SLABI REZULTATI

FOTO: Poglejte, kakšne hrenovke jeste

Objavljeno 02. julij 2015 17.26 | Posodobljeno 02. julij 2015 17.26 | Piše: Mo. S.

Testiranje 12 vzorcev hrenovk je dalo porazne rezultate.

LJUBLJANA – Glede na standarde in zakonodajo bi pričakovali, da v trgovinah kupujemo kakovostno hrano, a velikokrat se izkaže, da je morda celo boljše, da ne vemo, kaj jemo …

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pregledali 12 vzorcev predpakiranih hrenovk, za katere so odšteli med 3,98 in 8,99 evra na kilogram. »Rezultati so bili slabi, saj nobenega izmed vzorcev ne izpostavljamo kot dobrega oziroma kot priporočilo za nakup,« so zapisali pri ZPS. Kakor koli obrnemo, so hrenovke glede na ugotovljeno kakovost drago živilo. Poleg tega so mesu dodani voda, maščoba, sol, škrob in druga gostila ter dodatki. »Velja še poudariti, da bi večini vzorcev za vsebnost soli in maščob zasvetila rdeča luč,« še pravijo pri zvezi.


Katere hrenovke so testirali?

  • Anton, hrenovka v naravnem ovitku VP
  • Arvaj, hrenovke
  • Ave v naravnem ovoju, hrenovka
  • Čadež, hrenovke v naravnem ovoju V. P.
  • Kras, hrenovke VP
  • Mercator, hrenovke v naravnem ovoju
  • MDK, Krpanove hrenovke, hrenovke v naravnem ovitku
  • Najbol'š na kruhu, hrenovke
  • Tuš, hrenovka v naravnem črevu
  • Wiesentaler, hrenovke v naravnem ovoju
  • Z'dežele, Celjske mesnine, hrenovka vp
  • Z'dežele, Celjske mesnine, hrenovka, kakovost iz Slovenije

 

Pravilnik dovoljuje vse, kar ni prepovedano?

Kot je povedala prehranska strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar, je razlog za nekakovostne hrenovke morda v preohlapnem pravilniku, ki očitno dovoljuje vse, kar ni prepovedano. »Presenetilo nas je, da smo na trgu našli kar nekaj izdelkov, na katerih je pisalo 'hrenovka', pa na seznamu sestavin nismo našli govejega mesa, ene od glavnih sestavin hrenovk. Poleg tega so na trgu tudi izdelki, na katerih poleg 'hrenovka' piše še 'hot dog'. Glede na to, da zakonodaja za hrenovke zapoveduje strožja kakovostna merila kot za 'hot dog', je takšno označevanje za potrošnike zavajajoče,« je dodala.

Poleg tega le redki proizvajalci na izdelku označijo skupno količino mesa. Večinoma slabe ocene za razmerje med vsebnostjo mišičnih beljakovin in maščobo razkrivajo, da proizvajalci radi 'varčujejo' z dodajanjem mesa, so pa v večini primerov dokaj radodarni pri dodajanju maščobe, še pravijo pri ZPS.

Nepotrebni dodatki

Med nepotrebnimi aditivi, ki jih hrenovke vsebujejo, je tudi ojačevalec arome E 621 (mononatrijev glutaminat). »Dodajanje ojačevalcev arome hrenovkam ni upravičeno, saj naj bi vsebovale zadostne količine kakovostnega mesa, ki da izdelku aromo. Ti izdelki tudi niso primerni za majhne otroke in za ljudi, ki so preobčutljivi oziroma pri katerih se pogosto pojavi alergijska reakcija,« je povedala Pajk Žontarjeva. Med vzorci so našli tudi barvilo E 120, ki živilu da rdečo barvo, to pa bi lahko dosegli z ekstraktom paprike.

Deli s prijatelji