IŠČETE DELO?

FOTO: Pravo malo bogastvo razpisov za državne službe

Objavljeno 24. april 2014 15.56 | Posodobljeno 24. april 2014 18.35 | Piše: Tjaša Lampret

Ministrstva, državne banke, zdravstvene ustanove in univerze rade zaposlujejo in na prvi pogled lahko ocenimo, da so največji delodajalec v sicer gospodarsko opešani državi.

Vlada je izdala usmeritve o obveznostih, ki jih imajo zaposleni na posameznih področjih tudi med stavko; denimo v zavodih s področja socialnega varstva in zaposlovanja.

LJUBLJANA – Na spletni strani republiškega zavoda za zaposlovanje se je v sredo, 23. 4. 2014, za 936 prostih delovnih mest potegovalo 126.730 iskalcev zaposlitve. Nič kaj optimističen podatek ...

Kljub nenehnemu zagotavljanju vlade in pristojnih ministrov, da v državi zmanjšujemo birokratsko kolesje, da se v javni upravi ne zaposluje in podobno, pa pregled ponudbe prostih delovnih mest razkrije zanimivo podrobnost: da so državne institucije v obubožanem gospodarstvu daleč najboljši ponudnik prostih delovnih mest. In to tudi, če ne upoštevamo razpisov za prosta delovna mesta medicinskega osebja različnih profilov (zdravstveni domovi, UKC, bolnišnice ...), ki jih kar mrgoli, in na univerzah, rade pa zaposlujejo tudi občine. Na ljubljanski občini se bo v teh dneh denimo izteklo kar nekaj razpisov. Iščejo tri svetovalce, ki bodo delali na občini, medtem ko ministrstvo za kulturo išče dva direktorja javnega zavoda ... 

Državna podjetja zaposlujejo tudi za nedoločen čas

Pa poglejmo na kratko: različna ministrstva so objavila okoli 10 prostih delovnih mest, med katerimi niso le dela za določen delovni čas, ampak tudi za nedoločen, v protokolu vlade Slovenije iščejo nadomestno delovno silo za določen čas 12 mesecev, Slovenska razvojna družba (SID) išče tri nove osebe (dve za nedoločen, eno za določen čas), Banka Slovenije eno za nedoločen čas. Razpisi so v večini primerov odprti še nekaj dni, nekaj pa se jih je z včerajšnjim dnem izteklo.

image

 

Minister Čufer brez komentarja 

Vprašanja o novih razpisih za državne službe in trenutni vladni politiki glede zaposlovanja v državnih službah smo posredovali uradu vlade za komuniciranje in ministrstvu za finance.

Odgovorili so nam le z ministrstva za finance. Za komentar smo zaprosili ministra Uroša Čuferja glede ocene, da je država v tem trenutku najboljši ponudnik prostih delovnih mest, poleg tega pa nas je še zanimalo, ali je takšen trend zaposlovanja lahko finančno vzdržen za državo s tako šibko gospodarsko rastjo, kot jo ima Slovenija.

In odgovor z ministrstva? »Sistemska ureditev javnega sektorja je v pristojnosti MNZ, kjer so odgovorni tudi za načrtovanje obsega javnega sektorja na način, da slednji lahko učinkovito opravlja vse funkcije in naloge, kot mu jih nalaga zakonodaja.«  

NLB krepi Praprotnikov center

Tudi v NLB bodo okrepili svoje vrste, in sicer z višjim pravnikom (pravnico) za delo na področju preprečevanja in odkrivanja škodljivih ravnanj, prevar in zlorab v razvpitem centru za skladnost poslovanja, kjer je z marcem postal direktor nekdanji podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rok Praprotnik. Prijave za eno delovno mesto v NLB sprejemajo do vključno jutri. Oglasa NLB tokrat nismo zasledili med oglasi na republiškem zavodu za zaposlovanje, ampak na enem od drugih portalov, ki se ukvarjajo s posredovanjem dela. 

Dopuščamo možnost, da seznam ni popoln in da smo med številnimi objavljenimi razpisi ustanov, ki se pretežno financirajo iz denarja državljanov in državljank, kakšnega tudi spregledali ...

image

Deli s prijatelji