SPEKTAKEL

FOTO: Princeska po vrvi s piranskega zvonika

Objavljeno 23. julij 2013 17.51 | Posodobljeno 23. julij 2013 17.51 | Piše: Janez Mužič

V našem obmorskem biseru premiera spektakla, ki bo postal tradicija.

Po več kot 100 m dolgi vrvi se je popeljala 60 m niže na Tartinijev trg.

PIRAN – »Hvala za vso spodbudo, brez vas tega ne bi bilo, in prav tako zahvala jamarjem Jamarske reševalne službe, ki so poskrbeli za varnost,« je bila po atraktivnem spustu z zvonika sv. Jurija na Tartinijev trg za bučne spodbude navdušeni množici hvaležna 23-letna absolventka gozdarstva na ljubljanski biotehniški fakulteti in dobra plezalka Dora Kovač. Njen adrenalinski spust princeske z višine dobrih 60 metrov je v soboto pozno zvečer na temnem trgu in ob v zrak spuščenih svetlečih lampijonih s spodbujanjem spremljalo toliko ljudi, kot se jih tam ne zbere celo na priljubljenem piranskem silvestrovanju na prostem.

Beneški zgled

Piran je tako očitno dobil novo veliko zanimivost, ki si jo vsak turistični kraj lahko samo želi. To je potrdil nad dogajanjem navdušen župan Peter Bossman, ki mu je mlada princeska med ploskanjem osuple večtisočglave množice ob pristanku kot vitezu prvemu padla v objem. Zato je že povabil na očitno od zdaj tradicionalni spust princeske prihodnje leto.

Idejo za spektakel je dal Mojmir Kovač iz portoroškega ŠKID Jaz sem najboljši, ki je znan organizator množičnih športno-rekreativnih in drugih prireditev na Obali. Že lep čas brez dlake na jeziku krca portoroški turizem in med drugim poudarja, da ne zna dovolj promovirati kraja s tamkajšnjimi zgodbami. Tokrat je prepričljivo dokazal, kako se lahko z obujanjem legend in z malo sredstvi pritegne goste in se jim ponudi kaj več.

»Zamisel je nastala po vzoru italijanskih Benetk, kjer v sklopu pustnega karnevala podobno spustijo angela z zvonika na Trg sv. Marka. Ta tradicionalni dogodek, ki mu pravijo Volo dell'Angelo, vsako leto privabi na deset tisoče obiskovalcev. Mi pa z njim prvič zaznamujemo obletnico čudeža, ko je v noči na 21. julij 1343 sv. Jurij, ki je zavetnik Pirana, rešil mesto, Pirančane, njihove barke in pridelke pred bližajočim se uničujočim neurjem. Od tega prav danes mineva 670 let,« je povedal Kovač. Temu dodajmo, da se Pirančani že od nekdaj radi zgledujejo po Benetkah in da je celo zvonik sv. Jurija nekoliko pomanjšana kopija zvonika sv. Marka.

O tem piranski župnik Zorko Bajc, ki je nadvse zavzet za ohranjanje in obujanje piranske dediščine ter je za spust princeske z zvonika z veseljem dal zgradbo na razpolago, pravi: »Oba zvonika sta najvišji stavbi v mestih in njun statusni simbol, a Pirančani pravimo, da je naš le pogojno kopija beneškega. Beneški je bil res zgrajen v 11. stoletju, vendar se je leta 1902 zrušil in so nato na njegovem mestu leta 1912 zgradili sedanjega, ki je kopija prejšnjega. Zvonik v Piranu pa je bil dokončan leta 1609 in zvon, ki v njem bije ure, je celo iz leta 1477.«

Pomoč jamarjev

Na Tartinijevem trgu, ki je za množico obiskovalcev zaživel v srednjeveškem duhu, je bilo živahno dogajanje pestro pozno v noč. Za to so prepričljivo poskrbeli gosti iz italijanske Ferrare in Faenzze. V uglednih srednjeveških meščanskih nošah so igrali srednjeveško glasbo, nastopili so metalci zastav, bobnarji, bruhalci ognja in žonglerji. Nato so ob 23. uri ugasnile luči, bobnarji so umetno uprizorili zastrašujoče grmenje bližajoče se nevihte, v zrak so poleteli lampijoni in množici je zastajal dih, ko je princeska brez kake generalke prestopila rob na zvoniku. Napetosti, navdušenja in spodbujanja polna atrakcija je ob glasbi iz filma Gladiator, ki jo je za to priložnost priredil Sašo Fajon, trajala kaki dve minuti, dokler ni pristala na trdnih tleh. Po tem pa še ni bilo vsega konec, saj je predsednik Društva meščanov Pirana Marjan Maslo mnoge popeljal še na nočni vodeni ogled mesta z baklami.

Za prečnico oziroma prvi tako dolg javni atraktivni spust po vrvi pri nas so poskrbeli člani Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije ob pomoči podjetja Antrona iz Izole, ki je dalo na razpolago potrebno opremo. »Vse je zaradi varnosti podvojeno, če kaj poči, je tu rezervni sitem. Jamarji smo tega vajeni, v takih razmerah pa res še nismo delali. Seveda smo se pozanimali, kako to izpeljejo v Benetkah, in uporabili tudi njihove izkušnje,« je pred spustom, med preverjanjem vrvi, vozlov, zateg in podobnega, povedal Miha Staut.

Nov piranski spektakel je navdušil in hkrati dokazal, da se da z dobro idejo in s komaj 7000 evri, kolikor je dogodek stal, napolniti Piran. Njegovo izvedbo so poleg občine, Društva meščanov Pirana in tamkajšnje italijanske skupnosti z nagradami za obiskovalce podprli tudi v Bernardin Group Resorts & Hotels in Casinu Portorož, ki te dni kot prva igralnica pri nas praznuje spoštljivo stoletnico.

Deli s prijatelji