PAZLJIVO

FOTO: Preverite, katere prevare prežijo na vas na facebooku

Objavljeno 27. april 2017 19.58 | Posodobljeno 27. april 2017 19.59 | Piše: T. Pa.

Kupovanje prek spleta je lahko nevarno.

Facebook

LJUBLJANA – Vas je kdaj zamikalo, da bi prek facebooka kupili kakšen predmet znane blagovne znamke po sanjski ceni? Če se vam je to zgodilo, ste verjetno ugotovili, da večinoma ni vse zlato, kar se sveti. Na spletni strani Varni na internetuimage so po neprijetnih izkušnjah nekaterih potrošnikov zapisali nekaj dejstev, ki jih morate poznati, preden se lotite tovrstnih nakupov.

Facebook trgovina ni prava trgovina

Čeprav se take strani oglašujejo kot spletne trgovine, s fotografijami artiklov in z izredno nizkimi cenami, to po navadi ne drži. »To niso spletne trgovine, ne gre za registrirana podjetja, ki bi se ukvarjala s prodajo. To pomeni, da lahko kdor koli, kadar koli ustvari facebook stran, brez kakršnih koli podatkov, kdo dejansko stoji za to 'trgovino',« opozarja avtor članka. Navadno gre za prodajalce, ki na črno prodajajo ponaredke priljubljenih artiklov, v zadnjih časih so to vse pogosteje trenirke in superge. Z lastniki takih 'trgovin' se potencialni kupci dogovarjajo prek inboxa, plačilo pa navadno poteka po povzetju.

Za konec pa še nasvet, ki ga velja upoštevati v vsakem primeru:

»Preden opravite nakup na spletu, se vedno pozanimajte, kdo stoji za spletno trgovino ter kakšni so postopki v primeru reklamacije. Če ti podatki niso jasno razvidni, boste lahko imeli v primeru nezadovoljstva z nakupom precej težav.«

V primeru težav ste nemočni

Pri takem nakupovanju pa nastopi velika težava: niso zavezani k spoštovanju potrošniške zakonodaje. To pomeni, da po nakupu »kupec ne more odstopiti od pogodbe, zahtevati vračila kupnine ali zamenjati blaga«. »Če vam izdelek ne ustreza, ga ne morete zamenjati, zahtevati vračila denarja, skratka ste brez možnosti pritožb.« Le od prodajalca je odvisno, ali bo vaše pritožbe poslušal, ne morete pa se pritožiti na tržni inšpektorat ali drugo potrošniško institucijo.

Ponaredki so lahko tudi nevarni

Seveda med take izdelke spadajo večinoma zdravila in medicinski pripomočki, vendar lahko tudi ponarejena oblačila, obutev in drugi modni dodatki škodijo zdravju kupcev. »Predvsem pa se uporabniki ne zavedajo, da ponudniki izdelkov prek spleta, ki niso pod nadzorom uradnih organov države, ne prevzemajo nobene odgovornosti za škodo, ki jo njihovi izdelki povzročijo,« opozarjajo in dodajajo, da je vedno dobro preveriti sestavine izdelkov, ki jih nanašate na kožo, ali oblek, ki jih nosite.

 

 

 

Deli s prijatelji