PO ARBITRAŽNI ODLOČITVI

FOTO: Prerivanje policij, Hrvate omehčala Melania Trump

Objavljeno 02. julij 2017 15.58 | Posodobljeno 02. julij 2017 16.06 | Piše: STA, K. K.

Oprava ameriške prve dame Melanie Trump, ki naj bi se srečala s starši iz Slovenije, opevana v znanem hrvaškem mediju.

PIRAN – Pri slovenski policiji so po poročanju Slovenske tiskovne agencije potrdili dva incidenta, ki sta se zgodila v soboto prišlo Piranskem zalivu. Kot so zapisali, so hrvaški ribiči dvakrat (drugič v spremstvu hrvaške policije) zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga po opozorilu tudi zapustili. Hrvaško notranje ministrstvo je sicer v soboto poročalo o treh incidentih. 

Medtem pa je znano hrvaško revijo Gloria včeraj povsem očarala Slovenka v Beli hiši, prva dama Melania Trump. Njeno visoko izrezano rdeče-bele krilo, ki ga je kombinirala z belo srajco in s salonarji z vrtoglavo peto, so označili za popolno. Barvne kombinacije in vzorec krila prve dame sicer močno spominjajo na tiste iz hrvaškega grba, čeprav gre za različne barvne odtenke. Posnetke Melanijine oprave si lahko ogledate v galeriji ali na spodnjih posnetkih.

Ribiči s policijo

Kot so sporočili iz policije, je prvo ribiško plovilo na območje nadzora slovenske policije vplulo v soboto dopoldne in začelo loviti. Slovenska policija je ribiča opozorila, da izvaja ribolov v delu morja, ki je slovensko ozemlje. Takoj zatem sta na kraj prispeli plovili hrvaške policije. »Posadka slovenske policije je opozorila posadki hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Plovili hrvaške policije in hrvaška ribiška ladja so nato zapustili območje in odpluli v smeri Savudrije,« so zapisali.

Do drugega incidenta je prišlo popoldne, ko je na območje slovenskega nadzora vplulo drugo ribiško plovilo in začelo loviti. Istočasno sta za njim pripluli tudi plovili hrvaške policije. »Posadka slovenske policije je opozorila posadki hrvaške policije in ribiško plovilo, da se nahajajo v območju nadzora slovenske policije. Vsa plovila so nato zapustila to območje in odplula v smeri Savudrije.«

Enako kot pred odločitvijo sodišča

Pri policiji ne navajajo, kjer natančno sta se zgodila incidenta, pravijo le, da se izvajanje nalog policije na meji oziroma ob njej ni v ničemer spremenilo. Naloge »izvajamo na enak način kot pred izrekom razsodbe arbitražnega sodišča. Vsi ukrepi temeljijo na zakonitosti, strokovnosti in taktnosti postopkov, pri čemer slovenska policija pri svojem delu ne povzroča mejnih incidentov.«

Na dodatno vprašanje, do kod policija trenutno nadzira Piranski zaliv, niso odgovorili. Navedli so le, da policija »nadzira morsko mejo na enak način in v obsegu« kot pred razsodbo arbitražnega sodišča. »Tak način dela se bo izvajal do odločitve o načinu implementacije odločitve arbitražnega sodišča,« so zapisali.

Dodali so še, da so bila plovila slovenske policije v soboto ves čas dogodkov na območju nadzora slovenske policije, plovila hrvaške policije pa na območju, ki ga nadzira slovenska policija.

Policijski čoln buri

Hrvaško notranje ministrstvo je sicer v soboto sporočilo, da so slovenski policijski čolni v soboto trikrat prešli sredinsko črto v Piranskem zalivu in tako kršili mejno črto. Dodali so, da so hrvaški policisti slovenske kolege v vseh treh primerih opozorili, da se nahajajo v hrvaških teritorialnih vodah, in da so se nato vrnili v slovenske vode.

Arbitražno sodišče je v četrtek objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju. Sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem.

Kot je v ustni predstavitvi sodbe v Haagu dejal predsednik sodišča Gilbert Guillaume, Sloveniji pripada Piranski zaliv od ustja Dragonje oziroma sredine kanala Sv. Odorika do točke 45° 30' 41,7'' severne zemljepisne širine in 13° 31' 25,7'' vzhodne zemljepisne dolžine oziroma na treh četrtinah razdalje med Rtom Savudrija in piranskim Rtom Madona.

Hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava, ker da je iz arbitraže izstopila na podlagi odločitve sabora, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča nepopravljivo kontaminirano zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskim arbitrom in agentko leta 2015.

Deli s prijatelji