NA BRNIKU

FOTO: Policisti delali gnečo

Objavljeno 17. maj 2012 15.30 | Posodobljeno 17. maj 2012 11.50 | Piše: A. L.

Policisti napovedujejo, da bodo, če ne bo vzpostavljen dialog, stavko še zaostrili.

LJUBLJANA – Policisti so v sredo zaostrili izvajanje stavke v vseh enotah v Republiki Sloveniji. Vse selektivne aktivnosti ob zaostritvi stavke stavkajočih zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji je koordiniral policijski stavkovni odbor. S tem želijo vlado opozoriti, da naj se začne resno in odgovorno pogajati o stavkovnih zahtevah obeh policijskih sindikatov. »Stavka se z NEZMANJŠANO AKTIVNOSTJO nadaljuje!« sporoča Sindikat policistov Slovenije.

Če pogajanj ne bo, sledi nova zaostritev

»V naslednjih dneh upamo in pričakujemo, da se bodo pogajanja na vseh ravneh končno začela, saj želimo vladnim predstavnikom argumentirano predstaviti dejstva, zakaj se policisti in zaposleni v MNZ in Policiji, še posebej pa zaposleni v plačni skupini J ne morejo in se ne bodo sprijaznili z ukrepi, ki jih je na predlog vlade potrdil državni zbor,« so pojasnili svoje zahteve. Če se predstavniki vlade ne začnejo pogajati s predstavniki policijskega stavkovnega odbora, bodo stavko zaostrili, pri čemer pa bodo težili k temu, da je državljani ne bi občutili oziroma bi jo občutili v najmanjšem mogočem obsegu.

Kaj morajo policisti delati med stavko?

Do nadaljnjega stavka poteka po predvidenem načrtu sindikatov, kar pomeni, da policisti temeljito opravljajo izključno le naloge v skladu s 84. členom zakona o policiji. In ta pravi, da morajo policisti med stavko opravljati sledeče naloge:

– varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja;
– preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj;
– odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb in njihovo izročanje pristojnim organom;
– varovanje določenih oseb, organov, objektov, okolišev, delovnih mest in tajnosti podatkov državnih organov;
– vzdrževanje javnega reda;
– nadzor in urejanje prometa na javnih cestah;
– varovanje državne meje in opravljanje mejne kontrole;
– opravljanje nalog, določenih v predpisih o tujcih.

»Naloge iz prejšnjega odstavka so policisti dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili predstojnikov. Delavci policije so med stavko dolžni zagotoviti nemoteno izvajanje nalog iz prvega odstavka tega člena. Za vrednotenje omejitev, ki izhajajo iz tega člena, vlada določi povečanje osnovne plače delavcev policije,« je še zapisano v zakonu.

Deli s prijatelji