V SLOVO

FOTO: Po poroki in kolesarjenju na ljubem Toškem čelu Stražišar v smrt

Objavljeno 19. november 2013 11.50 | Posodobljeno 19. november 2013 11.50 | Piše: T. L.

Policija ugotavlja, da v ponedeljkovi nesreči gorskega kolesarja Gorazda Stražišarja ni znakov kaznivega dejanja.

Gorazd v Bike parku v Kranjski Gori.

LJUBLJANA – Okoli pol dvanajste ure se je na ponedeljkov sončen dan na Toškem čelu končala pot gorskokolesarskega guruja Gorazda Stražišarja. Policijsko sporočilo o smrti človeka, ki je bil z dušo in s telesom predan športu – nekdanji košarkar, jadralec na deski in nazadnje strasten gorski kolesar –, je skopo. O tragičnem dogodku na Toškem čelu, v katerem je, kot so zapisali, ena oseba umrla, so bili obveščeni nekaj pred 12. uro. Ugotovili so, da se je 53-letni kolesar peljal po pešpoti iz smeri koče na Toškem čelu proti dolini ter na poti zdrsnil in padel. Pri padcu je utrpel tako hude poškodbe, da je na kraju dogodka umrl. Znakov kaznivega dejanja niso ugotovili, so še sporočili iz policije.  

Smrt ga je ujela na domačen Toškem čelu

Ljubitelji gorskega kolesarstva so užaloščeni, Stražišar je bil eden od začetnikov gorskega kolesarstva pri nas. Skoraj neverjetno se zdi, da se je njegovo življenje končalo prav na Toškem čelu, kamor je ne glede na vremenske razmere zahajal skorajda vsakodnevno, kjer je pot poznal »na pamet« in bi jo najbrž lahko prevozil z zaprtimi očmi ... Toško čelo in Katarina sta bila njegovi stalnici in dejstvo, da je izkušenega gorskega kolesarja prav na Toškem čelu ujela smrt, je skoraj nedoumljivo. A usoda ima svoje poti in nas včasih pusti brez odgovorov, tudi mati narava zna biti muhasta in spremenljivega obraza. Vprašanje, kaj točno se je zgodilo v »tisti stotinki sekunde« in zakrivilo ponedeljkovo nesrečo ter usodno poškodbo vratu gorskega kolesarja, bo ostalo neodgovorjeno. 

»Ko se ti v nekaj sekundah odvrti življenjski film ...«

Da se gorsko kolesarstvo v stotinki sekunde iz uživaškega lahko spremeni v smrtno nevaren šport, je Gorazd Stražišar že občutil. Pred meseci je kolegom pri magazinu Polet zaupal občutke ob skorajda tragični nesreči, ki se mu je pred leti pripetila na travniku pod Slavkovim domom. Ko mu je med kolesarjenjem ob hitrosti 52 kilometrov na uro »zmanjkalo poti«, Gorazd, ki ni imel čelade, pa se je s temenom dobesedno zaril v tla. Zaradi asfaltiranja ceste se je namreč tamkaj namesto gladkega prehoda s travnika na makadam čez noč pojavila poldrugi meter visoka škarpa ...

»Takrat sem prvič spoznal občutek, ko se ti v nekaj sekundah odvrti življenjski film. Od šoka sploh nisem krvavel, pravzaprav me nič ni bolelo. A ko sem vstal, mi je glava omahnila na prsni koš. Če sem jo hotel imeti pokonci, sem jo moral držati z rokami. Na urgenci me najprej sploh niso jemali resno, šele ko sem jim petič povedal, da mi glava, če je ne držim, pade na prsi, je zavladala panika. Slikanje je pokazalo, da mi je pritisk zdrobil četrto vretence. Očitno sem imel srečo, da sem ob tla udaril pod ravno pravim kotom, drugače bi bil gotovo vsaj hrom ali celo mrtev,« je nesrečo opisal Stražišar.

Gorsko kolesarstvo – več kot način življenja

Gorsko kolesarjenje je Stražišarju pomenilo veliko več od športne panoge ali adrenalinskega preživljanja prostega časa, gorsko kolesarjenje je bilo zanj način življenja. Bil je tudi konstruktor in izdelovalec koles ter avtor priročnika Mtb priročnik – Sem kolesar, gorski kolesar.

Pred dnevi se je poročil

Da bi bila tragedija še večja, se je guru gorskega kolesarstva Stražišar smrtno poškodoval komaj pet dni po še enem mejniku v svojem življenju – poroki. 

Deli s prijatelji