DELOVNO

FOTO: Po novoletnem rajanju Pahor v porodnišnico

Objavljeno 01. januar 2013 17.30 | Posodobljeno 01. januar 2013 18.03 | Piše: M. U., STA

Predsednik republike obiskal prva novorojenčka, rojena v Ljubljani.

Predsednik Pahor v ljubljanski porodnišnici (foto: Mavric Pivk, Delo).

LJUBLJANA – Najdaljšo noč je predsednik republike preživel v središču prestolnice, kjer je z več kot 40.000 ljudmi pričakal začetek leta 2013. Družbo so mu delali prva dama Tanja Pečar, pa tudi bivša misica Iris Mulej s spremljevalcem in še ena lepotica, Iryna Osypenko Nemec, s soprogom. Čeprav se je silvestrovanje zavleklo pozno v zgodnje jutranje ure, pa je imel Pahor že dopoldne prve predsedniške obveznosti v letošnjem letu.

 

V ljubljanski porodnišnici so se danes do 12. ure rodili štirje dečki in štiri deklice.

V porodnišnico k Amarju in Tii

Pahor je tako v ljubljanski porodnišnici obiskal mamico, ki je danes 36 minut čez polnoč rodila dečka Amarja, in mamico, ki je ob 3.46 rodila deklico Tio. Zaželel jima je, da bi njuna otroka »odraščala v miru in z manj skrbmi glede prihodnosti, kot morda odraščajo otroci sedaj. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi to krizo premagali in da bodo potem otroški obrazi znova tako nasmejani, kot smo jih bili navajeni nekoč.« Mamice z novorojenčki je prišel pozdravit tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Kako v UKC zagotavljati zdravstvene storitve ob varčevalnih ukrepih


Pahor se je obenem srečal tudi z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Direktor zavoda Simon Vrhunec je pojasnil, da so priložnost izkoristili tudi za to, da so Pahorju predstavili nekatere težave, s katerimi se srečujejo, ter svojo vizijo njihovega reševanja. Kot pravi Pahor, so se pogovarjali tudi o tem, ali in kako je mogoče zagotavljati pričakovane storitve v okviru trenutnih finančnih možnosti. Pahor si želi, da bi se ukrepi, ki so že bili in še bodo sprejeti, »čim prej prijeli, tako da bo cena denarja na mednarodnih trgih za Slovenijo ugodnejša, da bo znova mogoče razumno zadolževanje, ki bo omogočalo investicije«. Pahor se je tudi zahvalil vsem, ki so delali na silvestrovo, da se je večina zabavala, prav tako pa je obiskal tudi urgentni blok ljubljanskega kliničnega centra.

Deli s prijatelji