BELA ODEJA

FOTO: Prihaja nova pošljka snega, promet povsod upočasnjen

Objavljeno 30. januar 2014 13.50 | Posodobljeno 30. januar 2014 13.50 | Piše: STA, S. U.

Sneženje se bo nadaljevalo tudi čez dan, v znamenju snega pa bosta tudi petek in konec tedna, zato bo snežna odeja ponekod kar precej debela.

Prestolnico Slovenije je pobelilo. Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA – Slovenijo je pobelil sneg. Za zdaj je novozapadlega snega le nekaj centimetrov. Kot je za STA pojasnil dežurni prognostik agencije za okolje Andrej Pečenko, je največ, okoli šest centimetrov novega snega na Katarini nad Ljubljano, v Ljubljani ga je zapadlo štiri centimetre, v Postojni in na Vojskem pet. Drugod je snega manj, le centimeter ali dva.

Intenzivneje je začelo snežiti šele v drugem delu noči oziroma proti jutru. A ker se bo sneženje nadaljevalo tudi čez dan, v znamenju snega pa bosta tudi petek in konec tedna, bo snežna odeja ponekod kar precej debela. Na severozahodu lahko namreč do ponedeljka zjutraj pade tudi okoli meter snega. Drugod, kjer bo vmes deževalo, bo snega manj, med desetimi in dvajsetimi centimetri, na vzhodu morda pod petimi centimetri.

Kot napoveduje Pečenko, se bo ponoči nekoliko ogrelo, saj bo zapihal bolj južni veter, zato bo sneg prešel v dež.

Zimske službe že na terenu

Na Celjskem in Koroškem je v preteklih urah zapadlo nekaj centimetrov novega snega. Vzdrževalne službe podjetja Voc Celje so že v sredo popoldne na celotnem območju opravile preventivni posip cest, se pa zaradi občasno močnega sneženja sneg ponekod oprijema cestišč. Na širšem območju Slovenj Gradca je bil zaradi dveh nesreč oviran promet.

Vremensko dogajanje danes in v prihodnjih dneh bo tako zahtevalo precej previdnosti zlasti na cestah, predvsem zaradi snega in tudi zaradi poledice.

Čeprav so že od srede zvečer na severnoprimorskem preventivno posipali ceste, je do manjših težav prišlo zjutraj, ko je začelo snežiti. Dodatne težave povzroča vzdrževalcem ledeni dež, ki pada na območju Cola, zato priporočajo izjemno previdnost na relaciji Ajdovščina–Col–Kalce.

Na Gorenjskem, kjer je za danes napovedano, da bo zapadlo največ, tudi do pol metra snega, ga je zjutraj in dopoldne padlo le nekaj centimetrov. Zimske službe trenutno predvsem posipajo ceste, če bo zapadlo več snega, pa so pripravljene na pluženje.

image

Foto: Jure Eržen/Delo

Na cestah na območju Mestne občine Ljubljana je ob obilnem sneženju trenutno na cestah 50 posipalcev in 85 plugov, je za STA povedal Brane Gašparovič iz ljubljanske zimske službe. Ko bodo ceste splužene, se bodo lotili površin za pešce, za katere imajo na voljo nekaj manj kot 100 strojev in 45 plugov. Za posipanje imajo na zalogi 1500 ton soli.

Previdno na cestah

Vremensko dogajanje danes in v prihodnjih dneh bo tako zahtevalo precej previdnosti zlasti na cestah, predvsem zaradi snega in tudi zaradi poledice, ki se lahko pojavi v noči na petek in tudi v petek zjutraj.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra je zaradi sneženja promet povsod upočasnjen. Obilno sneži zlasti med Senožečami in Brezovico, sneg pa se oprijemlje cestišč. O prometnih nesrečah poročajo s štajerske avtoceste, kjer je zaprt predor Jasovnik v smeri Ljubljane, in z gorenjske avtoceste, kjer je med predorom Šentvid in priključkom Podutik oviran promet v smeri Kosez ter na uvozu Ljubljana Brod v smeri Karavank. Prav tako je zaradi nesreče polovična zapora na cesti Borovnica–Podpeč v Podpeči, zaprt je tudi vozni pas v smeri Trzina v Črnučah na cesti Ljubljana–Trzin.

Je tudi vas presenetil sneg? Izpolnite spodnji obrazec ter nam pošljite fotografijo ali pa delite z nami zanimive podatke.
 

Deli s prijatelji