V ŠOKU

FOTO: Policisti psihiatra zvlekli s strehe

Objavljeno 16. avgust 2017 17.54 | Posodobljeno 16. avgust 2017 17.53 | Piše: Aleksander Brudar

Ko je nekaj po polnoči zagorelo v hiši, je Mladen Vrabič v šoku hotel sam gasiti. Pomoč so potrebovali dva gasilca in lastnik, vzrok požara neustrezna električna napeljava.

Poškodovani Vrabič se z nami ni hotel pogovarjati. Foto: Dejan Javornik

LAVRICA – Sredine večerne nevihte so po napornem in vročem dnevu Lavričanom vsaj za silo prinesle za nekaj minut olajšanja. A kaj hitro zatem, ko so legli v posteljo, so jih že nekaj minut po polnoči zbudile glasne sirene policistov, reševalcev in gasilcev.

Ti so morali odhiteti proti Vrečarjevi ulici na drugem koncu kraja, natančneje čez železniško progo proti Barju. Na hišni številki 57 se je namreč odvijala prava drama, saj so ognjeni zublji že močno zajeli hišo znanega psihiatra in tudi sodnega izvedenca Mladena Vrabiča. »Ravno smo zaspali, ko smo slišali, da gori,« nam pripoveduje najbližja soseda, ki sprva sploh pomislila ni na to, da bi pri Vrabičevih gorelo. Pri njenih drugih sosedih so namreč imeli zabavo, od koder je bilo mogoče slišati »veliko govorjenja«. »Preden so gasilci prišli, smo bili mi že zunaj,« nam še razloži gospa. Kolikor so lahko, so nato tudi sami pomagali gasilcem, ki so se morali z ognjenimi zublji precej hitro spopasti.

Kratki stik?

Kot nam je včeraj dopoldne pred pogoriščem povedal vodja intervencije Peter Giovani, je bilo gašenje zelo zahtevno, saj bi se lahko kaj hitro zgodilo, da bi se ogenj razširil še na druge objekte. Ti so namreč precej blizu Vrabičeve hiše, kot denimo leseni kozolec. »Sosedov nadstrešek se tudi drži stavbe,« nam stanje oriše Giovani.

Kot vse kaže, se je moral ogenj začeti levo od vhoda v hišo oziroma tam, kjer imajo Vrabičevi spravljena drva, železje, kakšno kramo. O tem, kaj bi lahko šlo narobe, ni hotel ugibati, saj je to delo za policijo. Po neuradnih podatkih bi bil lahko zaradi stare napeljave kriv kratki stik. Vodja intervencije nam je še povedal, da so bili o požaru obveščeni deset minut čez polnoč in da je bila streha, ko so prišli prvi gasilci, že v plamenih. Potem so jih obvestili, da morajo reševati dve osebi, saj naj bi bil v hiši ne samo Vrabič, ampak tudi njegova hčerka. Ko so vstopili v hišo, so v njej našli lastnika, psa in plinske jeklenke. Vrabič jim je zatrdil, da sta edina v hiši, kar se je izkazalo za resnično, saj je, kot smo izvedeli, hčerka še pravočasno zapustila hišo.

60 gasilcev se je včeraj zgodaj zjutraj

bojevalo z ognjem v Vrečarjevi ulici na Lavrici, rešili so avtomobil in delovne stroje.

Vrabič iz hiše ni hotel kar tako na hitro oditi, saj je hotel v šoku še sam pomagati pri gašenju. Menda so ga morali na koncu celo policisti zvleči s strehe, da so lahko gasilci neovirano opravili svoje delo. Tako so prispeli gasilci iz prostovoljnih društev Lavrica, Škofljica, Orle, Želimlje, Vrh na Želimljami in Pijava Gorica, ki pa jim je zaradi obsežnosti požara primanjkovalo vode. Na pomoč so tako morali poklicati kolege iz PGD Ig, Golo, Grosuplje in Šmarje - Sap. Giovani dodaja, da je bilo gašenje zahtevno zaradi oteženega dostopa do objekta pa tudi zaradi dima, ki se je vil izpod »sendvič kritine«. V njej je namreč gorela izolacija. »To gori horizontalno. Ko smo kritino enkrat odprli in začeli zračiti, je bilo nato precej lažje gasiti,« nam še razloži sogovornik in doda, da je pri gašenju sodelovalo 60 gasilcev.

Hiša skoraj v celoti uničena

Od objekta na koncu ni ostalo skoraj nič. Gasilci so sicer rešili avtomobil in delovne stroje, ki so stali ob njem. Sicer pa je pogorelo zgornje nadstropje hiše, poškodovan pa je tudi spodnji del. Med reševanjem imetja se je poškodoval tudi Vrabič, za katerega so nato poskrbeli reševalci. Ti so morali pomagati tudi dvema gasilcema, ki sta se nadihala dima. V času našega obiska smo tam naleteli na Vrabiča, ki je imel poviti obe roki. Z nami se sicer ni želel pogovarjati. Povedal je le, da on ni lastnik hiše in da ni bil v njej.

Omeniti velja še eno dejanje enega od gasilcev, ki se je odločil, da bo kar z grožnjami obračunal z našim fotografom. Medtem ko je ta opravljal svoje delo, mu je zabrusil: »Najraje bi mu fuknil granitno kocko v glavo. Prokleti novinarji!« Upamo le, da so bile njegove besede samo posledica visokih temperatur, ki, resnici na ljubo, tudi gasilcem ne gredo nič kaj na roke. N

 


Ogenj z nadstreška na streho

»Po do zdaj znanih podatkih naj bi zagorelo pri nadstrešku stanovanjske hiše. Požar se je nato razširil na prvo nadstropje in ostrešje. Prav tako se je razširil na nadstrešek garaže sosednje stanovanjske hiše,« so povedali na PU Ljubljana. Vzrok bi bil lahko v neustrezni električni napeljavi, kriminalisti preiskavo tako nadaljujejo tudi v smislu suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. V požaru je po prvi oceni nastalo za več deset tisoč evrov materialne škode, zdravniško pomoč sta potrebovala dva gasilca pa tudi lastnik stanovanjske hiše.

 

Deli s prijatelji