MIZERNO

FOTO: Pomočnice vzgojiteljic
 zaslužijo komaj za kruh

Objavljeno 06. marec 2017 13.03 | Posodobljeno 06. marec 2017 13.04 | Piše: Lovro Kastelic

Brežiški vrtci dražji, a pomočnice vzgojiteljic trdijo: dviga plač nismo občutile.

BREŽICE – Pred dnevi se je končala 16. redna seja občinskega sveta Občine Brežice. Pri osmi točki dnevnega reda je bil občinskemu svetu predlagan v sprejem in obravnavo tudi sklep o določitvi cen programov predšolske vzgoje v brežiški občini.

Predlagali so povišanje cen, in sicer za prvo starostno obdobje za 5,19 odstotka, za drugo 3,35, za kombinirane oddelke in otroke, stare 3–4 let, 3,39 odstotka, za razvojni oddelek, ki je v celoti strošek občine in ne bremeni staršev, pa 6,99 odstotka. Vzrok za povišanja je bilo sproščeno napredovanje na podlagi dogovora med vlado in sindikati, s čimer je sledila rast plač uslužbencev v javnem sektorju, torej tudi v vrtcih.

Strošek povišanja cen vrtcev bo znašal približno 157.000 evrov, in če tega sklepa ne bi sprejeli, je opozorila Patricia Čular, vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, bi morala celotni znesek kriti občina, prav tako pa bi s tem zagotavljali nižji prispevek države.

Med 
pomočnicami vre

Strošek povišanja cen vrtcev za starše bo tako skupno nanesel več kot 50.000 evrov, je opozoril občinski svetnik SDS Andrej Vizjak in jasno pokazal, da računi zaradi nesposobnosti delovanja zdajšnje vlade že prihajajo, »povišanje cen vrtcev je prvi v vrsti,« je dejal.

»Prav omenjeni podatek, 50.000 evrov, ki ga je bilo mogoče prebrati tudi v lokalnem občilu, nas je dodobra razhudil,« nas je zadnjič potegnila za rokav neka pomočnica vzgojiteljice, ki je sicer hotela ostati neimenovana, je pa govorila, pravi, tudi v imenu vseh drugih pomočnic, sodelavk. Njen gnev vse bolj narašča. Zadnji sklep občinskega sveta brežiške občine, zaradi česar se bodo, kot pravi, cene vrtcev občutno povečale, je dokončno odprl ventile. »Najverjetnejši razlog je gotovo povečanje plač zaposlenih v vrtcu,« je bila prepričana.

Načete in izžete

Do tu naj bi bilo še vse lepo in prav, če ne bi imela že vrh glave teh dolgoletnih krivičnih delitev sredstev, delitve na njihove in naše plače. Zdi se, da je zaradi plačnih nesorazmerij vse večji razkol – med njimi in nami, tudi med pomočnicami vzgojiteljic in vzgojiteljicam? Ki delujejo sicer družno – z roko v roki.

A kaj ko se pri plačah vselej konča. V to zanko bi moral poseči sicer vladajoči in jo razrešiti, če bi to vedel in znal. Pa očitno ne ve in ne zna. Ali pa noče.

»Pomočnice vzgojiteljic, ki imamo povprečno mesečno plačo približno 640 evrov neto, smo zato še toliko bolj presenečene in razočarane, saj niti tokratnega dviga plač – resnično – nismo občutile,« je nadaljevala sogovornica. »Zato preprosto ne moremo biti več tiho, da smo vselej v istem košu s sodelavkami in sodelavci, ki imajo že tako ali tako nadpovprečno plačo, tudi do trikrat višjo od naših, čeprav imajo isto stopnjo izobrazbe kot me, in zasedajo delovno mesto vodje oddelka oziroma vzgojiteljice,« pravi.

Od 13. februarja, ko je občina sprejela omenjeni sklep, »pomočnice redno poslušamo starše otrok, češ da bodo zaradi nas plačevali dražje položnice za svoje otroke v vrtcu«, se ne more sprijazniti sogovornica. »Veste, pomočnice smo s svojimi plačami ne le na robu preživetja, ampak smo tudi psihično in fizično že načete in izžete!«

Spadajo 
med anomalije

Pristojno ministrstvo je že pred časom obljubilo, da se jim bodo povprečne neto plače zvišale za od dva do tri plačna razreda. Obstaja bojazen, da bo šel znesek 50.000 evrov znova v neprave žepe, v tiste, ki naj bi bili že zdaj dovolj polni.

Kot v marsikaterem kolektivu pri nas tudi v njenem krožijo takšni in drugačni trači, koliko ima kdo plače, komu in za koliko so se povišale, zato bi rada vedela končno – črno na belem!

Vlada RS je sicer že pred časom priznala, da plače pomočnic spadajo med anomalije in da bodo to urejali in uredili. Zanimivo, da tega občine takrat niso podprle, saj da za to ni denarja?!

Zato brežiške pomočnice vzgojiteljic (pa ne le teh) spet skrbi potencialno krivična delitev sredstev, tokrat, kot rečeno, v višini 50.000 evrov. »Nas dejansko zanima, kam so šla oziroma kam bodo šla ta sredstva. Če bi šlo za dvig najnižjih plač v vrtcih Občine Brežice, bi se moralo to že poznati na naših plačilnih listih, pa se ne!« je še žolčno sklenila.

Ivan Molan, župan brežiške občine, ki je tudi podpisan pod sprejetim sklepom, pa je sklenil takole: »Veste, mi nismo govorili o pomočnicah, temveč zgolj o povišanju mase plač v vrtcih, ki so jih prinesla napredovanja v zadnjem letu. Stroški vrtcev v naši občini so se namreč povišali za 157.000 evrov, od tega bo občina pokrila približno 105.000 evrov, 50.000 pa starši, in sicer v skladu z zakonom, ki določa plačilno lestvico.«

Pomočnic že osem let nihče ne usliši


Delno pomirjujoč odgovor so nam medtem poslali tudi z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: »Že leta 2009 se je ob uvajanju plačnega sistema izkazalo, da je delovno mesto pomočnika/-ce vzgojitelja/-ice prenizko vrednoteno. Vendar pa to ni edino delovno mesto, kjer na MIZŠ predlagamo odpravo plačnih anomalij. Poleg omenjenega predloga za spremembo vrednotenja delovnega mesta pomočnika vzgojitelja je ministrstvo predlagalo tudi odpravo anomalij še za nekatera druga delovna mesta v plačnih skupinah B, D in J. Na sestankih medresorske delovne skupine je bilo že doseženo soglasje, da se delovno mesto pomočnika vzgojitelja uvrsti višje, prav tako pa tudi nekatera druga delovna mesta, za katera je bilo že leta 2009 ugotovljeno neustrezno vrednotenje. Kompleksnost nalog pomočnic vzgojiteljic se je od leta 2009 povečala, zato je MIZŠ na ministrstvo za javno upravo že posredovalo predlog za umestitev dveh plačnih razredov, v katerih so opredeljene naloge pomočnic vzgojiteljic.« 

Že od junija res višje plače?

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije: »Pomočnice vzgojiteljic še naprej kategorično vztrajajo pri izboljšanju vrednotenja njihovega delovnega mesta, zato smo že vložili zahtevo, ki govori o dvigu njihovih plač. Obenem smo od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport zahtevali, da se to delovno mesto preuredi tudi po vsebini, saj želimo, da bo v prihodnje jasno izražena zahtevnost tega delovnega mesta. V prvem koraku, ker gre za odpravo anomalij, smo se lani z ministrstvom tudi že dogovorili, da se podpiše ustrezni dogovor do 1. maja 2017. Če bo podpisan, bi se morale plače pomočnic vzgojiteljic izboljšati že s prvim junijem letos!« 

 

Deli s prijatelji