeni, ko jih v gostilnici Druga violina postreže nekoliko drugačno osebje. Prvi in edini lokal pri nas, v katerega so vključeni ljudje s posebnimi potrebami, je včeraj praznoval že peti rojstni dan, in to za njih in za vse nas nadvse pomembno obletnico so praznovali z raznovrstnim programom, ki se je od desete ure dopoldne zavlekel pozno v večer.
 

Hvala Ljubljani!

Kljub občasnim pljuskom dežja smo včeraj ves dan lahko uživali ob glasbenih, pevskih in folklornih nastopih, pripovedkah in skečih, vsi pa so imeli skupni imenovalec: Ljubljana, mesto vključevanja in številnih priložnostih. Učenci in zaposleni v Centru Dolfke Boštjančič Draga (CUDV) bi se namreč radi zahvalili Ljubljani, ker jih je tako lepo sprejela, po drugi strani pa so prepričani, da so tudi oni s svojim delom in srčnostjo obogatili mestno podobo.

Bila je drzna ideja

Pred petimi leti so orali ledino in ideja, da bi v gostilni stregli avtisti ali ljudje z downovim sindromom, je bila precej drzna, saj ti dotlej niso bili vključeni v našo družbo. »Ta gostilna je pokazala, da med ljudmi zares ni meja in da so naši varovanci sposobni marsičesa več, kot se je doslej mislilo. Veseli me predvsem, da k nam zahaja vedno več gostov, pa ne zato, ker bi se jim naši učenci smilili, ampak predvsem zato, ker smo res dobri in ker se pri nas dobro počutijo,« nam je povedala direktorica CUDV Draga Valerija Bužan, medtem ko so nas z odlično kavico in domačim pecivom stregli prijazni fantje in dekleta, na bližnjem odru pa je nastopala folklorna skupina iz Varstveno-delovnega centra Ribnica.
Kot nam še pove Bužanova, se Druga violina v tem času ni samo dobro prijela kot gostilna, ampak so tudi njihovi učenci postali mnogo bolj samostojni. Na začetku so namreč mislili, da ne bodo mogli sami izdajati računov, pobirati plačil in naročil, a zdaj so se v tem tako izurili, da je še ona kot psihologinja presenečena nad njihovo vnemo. Pa se po petih letih še najde gost, ki je morda negativno presenečen nad osebjem? »Ne, odzivi so izjemno pozitivni. Imamo stalne goste, ki nas poznajo, veliko tujcev pride k nam prek Trip Adviserja, a težko bi rekla, da kdo ni zadovoljen. Le dveh pripomb se spominjam, obe sta izpred petih let. Nekdo je na facebook napisal, kaj da delajo ljudje s posebnimi potrebami v strežbi, nekdo drug pa je imel težave s komunikacijo z natakarjem. A verjetno ni vedel, da je bil ta gluh,« pove Valerija Bužan.

Pekel bo kruh

Med pogovorom se nam pridruži 18-letni Blaž Pirman, ki je prvi srednješolec z downovim sindromom. Pravkar je namreč končal prvi letnik BIC Ljubljana in že uživa v zasluženih počitnicah. »Izučil se bom za peka in bom lahko tukaj, v Drugi violini pekel kruh. Tukaj sem bil tudi na praksi in pomagal v kuhinji, drugače pa sem občasno tudi stregel. Sicer igram tudi harmoniko in bobne pri Rok 'n' bandu in včasih z njimi hodim na koncerte. Ravno včeraj sem bil na Ptuju, kjer je bil koncert Tanje Žagar in Modrijanov,« navdušeno pripoveduje Blaž in nas vse skupaj povabi na njegov rojstni dan, na katerem bo igral z Rokom Ferengjo, iz torte pa bo skočila Tanja Žagar. »To pa še ni čisto zagotovo dogovorjeno,« se vplete direktorica, a Blaž nam vsem skupaj odločno zagotovi, da je že vse zmenjeno

Deli s prijatelji