SHOD

FOTO: Policisti ob sodni palači, vztrajniki z vzkliki nad »glave sodstva«

Objavljeno 10. september 2015 19.10 | Posodobljeno 10. september 2015 20.38 | Piše: T. L., M. I.

Odbor 2014 dovoljenja za shod pred sodno palačo ni dobil, vseeno pa se je zbralo kar nekaj ljudi.

LJUBLJANA – V Odboru 2014 so se, kljub temu da niso dobili dovoljenja, odločili, da se ob 17. uri zberejo pred ljubljanskim okrožnim sodiščem. Shod se je začel v parku nasproti sodišča, zbrani pa so vzklikali »Za resnico, za pravico, za pravno državo« in zahtevali lustracijo za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše in generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja

Kot poroča naš novinar s terena, se je zbralo okoli 500 do 600 protestnikov. Na kraju je tudi okoli 20 policistov, ki zbrane opozarjajo, naj ne zasedajo pločnika, saj da s tem ovirajo ostale mimoidoče, ter tudi štirje policisti na konjih. Očitno pa so tudi v Odboru 2014organizirali varnostno službo.

Protestniki so nato obkrožili stavbo sodišča in pred glavnim vhodom zapeli Zdravljico. Nasproti sodišča se je zbralo nekaj drugače mislečih, do katerih so hoteli stopiti tudi člani odbora, pa jim je policija to preprečila. 

Zbrani so se zahvalili za dosedanje delo Damirju Črnčecu. Vodenje Odbora 2014 je namreč zaradi službenih dolžnosti v tujini prepustil Alešu Primcu. Primca so nato soglasno izvolili za novega predsednika.

V govoru je Aleš Primc opozoril, da je Masleša še zmeraj predsednik sodišča, Fišer se zmeraj tožilec, ob vsaki omembi imena pa so zbrani vzklikali »buuu« in »fuuuj«. Primc je poskrbel še za malce humoren vložek. Dejal je, da se Masleša vsako jutro ob pogledu v ogledalo vpraša: »Zrcalce, zrcalce na steni, povej, kdo najboljši sodnik v deželi je tej ...«

Primc se še sprašuje, ali bi Miro Cerar sploh kdaj postal predsednik vlade, če ne bi »vaši botri strpali Janeza Janše v zapor«.

Sicer pa sta pred sodiščem govorila še Aleš Hojs in France Cukjati, ki je napovedal, da se slabo piše narodu, ki ima tako sodstvo, kakršno imamo v Sloveniji, odvilo pa se je tudi nekaj kulturno-umetniških vložkov. Ob koncu so protestniki obrnili hrbet krivičnemu sodstvu.

Deli s prijatelji