UNIČUJOČA STRELA

FOTO: Po udaru strele ostalo le opustošenje

Objavljeno 24. junij 2015 19.16 | Posodobljeno 24. junij 2015 19.16 | Piše: M. D.

Udar strele je bil kriv, da je zagorela spodnja postaja tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem, ki je popolnoma uničena.

JEZERSKO – Kot so zapisali na Planinski zvezi Slovenije, bo moralo Planinsko društvo Kranj nastalo škodo čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje in s tem obratovanje Kranjske koče na Ledinah med poletno planinsko sezono.

Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da je na Zgornjem Jezerskem na Kranjski koči na Ledinah zagorela spodnja postaja tovorne žičnice. Gasilci PGD Jezersko in JZ GRS Kranj so požar pogasili, odstranili so gorljiv material in bližnja ožgana drevesa. Objekt je uničen, nosilna vrv je pretrgana. Po prvih ugotovitvah je zagorelo zaradi udara strele v objekt. V požaru se ni nihče poškodoval.

Hrano bo v kočo treba nositi

»Koča je nepoškodovana,« je potrdil oskrbnik koče na Ledinah Franc Beguš ter dodal, da imajo zaloge še za približno dva tedna, hrano bo potem treba sproti nositi na Ledine ter prositi za pomoč tudi druge obiskovalce in prevoz s helikopterjem.

»Sezono moramo izpeljati do konca, žičnico pa čim prej znova postaviti,« je na začetku planinske sezone še povedal Beguš. Planinski dom je sicer stalno odprt med 15. junijem in 15. septembrom 2015.

Finančni udarec v najbolj neugodnih časih

Ravno ko so jezerski gasilci zaključevali akcijo in je kriminalist naredil popis, si je nastalo škodo že ogledal predsednik Planinskega društva Kranj Tine Marenče. »Spodnja postaja žičnice je popolnoma pogorela, popustili sta nosilna in vlečna jeklenica, poškodovani so nosilni stebri in zgornja postaja žičnice. To je velika škoda in finančni udarec za planinsko društvo, in to v najbolj neugodnem času – na začetku planinske sezone. Škodo na žičnici moramo čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje in s tem obratovanje Kranjske koče na Ledinah. Na srečo je le materialna škoda, in kot smo planinci navajeni, bomo stopili skupaj in to rešili,« je poudaril Marenče.

Deli s prijatelji