HUDO TRČENJE

FOTO: Pod kolesi obležal 180-kilski jelen

Objavljeno 07. december 2016 19.30 | Posodobljeno 07. december 2016 19.25 | Piše: Špela Ankele

V Bohinju se je v trčenju z divjo živaljo poškodoval voznik osebnega avta.

Opel je potreben temeljitega popravila. Foto: PGD Bohinjska Bistrica

BOHINJSKA BISTRICA – V ponedeljek zvečer, nekaj po 20. uri, je voznik osebnega vozila, ki je peljal po glavni prometni cesti med bohinjskima krajema Nomenj in Bitnje, zbil jelena. »Voznik naj bi se v trčenju lažje poškodoval, na vozilu pa je nastala materialna škoda,« je nesrečo, v kateri je poginil jelen, opisal Bojan Kos s kranjske policijske uprave. Nesreče, v katerih so povožene divje živali, na Gorenjskem niso nobena redkost, se pa le malokrat zgodi, da se v takšni nesreči poškoduje voznik.

Tega, da bi se po trčenju z divjadjo poškodoval voznik, se ne spominjajo niti bohinjski gasilci. Na začetku tedna jih je 15 iz dveh prostovoljnih društev priskočilo na pomoč. 
»Gasilci iz Bohinjske Bistrice smo skupaj z blejskimi kolegi do prihoda reševalcev pomagali vozniku. Zavarovali smo kraj dogodka, odklopili akumulator, obveščena je bila tudi lovska družina,« je nočno delo gasilcev, ki so bili na terenu več kot uro, opisal vodja intervencije Silvo Režek, poveljnik PGD Bohinjska Bistrica.

Med lovci, ki so s ceste odstranili povoženega jelena, je bil tudi Peter Benedik. Starešina Lovske družine Nomenj-Gorjuše nam je včeraj dopoldne pojasnil, da je bil minulo noč povožen štiri leta star jelen, težak med 160 in 180 kilogrami. O tem, koliko divjadi konča pod kolesi v njihovem lovišču, je povedal: »To je težko reči. Kako leto ni niti ene povožene živali, zna pa se zgoditi, da je na naših cestah na leto povoženih tja do 12 divjih živali.«

Ni metra cestišča, ki ne bi bil speljan skozi območje, na katerem je doma divjad.

Prestrašena divjad

Po lovišču, za katero skrbi omenjena lovska družina, potekajo prehodi divjadi, ki žive na Jelovici in Pokljuki. Te v spodnji bohinjski dolini preseka cesta in železnica. Poleg tega, ugotavlja starešina Benedik, so bohinjski gozdovi te dni polni gozdnih delavcev: »Od jutranjega svita do večerne teme po gozdovih odstranjujejo drevje, ki ga je poškodoval lubadar. Divjad je prestrašena.«

Kot na preostalih območjih, kjer so pogosti prehodi živali čez prometne žile, tudi po bohinjski dolini znaki opozarjajo voznike, da je tod doma divjad. »Ob cesti imamo nameščene cunje, ki jih vsake dva tedna prepojimo s sredstvom za odganjanje divjadi, imenovanim arbin. A temperature so zdaj nizke, zato ima manjši učinek kot v toplejšem vremenu,« še doda Peter Benedik, starešina Lovske družine Nomenj-Gorjuše. Kot pravi, bi bila nemara edina rešitev, ki bi divjad odvrnila od prečkanja ceste, ureditev zelenih mostov. A tudi tedaj, razmišlja sogovornik, bi se podobne nesreče verjetno še dogajale, saj ga v lovišču nomenjskih in gorjuških gozdov ter polj »ni metra cestišča, ki ne bi bil speljan skozi območje, na katerem je doma divjad«.

 

Deli s prijatelji