RDEČA ZASTAVA V PORTOROŽU

FOTO: Plaža Bernardin: Kaj vse je bilo v onesnaženi vodi?

Objavljeno 07. avgust 2017 08.40 | Posodobljeno 07. avgust 2017 00.37 | Piše: Moni Černe

Danes bo znano, ali bodo plažo spet odprli.

Rdeča zastava še vedno prepoveduje kopanje v morju. Foto: Moni Černe

PORTOROŽ – Prav na vrhuncu turistične sezone so v petek prvič v zgodovini zaprli plažo v Bernardinu. Na kopališču, ki se ponaša z modro zastavo, znakom, da gre za zgledno urejeno ter čisto plažo in morje, pa so izobesili rdečo, ki prepoveduje kopanje.

V petek okoli poldneva so namreč v Portorožu zavladale izredne razmere. Pred Hotelom Vieo Park v Bernardinu so po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz morja evakuirali približno 50 plavalcev in zaprli plažo.

Potem ko je Radio Slovenija poročal, da je Agencija RS za okolje (Arso) vodo analizirala že v torek, rezultate o neustreznosti pa naznanila konec tedna, je bilo vznemirjenje med ljudmi veliko. To pomeni, da so se več dni namakali v s fekalijami onesnaženem morju. »Tudi do nas so prišle te informacije, pa vendar kategorično zanikamo, da bi nas o neustreznosti vode obvestili prej, kar je dokazljivo s sporočilom NIJZ. Ukrepali smo nemudoma,« je povedal direktor prodaje Hoteli Bernardin Borut Fakin. Ko bodo prejeli uradno obvestilo o ustreznosti vode, bodo plažo znova odprli.

Zaradi okvare je počil kanalizacijski jašek in se prelil med meteorne vode, ki se izlivajo v morje med Bernardinom in skladišči soli. Okvaro so že odpravili. Izsledki meritev kakovosti vode, ki so bile opravljene v soboto in nedeljo, naj bi kazali, da je bila voda neoporečna že na dan evakuacije, uradni rezultati bodo znani danes. Zaradi posledic kopanja v onesnaženi vodi je pomoč v ZD Lucija poiskal le en pacient, je povedal Marko Grdina iz Zdravstvenega doma Piran: »Prvi pacient je zaradi onesnažene vode prišel v soboto, malo pred enajsto uro dopoldne, navajal pa je blage simptome bruhanja.«

Kopanje na spornem območju Grdina odsvetuje: »To je nespametno, dokler velja prepoved. Posledice kopanja oziroma zaužitja onesnažene vode na spornem območju so lahko bruhanje, driska in povišana telesna temperatura. V tem primeru svetujemo obisk zdravnika, dietno prehrano, počitek ter pitje tekočine po požirkih.«
In medtem ko je med ljudmi zavladala panika, pa direktor komunalnega podjetja Okolje Piran Alen Radojkovič pravi, da čistilne naprave na obalnem območju obstajajo šele od leta 2010 oziroma 2011, prej pa je vsa »svinjarija romala v morje, kjer smo se namakali stari in mladi«. 


Kopanje da ali ne?

Po dveh uradnih rezultatih o kakovosti vode oziroma na podlagi mokrobioloških preiskav – predvidoma bodo izsledki znani danes – bo NIJZ odločil, ali bodo kopalci lahko znova zaplavali v morju pred Bernardinom.


 

Deli s prijatelji