VOZNIKI, POZOR!

FOTO: Preberite, če se odpravljate na cesto

Objavljeno 27. december 2014 21.02 | Posodobljeno 27. december 2014 23.55 | Piše: STA, S. N.
Ključne besede: ceste sneg

Voznike opozarjajo na možnost poledice na izpostavljenih mestih, predvsem na mostovih in ob gozdovih.

LJUBLJANA – V večjem delu države sneži, sneg se oprijema cestišč, vidljivost je zmanjšana, opozarja prometnoinformacijski center za državne ceste. Na cestah so posipne in plužne skupine, izvajalci zimske službe pa so pripravljeni na napovedano obilno sneženje.

Na primorski avtocesti izločajo tovorna vozila na počivališčih Povir in Ravne proti Ljubljani ter pred priključkom Vrhnika v smeri Kopra.

Zaprti sta cesta čez prelaz Vršič in cesta Volče–Solarji. Na glavni cesti Spodnja Idrija–Godovič–Črni Vrh–Col ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje je promet prepovedan za priklopnike in polpriklopnike. Na cestah čez prelaza Ljubelj in Korensko sedlo je na avstrijski strani obvezna uporaba snežnih verig, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Zaradi nizkih temperatur je možnost poledice na izpostavljenih mestih, na mostovih in ob gozdovih.

Avtoceste so posipane

Na večini odsekov avtocest pluženje popoldne ni bilo potrebno, so pa vse avtoceste posipane, je za STA povedal vodja tehnične službe Družbe za avtoceste v RS (Dars) Andrej Sever. Glede na napovedi močnejše sneženje pričakujejo zvečer in ponoči, ekipe za pluženje in posipanje so pripravljene, je dodal. Dars ima za to službo na voljo 175 vozil na skupno 15 lokacijah po avtocestnem križu.

Na Gorenjskem večjih težav v prometu zaradi sneženja popoldne še ni bilo, so bile pa nekatere ceste zasnežene in lahko tudi spolzke, so opozorili pri PU Kranj. V Gorenjski gradbeni družbi so za STA povedali, da je bilo treba do popoldneva plužiti v višje ležečih krajih, medtem ko so ceste po nižinah posipali.

V Ljubljani so ceste posute, pluženje doslej ni bilo potrebno, so pa ekipe pripravljene na okrepitev sneženja zvečer in ponoči, so STA povedali v družbi KPL, ki v prestolnici opravlja zimsko službo.

Ponoči okrepljeno sneženje

Ponoči se bo sneženje okrepilo po celotni Sloveniji. Okrepila se bo tudi burja, ki lahko na cestah Primorske naredi nanose in zamete, opozarja prometnoinformacijski center za državne ceste. Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase.

Hitrost vožnje je treba prilagoditi razmeram in ohranjati ustrezno, predvsem pa večjo varnostno razdaljo kot na suhi cesti, dodatno opozarjajo gorenjski policisti. Vozniki naj se tudi izogibajo situacijam, v katerih je treba nenadno zavirati, speljujejo naj počasi in postopoma, vožnja skozi ovinke pa naj bo umirjena in počasnejša, svetujejo.

Javljanje s terena

Javila se nam je voznica iz Ljubljane glede obvoznice: »Čisto je zasnežena, posebej prehitevalni pas.« Malce kasneje nas je opozorila, da na Podutiški cesti ni nič očiščeno in da se bo zjutraj najverjetneje vse prijemalo.

Kako pa je pri vas? Je že napadlo toliko snega, da vam povzroča nevšečnosti? Pošljite nam fotografije.

Deli s prijatelji