PRAVI ČUDEŽ

FOTO: Postojnska jama: rodil se je prvi zmajček

Objavljeno 01. junij 2016 14.04 | Posodobljeno 01. junij 2016 14.03 | Piše: Mo. S.

Prva človeška ribica se je v življenje dobesedno izstrelila, v enem samem poskusu.

To je ta srečnež, prvi zmajček.

POSTOJNA – Pa smo ga le dočakali – rojstvo človeške ribice v Postojnski jami. Prva ličinka se je izlegla 30. maja ob 10.48, natanko štiri mesece od dneva, ko je človeška ribica v akvariju izlegla svoje prvo jajčece.

»Čeprav so nam tako znanost kot tudi predhodne izkušnje raziskovalcev dali skoraj ničelno verjetnost, da bi se v jamskem akvariju pred našimi očmi kdaj do konca odigrala drama razvoja jajčec do izleganja človeške ribice, smo v to verjeli. Za zarod smo skrbeli iz ure v uro, opazovali jajčeca, povezovali znanstvena dognanja in lastna opazovanja. Marsikdaj smo bili zmedeni, a vendar smo morali sprejemati odločitve, ki jih ni še nihče,« so sporočili iz Postojnske jame, kjer se zavedajo, da je človeška ribica res velika neznanka. Svoje življenje živi daleč od človeških oči, v naravi pa se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička.

Izstrelil se je iz ovojnice

V Postojnski jami je jajčec, iz katerih se lahko razvijajo mali jamski zmajčki, še 22, medtem ko je bilo vseh izleženih jajčec 64. »Še naprej pozorno spremljamo, iz katerega jajčeca se bo izlegla naslednja ličinka. Kateri bo naslednji zmajček? Ali se bo tudi on dobesedno »izstrelil« iz ovojnice in zaplaval po akvariju ter se nato umiril na dnu, kot je izgledalo izleganje prvega? Tudi to je bilo popolno presenečenje, saj redka literatura, ki o proteusu sploh obstaja, piše o izleganju kot o večkratnih poskusih zarodka, da bi prebil ovojnico. No, naš prvi zmajček se je v življenje dobesedno »izstrelil«, v enem samem poskusu,« so zapisali.

Ličinko bo treba kmalu začeti hraniti, redno ji bo treba menjati vodo, da ne pride do okužbe, če bo ličink več, pa bo morala biti vsaka v svojem akvariju. »In če bo šlo vse po sreči, bodo zmajčki zrasli. Čeprav ne bodo bruhali ognja, bo takrat pravi čas za ognjemet,« so veseli v Postojnski jami, kjer so zdaj tudi prvi na svetu, ki so rojstvo človeške ribice posneli.

Deli s prijatelji