SKUPAJ NA VOLITVE

FOTO: Popovič s Fištravcem, operativo prevzela Šoltesova ekipa

Objavljeno 29. september 2017 09.19 | Posodobljeno 04. oktober 2017 11.13 | Piše: S. E. N.

Popo in Fištra prihodnje leto skupaj na državnozborske volitve. Bosta poleg tudi Janković in murskosoboški župan Jevšek?

MARIBOR, KOPER – Kaj imata skupnega Maribor in Koper? Oba sta od prestolnice oddaljena več kot sto kilometrov oziroma več kot uro vožnje, boste rekli, dokler ne preberete do konca. Bi pa rada imela veliko več skupnega mariborski župan Andrej Fištravec, ki mu v mestu pod Pohorjem pravijo Fištra, in njegov koprski kolega, zadnje dni tudi predsedniški kandidat Boris Popovič, po domače Popo.

Ekipa je dobro preizkušen tim, ki je organiziral že štab za evropskega poslanca Igorja Šoltesa.

Več virov nam je potrdilo, da župana skupaj ustanavljata stranko županov, s katero bosta startala na državnozborske volitve prihodnje leto. Popovičeva letošnja kandidatura naj bi bila bolj kot realnemu cilju vstopa v predsedniško palačo namenjena nacionalni promociji politika, ki ga volijo v največji primorski občini.

Malce sta se sicer že izdala, ko je Fištravec ​sredi septembra nekoliko presenetil z javno podporo Popovičevi predsedniški kandidaturi. A ker vstajniški župan pač ni pomemben politik, njegovo županovanje pa odlikujejo zlasti afere ob kadrovanju v mestnih podjetjih, je podporo Popoviču hitro nadomestila afera tega tedna, saj je mariborska občina zaradi zavoženega javnega naročila izgubila 270.000 evrov evropskega in državnega denarja za investicijo v novo cesto v poslovno-proizvodni coni Tezno. Mariborčanom ostaja makadam, občini pa grozi še denarna kazen, plačala bo tudi stroške revizije.
No, Popovič je v naskoku na predsedniški položaj očitno ocenil, da mu je Fištravec kljub vsemu lahko koristen, zato ga je vpel v svoj projekt ustanavljanja županske stranke.

Tri evre na uro za zbiranje podpisov?

Poznavalci sicer ocenjujejo, da je Popovič bolj kot Fištravca potreboval njegove operativce, ki so pomagali organizirati zbiranje podpisov državljanov, da jih je potem Popovič v začetku tedna prinesel v Ljubljano. Ekipa pa ni katera koli, ampak dobro preizkušen tim nekdanjih študentskih funkcionarjev, ki je organiziral že štab za današnjega evropskega poslanca Igorja Šoltesa. Po akciji Verjamem so fantje sicer ostali dolgih nosov in brez stranke, a je Mitja Kotnik, mož iz Fištravčeve bližine, ki ga nekateri mediji imenujejo visokošolski tajkun, neformalno prevzel akcijo organizatorja zbiranja podpisov za Popoviča. Organiziral je terensko ekipo, za zbiranje naj bi bili po pripovedi enega od članov študentje plačani tri evre na uro, dodatni evro in pol naj bi dobili za vsak podpis. Ko jih je v ponedeljek dostavil v Ljubljano v spremstvu nekdanjega ministra Gašparja Gašparja Mišiča in odvetnika Francija Matoza, je Popovič v izjavi za medije pojasnil, da je kandidaturi priložil 4629 podpisov.

Sicer pa naj bi se novi županski stranki pridružilo še več županov, obstajala naj bi možnost, da to stori tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil enkrat na državnozborskih volitvah že uspešen. Nekateri prerokujejo, da bo vanjo stopil tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek. A poznavalci iz njegovega mesta ob tem zamahnejo z roko, češ, Jevšek nikoli ne ve, kako jo bo njegov SD na volitvah odnesel prihodnje leto, zato mu raje ostaja zvest. 



 

 

Deli s prijatelji