POPESTRITEV

FOTO: Po knjigo v kopalkah

Objavljeno 13. avgust 2017 21.06 | Posodobljeno 13. avgust 2017 21.06 | Piše: Moni Černe

Knjižnica na plaži, projekt, ki si ga je zamislila Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, zaživela vzdolž Obale.

Najbolj iskana je otroška literatura.

Letos, v tretji izvedbi, se je Mestnemu kopališču Koper, Kopališču Žusterna, Centralni plaži v Portorožu in kopališču Valdoltra pridružila še nova lokacija – Arheološki park Simonov zaliv. 

Izposoja knjig je povsem preprosta: brez osebnih, članskih ali drugih izkaznic si lahko izbrano knjigo, zaviti v brisačo ali oblečeni v kopalke izposodite, potem ko jo preberete, pa jo vrnete tja, kjer ste jo prevzeli, vračilo gradiva je možno tudi v druge plažne knjižnice, ter v kateri koli oddelek ali enoto knjižnice Srečka Vilharja.

»Na voljo je okrog 3000 enot gradiva, vse zvrsti leposlovja, večinoma gre za lažje plažno branje in otroške knjige. Največ v slovenskem in italijanskem jeziku, nekaj je tudi knjig v angleščini, hrvaščini, srbščini, ruščini in nemščini. Izbor smo skrbno oblikovali, upoštevajoč standarde in normative, veljavne na tem področju. V procesu oblikovanja ponudbe nismo zanemarili nobene ciljne skupine uporabnikov. V številu izposojenih enot je prevladovala otroška literatura, saj si mladi bralci izposodijo več enot na dan. Med knjigami v tujem jeziku pa so prevladovale knjige v italijanščini,« je pojasnil David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. 

Delovni čas je vsak dan med 10.00 in 18.00 uro. Izjema je knjižnica v Simonovem zalivu, ki je odprta od 17. do 20. ure. Gradivo premične zbirke bo na voljo do 31. avgusta.

Čudovita in uspešna zgodba

Knjižnico na plaži letos spremljajo dogodki, v katerih se prepletajo igre, zgodovina in mitologija, namenjeni so otrokom in najstnikom, je poudaril Runco. »Gre za zelo zahteven projekt tako strokovno kot finančno. Pri izpeljavi sta bila ključna dejavnika razumevanje in podpora našega ustanovitelja, Mestne občine Koper, ki je podprla projekt od idejne zasnove do izvedbe. Težko govorimo o številkah, saj je velik del bremena padel na knjižnico in njene zaposlene.«

Potrebna je bila reoganizacija dela, ker so Knjižnico na plaži vključili v letni načrt dela zavoda in tako novo dejavnost umestili v redne aktivnosti naše knjižnice. »Velika zasluga za uspešno izvedbo projekta gre našim strokovnim sodelavcem. Največji finančni zalogaj sta strokovni kader za izvedbo projekta ter fond gradiva, namenjen za plažo. Seveda je del bremena tudi konstrukcija, ki mora biti primerna za vse vremenske razmere.« 
 

100 izposoj na dan je v knjižnici na plaži. Odprta od 17. do 20. ure. Gradivo premične zbirke bo na voljo do 31. avgusta.

Več tisoč izposoj

O bralčevem odnosu do knjig in zaupanega jim gradiva so plažni knjižničarji zadovoljni. »V veliki večini s knjigami spoštljivo ravnajo, večina jih vrne nepoškodovane. Izposojajo si jih ljubitelji knjig in branja, zato je odnos do gradiva ustrezen, tako pri odraslih kot pri otrocih. Večjih odstopanj nismo zaznali. Knjižnico na plaži vsak dan obišče več kot sto ljudi. Približno 70 odstotkov si je knjigo tudi izposodilo. Ti jo običajno še isti dan vrnejo na plažne police in si jo spet izposodijo ob naslednjem obisku. Okoli 15 odstotkov uporabnikov knjižnice na plaži odnese knjigo domov, saj so jo lahko vrnili v katero koli enoto naše ali partnerske knjižnice. Povedano v številkah, so do danes vrnili več kot 700 enot plažnega gradiva. Z rednim vračanjem gradiva so naši bralci tudi upravičili izkazano zaupanje. Izposoja na plaži je presegla 5000 enot,« sklene Runco. 

Deli s prijatelji