PORABLJENA SREDSTVA

FOTO: Potres, zaradi katerega smo trepetali, še buri duhove

Objavljeno 13. julij 2014 09.45 | Posodobljeno 13. julij 2014 09.45 | Piše: STA, A. K.

Bovški župan Siniša Germovšek je nad potekom popotresne obnove zaskrbljen.

Severozahodno Slovenijo je potres prizadel 12. julija 2004.

BOVEC – Pred 10 leti je Zgornje Posočje prizadel hud potres, ki je poškodoval preko 1800 objektov. Do danes so sanirali dobrih 40 odstotkov poškodovanih objektov, popotresno obnovo pa naj bi sklenili do leta 2018. Od skupnih sredstev, ocenjenih na 67 milijonov evrov, so doslej porabili dobrih 80 odstotkov proračunskega denarja.

Od poškodovanih objektov jih je bilo 685 naseljenih oziroma objektov z dejavnostjo, ki so izpolnjevali pogoje za državno pomoč in so se uvrstili v program popotresne obnove. Doslej jih je bilo obnovljenih 283, 20 jih je v fizični izvedbi, 97 v fazi predhodnih del, 285 pa jih iz različnih razlogov ne bo obnovljenih z udeležbo sredstev državnega proračuna.

Župan zaskrbljen

Bovški župan Siniša Germovšek je nad potekom popotresne obnove zaskrbljen. »Žalostno dejstvo je, da so se po 10 letih zadeve nekoliko zapletle, potem ko so bila sredstva za obnovo z lanskimi spremembami državnega proračuna zelo okleščena. Zato je letos prišlo do ustavitve začetih gradenj, kar je nesprejemljivo,« je povedal.

Severozahodno Slovenijo je potres prizadel 12. julija 2004. Epicenter potresa z magnitudo 4,9 po Richterjevi lestvici je bil približno štiri kilometre severno od Kobarida. Prizadeto je bilo predvsem širše območje Bovca, najbolj pa Čezsoča.

Drugi v kratkem obdobju

To je bil v kratkem časovnem obdobju drugi rušilni potres v Zgornjem Posočju, saj ga je pred tem prizadel že 12. aprila 1998, odprava posledic na objektih pa je bila tedaj ravno v zaključni fazi. Novi potres je povzročil veliko materialno škodo predvsem na starejših kamnitih stanovanjskih objektih, ki na tem območju predstavljajo večino stavbnega fonda.

Se še spomnite tedanjega dramatičnega dogajanja? Razkrijte nam svojo izkušnjo.

Deli s prijatelji