ZASEDLI SO ULICE

FOTO: Protestniki spisali sporočilo Alenki Bratušek

Objavljeno 29. oktober 2013 18.46 | Posodobljeno 29. oktober 2013 22.48 | Piše: STA, A. L., S. U.

Slišati je bilo tudi že tradicionalno vstajniško skandiranje »lopovi« in »Vsi ste gotovi«.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem Trgu republike se je danes zbralo nekaj več kot 100 protestnikov. Na facebooku je svojo prisotnost napovedalo okoli 650 ljudi. Zbrali so se na trgu nasproti parlamenta in predvsem mirno protestirali. Opremljeni so bili s transparenti, vzklikali so že tradicionalna vstajniška slogana »lopovi« in »Vsi ste gotovi«, nekateri pa so razobesili transparente z jasno vsebino, a na precej žaljiv način.

image
Protestnikom je uspelo ustaviti celo avtobus.

Nekateri so s seboj prinesli tudi svečke in jih prižgali pred hramom korupcije, kot so parlament poimenovali. 

Različne generacije, podobni razlogi za udeležbo

Med njimi je bilo zaslediti več generacij, vsi pa so imeli skoraj iste razloge, da so prišli na vstajo. »Pomembno je, da današnji protesti zaznamujejo obletnico mariborske vstaje. Pričakujem pa, da povemo obstoječi politiki, da kljub temu da so se obrazi zamenjali, se sistem ni spremenil. Sprememba sistema je bistvo vstaje. Naj krizo na svoje pleče prevzamejo tisti, ki so jo zakuhali,« je povedal Matjaž Zaplotnik, eden izmed protestnikov. Meni, da je vstaja eden od načinov, da se izboljša država. »Pri vladi Alenke Bratušek me moti, da nima hrbtenice, saj je vodena iz ozadja. Naj se zresni ali odstopi.«

»Treba je nekaj spremeniti. Narobe je, da se pohlep in sebičnost dvigujeta nad vse ostalo. Običajni ljudje, ki nismo toliko pod njunim vplivom, moramo nekaj storiti,« pa je o razlogih za udeležbo povedal 23-letni Žan.

»Saj jih ni tu, odšli so na Karibe,« pa je vseskozi jezno kričala starejša gospa, ki želi ostati anonimna, saj je njena hčerka zaposlena v parlamentu. »Poslušajte, 20 let smo garali. Zdaj nam pa hočejo vse pobrati. Vlada naša ne zna vladati, in to nobena. Menda imajo radi samo sebe in znajo polniti samo svoje žepe. Pa naj bo to Pahor, Janša ali Alenka …«

Prva obletnica

Današnji protesti po osmih slovenskih mestih so potekali na prvo obletnico protesta v Mariboru, ki ga je pripravilo Gibanje 29. oktober in na katerem je okoli 600 ljudi zahtevalo odstop tedanje vlade. Kakor piše na facebooku, stanje, na katero so protestniki opozarjali pred letom dni, počasi postaja realnost. Bankirsko-politična elita na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo.

Protestom so se pridružili tudi v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja, ki ljudem sporoča, da je glede na situacijo v Sloveniji absolutna dolžnost in odgovornost vsakogar, da se udeleži protestov, saj bo politika svoje delovanje spremenila le pod pritiskom ljudstva.

Protesti so se že ob 16. uri začeli tudi v Mariboru, Kopru, Murski Soboti in Kranju, ob 17. uri pa se je začel protest v Novi Gorici.

Deli s prijatelji