Predstavitvena informacija
V spletni trgovini letno vinjeto ponujajo po 49,90 €, telefoni pregorevajo.

FOTO: Poceni vinjete le spreten nateg?

Objavljeno 29. november 2016 15.05 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

V spletni trgovini letno vinjeto ponujajo po 49,90 €, telefoni pregorevajo.

Ponudba, ki potegne. Foto Tanja Jakše Gazvoda

LJUBLJANA – »Ekskluzivno! Nepremagljiva cena! 55 % popusta na letno vinjeto 2017!« tako se glasi začetek spletnega oglasa. Koga ne bi premamila takšna ponudba, vsak popust je namreč še kako dobrodošel, tako visok pa sploh!

»Saj je v oglasu jasno zapisano, da je zaloga omejena in da se je za nakup plačila treba včlaniti v premium članstvo, kar pomeni strošek 20 evrov na leto, a kaj ko se na zaslonu, ko kliknem na ponudbo, ves čas pojavlja obvestilo, da so vinjete začasno razprodane in da jih bo mogoče znova kupiti v prihajajočih urah. Svetujejo, naj bomo pozorni, kdaj bo ponudba spet aktivna. Zato sem se v dveh dneh res zavzel in klikal na ponudbo neštetokrat, tudi ob nemogočih urah, torej celo ponoči, v upanju, da bodo vinjete enkrat vendarle na voljo, pa vedno enako obvestilo, da bo torej ponudba aktivna v naslednjih urah,« je svojo izkušnjo opisal bralec, ki se je obrnil na naše uredništvo.

Lastna promocija

Kot so nam pojasnili na Kuponlandii, se ponudba za vinjete aktivira naključno petkrat do šestkrat na dan po pet vinjet: »Ko se ponudba aktivira, je po navadi v 10 do 15 sekundah razprodana vsa sproščena zaloga vinjet. Je pa predvidena skupna zaloga vinjet 300 kosov.«

Povpraševanje po vinjetah je izjemno, zato je tudi njihov telefon zaseden ves čas. »Kot primer vam lahko povemo, da je le v petek na naš telefon prišlo 1700 klicev. Na naš elektronski naslov prejmemo tudi veliko vprašanj, na katera pa vsak kupec prejme odgovor,« so zatrdili v Kuponlandii in dodali, da v njihovi ponudbi ni nič spornega. Njihove vinjete so prave, gre pa za ponudbo, ki jo financirajo sami, torej oni krijejo razliko do polne cene, za lastno promocijo torej.

»Seveda nikakor ni naš namen zavajanje kupcev in pobiranje denarja s premium članstvom, ampak je sama ponudba promocijska in si želimo več zadovoljnih strank, ki bodo zadovoljne z nakupom na naši spletni strani. Z zagotovilom premium članstva si zagotovite mnoge dodatne ugodnosti, kot so dodatni popusti za vse druge objavljene ponudbe na naši spletni strani, darilo v vrednosti do 25 evrov in enkrat na leto možnost povračila vseh nakupov na naši strani. Tako menimo, da premium članstvo zagotavlja same ugodnosti in nikakor ne zavaja strank, večkrat se bodo ponovile tudi podobne akcije, kot je ponudba za vinjeto, ki so na razpolago samo našim premium uporabnikom, naslednja ponudba bo gorivo vsaj 50 odstotkov cenejše,« so dodali.

Inšpekcija že preverja

»Konkretno ponudbo portala Kuponlandia za vinjeto 2017 sicer Tržni inšpektorat RS preverja, vendar postopek še ni zaključen, zato vam kakršnih koli ugotovitev ne moremo posredovati,« je na naša poizvedovanja odgovorila Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica, in dodala, da Tržni inšpektorat RS spremlja tudi oglaševanje in ponujanje blaga in storitev prek spleta. »Ker smo na spletu že zasledili različne ponudbe za vinjete, ki so v tem času za potrošnike zelo aktualne, smo se odločili, da potrošnike opozorimo na previdnost pri nakupih prek spleta,« je dejala. Tako Tržni inšpektorat tudi na svoji spletni strani potrošnikom svetuje, naj kupci pred odločitvijo za nakup oziroma plačilom kakršnega koli zneska najprej dobro preverijo, za kakšno ponudbo gre in kdo je ponudnik. »Ni namreč nujno, da bodo lahko nakup vinjete dejansko opravili ali vinjeto sploh prejeli, če jo prejmejo, pa se lahko zastavi vprašanje, ali je potrošnik prejel pravo vinjeto ali le ponaredek. Prav tako je lahko uveljavljanje morebitnih pritožb ali reklamacij zoper ponudnika, ki nima sedeža v Sloveniji, močno oteženo,« opozarjajo na inšpekciji.

Kot so odgovorili na Darsu, z omenjeno ponudbo Kuponlandie LTD nimajo nič, to izrecno piše tudi na spletni strani Kuponlandie, sicer pa ceno vinjete določa država in se na njo ne obračunava popusta. »Dars ima za prodajo vinjet s partnerji sklenjene pogodbe o komisijski prodaji cestninskih vinjet. Vsa prodajna mesta vinjet so primerno označena s certifikatom, ki ga prodajalcu dodeli Dars. Komisionar – prodajalec vinjet lahko vinjete prodaja končnim kupcem le po vnaprej določenih cenah, ki so zavezujoče. Ob nakupu vinjete kupec prejme račun, s katerim lahko v primeru poškodbe vinjete to tudi zamenja, zato je za kupca varno, da vinjeto kupi na uradnih prodajnih mestih, odločitev pa je seveda na strani kupca. Dars lahko odgovarja le za kakovost in verodostojnost vinjet na uradnih prodajnih mestih,« opozarjajo na Darsu.

Deli s prijatelji