RAZVELJAVITEV SODBE

FOTO: Pred sodno palačo dočakali Janšo

Objavljeno 24. april 2015 19.06 | Posodobljeno 25. april 2015 01.13 | Piše: P. Pa., K. K., Mo. S.

Spregovorila sta tudi od včeraj svobodna Tone Krkovič in Ivan Črnkovič.

LJUBLJANA – Po odločitvi ustavnega sodišča, da sodbe v zadevi Patria razveljavi in primer vrne na prvo stopnjo v ponovno odločanje, se danes pred ljubljansko sodno palačo zbirajo podporniki osvobojenega opozicijskega prvaka Janeza Janše. Ob njem sta med drugim na shodu, ki so ga poimenovali »shod zmage, upanja, pravice in resnice«, spregovorila tudi Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, ki sta po razveljavitvi sodbe v četrtek zapustila zapor na Dobu.

19.40

Ob koncu shoda so udeleženci še simbolično obrnili hrbet slovenskemu pravosodju, nato pa se odpravili pred stavbo RTV Slovenija in pred državni zbor.

19.00

Aleš Primc je v svojem nagovoru najprej predal pozdrave predsednika Odbora 2014 Damirja Črnčeca, ki je službeno odsoten. Sprejeli so sklep, da Odbor 2014 nadaljuje delo, vključno z rednimi tedenskimi shodi. Prisotni so vzklikali: »Do konca!« 

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je za 15. maj pred državnim zborom (DZ) napovedalo shod. Janšo so predlagali za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice parlamentarnega sveta skupščine Sveta Evrope. Odbor namreč ocenjuje, da si Janša nagrado zasluži zaradi svojega zavzemanja za demokratizacijo Slovenije. Zaradi tega je, kot so obrazložili, že vrsto let tudi žrtev grobega teptanja človekovih pravic, kljub temu »pa od te poti ne odstopa in je eden od stebrov demokratizacije v zadnjih 25 letih«.

 image
 Aleš Primc. Foto: X1

18.20

»Sodbo sem bral na letališču, ko sem se vračal iz Ukrajine, in sem si rekel: 'Mogoče pa vendarle.' Ta sodba je tako jasna, da bodo tisti, ki so odgovorni, sami odstopili. Prišlo bo do samorefleksije,« je povedal Janša. Po branju sodbe je prišel domov in doživel odkrito polemiko med sodišči. »Dve leti poslušamo, kako je treba sodišča spoštovati, a se niti ona med sabo ne spoštujejo,« je nadaljeval. Pravi, da to še ni konec poti in da se takšne farse lahko ponavljajo vsak dan, dokler ljudstvo ne bo vedelo, kdo to počne.

»Problem je, ker ljudje ne poznajo resnice. Za lanske volitve je polovica ostala doma. To je načrt kampanjskega poneumljanja slovenskega naroda. Tukaj je situacija na kritični točki,« je dodal. Včeraj je verjel, da je to začetek nove dobe, da se bodo začeli odstopi, »da bo vlada napovedala, da so potrebne resne reforme, da si bomo odpustili na človeški ravni«. Ampak na to bo očitno treba še počakati, meni Janša. »Tisti, ki so bili vpleteni v ta proces, ne bodo več dolgo na položajih. Zdaj povzročajo škodo tudi stricem iz ozadja.«

»Danes je dan, ko ste vsaj malo dobili zadoščenja za vztrajanje. Danes pa je tudi dan, ko je jasno, kaj moramo storiti za prihodnost,« je dejal za konec svojega več kot polurnega nagovora množice.

17.50

Predsednik SDS Janez Janša je stopil pred množico. Zapeli sta mu Jožica Kališnik in Jožica Svete, ki pravita, da sta veseli, da lahko zapojeta njegovo najljubšo pesem Tri planike.

»Hvala vam, da ste danes tukaj in da ste bili tukaj tudi, ko je bitka še trajala,« je povedal Janša in dodal, da na slovenskih sodiščih ni bil obsojen niti en posameznik, ki je v začetku 90. let prejšnjega stoletja pomagal prazniti banke. Namesto novih železnic imamo tako takšne iz časov Avstro-Ogrske, je nadaljeval.

»V tej hiši za mano se je odvilo 51 obravnav. Proces pred 27 leti je potekal v tajnosti, a je o vsaki podrobnosti javnost takrat izvedela več, kot je izvedela o tem procesu, ki je potekal javno,« meni Janša. Ponovil je, da mora priti do reform, da bodo ljudje, v imenu katerih se sodi, vedeli tudi, kako se sodi. »Objektivna obveščenost javnosti je v demokratični državi bila slabša, kot je bila v totalitarizmu, v komunizmu,« je še povedal, češ da smo po 27 letih padli (še) nižje. In to je naš ključni problem.

Meni, da bodo generacije še dolga leta plačevale zaradi Patrie. Po njegovih besedah so namreč izračunali, kje je bila Slovenija leta 2008 in kje je danes. »To je cena Patrie. V tem času so se slovenske banke do konca izpraznile in vi morate to plačevati,« je poudaril Janša. Proces je trajal sedem let, Janša pa meni, da zdaj govorijo in ga obtožujejo, da »smo mi krivi za to, da smo se toliko let ukvarjali s tem«.

Dotaknil se je tudi lanskih volitev: »Za lanske volitve smo imeli razdelan razvojni načrt, a ga nisem mogel predstaviti, ker so me zaprli. Zdaj pa nas kritizirajo, ker ga nismo predstavili.« Vztraja pri nelegitimnosti volitev, kar da je zdaj postalo tudi jasno. Okrcal pa je tudi aktualno vlado: »Vlada se je pol leta ukvarjala z odvzemom mojega mandata, nič ne funkcionira. Obljubili smo, da bomo dobre ukrepe podprli, a ukrepov ni. Poglejte dnevne rede sej: mi smo vložili pet predlogov, vladna koalicija šest ...«

17.30

Brigadir Tone Krkovič je zbranim povedal, da jih občuduje, da so vztrajali za »dosego plemenitega cilja. Takšna formacija, kot ste vi, zmaguje! Tudi jaz imam zgodbo o sfu***** Toneta Krkoviča,« je še dejal, meni pa tudi, da je ustavno sodišče s to potezo naredilo majhen korak za sodstvo, vendar velik korak za slovenstvo. Krkovič, ki je na začetku izpostavil, da se po četrtkovem izpustu iz zapora še ni navadil na svobodo, je dejal, da je pred odločitvijo ustavnih sodnikov že mislil, da je vlak ušel in da se bo morala Slovenija »blamirati pred Evropo«.

»Na srečo pa je ustavno sodišče ta vlak ustavilo in opralo obličje Slovenije,« je dejal. Prepričan je, da je bila sodba sprejeta »na komando z vrha«, kar da naj bi predsednik senata na višjem sodišču v Ljubljani, ki je potrdil sodbo v zadevi Patria, dejal nekomu, ki je to povedal Krkoviču. Ob tem se je vprašal, ali je to sploh sodstvo.

»Hočejo, da Črnkovič in njegova žena crkneta«

Črnkovič se je vsem zbranim zahvalil. »Takšnega, ki je tako trpel, še nismo imeli, so mi rekli vsi čuvaji v zaporu. Zakaj sem trpel? Ker sem bil obsojen po krivem,« pa je povedal Črnkovič, ki pravi, da je domovino tako zelo spoštoval, da bi zanjo tudi umrl. Ko pa je na sodišču povedal, da nikoli niso skrili niti evra dobička, so ga obsodili za lopova. Kot pravi, podjetju Rotis zdaj banke ne dajo niti evra kredita. »Briga jih, če bo 300 ljudi brez hrane. Briga jih. Oni hočejo, da Črnkovič in njegova žena crkneta, ker smo jim s pošteno ponudbo vzeli 50 milijonov. Toliko davčnih inšpekcij kot Rotis nima nihče. Zaradi 20 tisoč napačno izračunanih in izplačanih avtorskih honorarjev smo plačali 70 tisoč evrov kazni. Kaj je bilo z ministrico? Samo odstopila je!« je nadaljeval. Prepričan je, da je cilj vsega uničiti Janšo, četudi to pomeni uničenje Črnkoviča z ženo in s podjetjem vred. Kritičen je bil do države, ki da ne zna poskrbeti za mlade, zato ti odhajajo v tujino, in do novinarjev, ki da so sokrivi za zdajšnje stanje.

Jaklič: Ste zadnji branik svobode in demokracije

Pravnik Klemen Jaklič je povedal, da nam ustava v en glas pravi, kar smo sicer že vedeli, torej, da smo bili priča nedemokratičnemu procesu sredi Evrope. »Priča smo bili procesu mimo prava, zlu, ki ga ustava ne more odpraviti. Lahko ga odpravita le srce in pogum, to ste vi,« je dodal in pristavil, da je šlo v tem primeru za arbitrarno zlorabo prava. »Protestniki imajo srce za pravičnost in pogum,« še meni. Kot pravi, so protestnike imenovali drhal, »v resnici pa ste zadnji branik svobode in demokracije, branik, ko odpovedo vse instance«. To, tako meni Jaklič, formalno potrjuje tudi odločitev ustavnega sodišča.

17.00

Park pred stavbo sodišča se počasi polni. Naša novinarka s terena poroča, da prisotni s seboj nosijo plakate, zastave in balone, vsake toliko pa se zasliši tudi harmonika. Nekateri zbrani predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo pozivajo k odstopu, enako zahtevajo tudi od pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča.

Program so začeli s slovensko himno, sledilo je še petje evropske. Za zdaj se je zbralo okoli 1000 ljudi.

image 
Promet je upočasnjen. Foto: X1 

Na shodu bo sicer potekala tudi skupščina. Član Odbora 2014 Aleš Primc bo predlagal, naj shode nadaljujejo »v enakem tedenskem ritmu, kot do zdaj«, shodi so namreč doslej potekali vsako sredo. Prepričan je namreč, da je delo odbora odslej še pomembnejše, saj se stanje v sodstvu ne bo izboljšalo samo po sebi.

Deli s prijatelji