GOLJUF

FOTO: Privoščil si je stanovanje ob bajerju in rdečega porscheja

Objavljeno 07. februar 2017 21.45 | Posodobljeno 07. februar 2017 21.45 | Piše: Aleksander Brudar

Jurij Trček, ki so ga lani prijeli v rajskem vietnamskem letovišču, za skoraj tri leta v zapor.

Jurij Trček je obžaloval oškodovanje upnikov. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Slabih 200.000 evrov si je pred že precej oddaljenimi 16 leti s pomočjo gramoza in cementa nagrabil Jurij Trček. To je tisti 51-letni Zgornegameljčan, ki so mu policisti nadeli lisice 20. oktobra lani v hotelski sobi sredi vietnamskega letovišča Phu Hai. Pri nas so ga že nestrpno pričakovali v zaporu na Dobu zaradi prestajanja dve leti in devet mesecev dolge zaporne kazni, ki si jo je pridelal zaradi poslovne goljufije. To pa ni bil njegov edini greh. Po prihodu v domovino ga je na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi druge poslovne goljufije čakalo novo sojenje, to se je včeraj tudi končalo. Če bo sodba, s katero je bil obsojen na dve leti in deset mesecev, postala pravnomočna, bo moral plačati tudi 190.519,60 evra, za kolikor je oškodoval domžalsko družbo Mita, d. o. o. (ta je od junija lani v stečaju).

Trček, ki je bil leta 2000 zakoniti zastopnik podjetja Finance & Co, je odgovorne v Miti prepričal, da bo iz gramoza in cementa, ki ju bo kupil pri njih, takoj naredil beton, tega pa prodal Vegradu. Izstavljene račune bo poravnal bodisi z neposrednim plačilom bodisi v obliki štirih stanovanj, ki jih bo družba Finance & Co prejela kot plačilo za dobavljeni beton od Vegrada. A podjetje Mita na koncu ni dobilo denarja, še manj pa obljubljenih stanovanj v naselju Mostec ob Koseškem bajerju, ki jih je Trčkovo podjetje res prejelo od Vegrada.

Trčkov zagovor, da računov ni plačeval zaradi neplačil Vegrada, po prepričanju tožilstva, ki bi sicer obtoženega v zapor poslalo za tri leta, ne pije vode. Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je na sodišču povedala, da sta družbi s pobotom konec avgusta 2002 zaprli vse medsebojne obveznosti. Da je dobro vedel, kaj dela, in da so mu bile dobro poznane vse terjatve, pa je povedala tudi stečajna upraviteljica Trčkovega podjetja Darja Erceg. V preiskavi je poleg tega, da zaradi prazne stečajne mase upniki niso bili poplačani, še poudarila, da Trček stanuje v »krasnem stanovanju ob Koseškem bajerju, ki ga je gradil Vegrad, vozi pa rdečega porscheja«.

»Dejstvo je, da način poslovanja obdolženca, in sicer tako njegova izpeljava dokaznih terjatev kot način plačevanja obveznosti, izkazuje njegovo nesposobnost oziroma neustreznost pri vodenju gospodarske firme, ne pa njegovega naklepa očitanega kaznivega dejanja,« je bila zaman prepričana Trčkova nova zagovornica Barbara Fatur Žontar. Trček, ki se mu je januarja letos rodila hčerka, pa je obžaloval, da so zaradi njegovega nevednega poslovanja oškodovani upniki, in povedal, da je ob stečaju izgubil vse svoje premoženje. 

Deli s prijatelji