DELJENJE TABLET

FOTO: Priprave na jedrsko vojno ali nesrečo?

Objavljeno 13. oktober 2017 08.40 | Posodobljeno 13. oktober 2017 08.42 | Piše: Tomica Šuljić

Poveljniki civilne zaščite so dobili jodove tablete.

Naročili smo več kot milijon škatlic kalijevega jodida. Foto: Janoš Zore

LJUBLJANA – Po jedrski katastrofi v Fukušimi na Japonskem se je človeštvo znova začelo zavedati nuklearne nevarnosti, ki je od konca hladne vojne potonila nekam na dno naših skrbi. »Verjetnost, da bi se med obratovanjem Nuklearne elektrarne Krško zgodila jedrska nesreča z radiološkimi vplivi na okolje, je zelo majhna,« so po japonski nesreči ugibali na obrambnem ministrstvu oziroma Upravi RS za zaščito in reševanje, ko so izdali zloženko o tabletah kalijevega jodida.
Te tablete so odgovor na nevarnost radioaktivnega joda, ki se sprosti ob jedrski ali radiološki nesreči in zatem nabira v žlezi ščitnici ter povečuje možnost raka; zaužitje tablet zapolni žlezo ščitnico z neradioaktivnim jodom, radioaktivni pa se nato izloči iz telesa. »Zaščita s kalijevim jodidom je zelo pomembna predvsem pri otrocih,« so ondan opozarjali državni organi, a poudarili še, da bi bili ob jedrski ali radiološki nesreči v ozračju še drugi radioaktivni elementi in bi bila potrebna dodatna zaščita.

Ministrstvo za obrambo in uprava za zaščito in reševanje nam na vprašanja nista odgovorila.

Naš vir nas je opozoril, da pri nas znova poteka delitev jodovih tablet; dobili naj bi jih (nekateri) poveljniki civilne zaščite po Sloveniji. Dobili naj bi še navodila, komu razdeljevati tablete – odmerki med četrtino tablete do dveh tablet na dan se jemljejo glede na starost, predvideno in smiselno uživanje pa naj bi bilo za ljudi do 40. leta starosti. Toda kaj radioaktivnega nam sploh preti na sončni strani Alp? Te dni več, kot se sprva zdi.

Rusi ali Severni Korejci?

Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV) je tako pretekli teden v meritvah zraka zaznala raven radioaktivnega izotopa rutenij-106 (ki ga uporabljajo za zdravljenje očesnih tumorjev). »Takšne nizke ravni so zaznali merilniki radioaktivne kontaminacije zraka v Ljubljani in v okolici Maribora,« so potrdili na URSJV, a hkrati pomirjujoče dodali, da so izmerili nizke ravni radioaktivnosti, ki »nimajo nobenih okoljskih ali zdravstvenih posledic in so več tisočkrat nižje od predpisanih mejnih vrednosti za prebivalstvo.« A vsi niso brezskrbni.
Tako v civilni iniciativi Modro nebo (na njihovi strani na facebooku) trdijo: »Radioaktivni material umetnega izvora v zraku pomeni, da je nekdo umetno sintetiziral rutenij 106 in ga namerno z letali posipal po zraku.« O podobnih zaznavah rutenija so minuli teden poročali tudi drugod po Evropi (Nemčija, Avstrija, Italija, Francija in Švica). Po analizi Nemškega državnega urada za varstvo pred sevanjem naj bi rutenij izviral iz smeri južnega Urala ali katere od regij v južni Rusiji, kar pa so Rusi zanikali. Drugi razlog za nabavo jodovih tablet bi se lahko skrival v nepredvidljivosti severnokorejskega predsednika Kim Džong Una, ki nadaljuje razvoj jedrskega programa, izstreljevanje raket različnih dosegov ter ima v predsedniku ZDA Donaldu Trumpu primernega partnerja za jedrski spopad.

Zakaj smo porabili milijon?

Po javno dostopnih podatkih je jasno vsaj, od kod so tablete prišle. Marca letos je namreč Zavod RS za blagovne rezerve podpisal pogodbo z družbo Lek; slednja se je zavezala, da bo – na podlagi javnega naročila – dobavila milijon in sto tisoč škatel zdravila s tabletami kalijevega jodida.

915.420 evrov je državo stalo milijon škatel zdravila.

Pogodbena cena je znašala z davkom dobrih 83 centov za škatlo z dvema tabletama, skupna cena nabave pa dobrih 915.000 evrov. Glede na to, da je rok dobave iz te pogodbe 150 dni, je povsem možno, da so na civilni zaščiti delili tablete, ki izvirajo iz pogodbe.

A zakaj smo sploh imeli javni razpis za jodove tablete pod oznako 006607/2016? Vprašanja smo naslovili tako na ministrstvo za obrambo kot tudi na Upravo RS za zaščito in reševanje. Do zaključka redakcije časopisa nam na vprašanja niso odgovorili. Tako nam ostaja le ugibanje, ali se lahko pripravljamo na jedrsko vojno, jedrsko nesrečo ali kaj tretjega, pri čemer nam bodo jodove tablete prišle prav. 





 

 

Deli s prijatelji