IZREKLI OPOMIN

FOTO: Pijanemu učitelju pomagal komandir

Objavljeno 26. februar 2017 18.36 | Posodobljeno 26. februar 2017 18.36 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Učitelj naj bi povzročil prometno nesrečo, vendar zanj niso odredili alkotesta. Komandirju in policistu izrekli opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Sandi Hervol. Foto: Policija

BREŽICE – Če so zakoni, naj bodo za vse. Tako za vse kršitelje kot za vse tiste, ki so varuhi zakonodaje oziroma reda. A zgodi se, da bi nekateri včasih zavoljo lastnih koristi oziroma interesov radi poiskali tudi bližnjico mimo zakonov in seveda kazni, takšno početje pa meče slabo luč na tiste, ki bi jih morali spoštovati.

»Prav zaradi takšnih primerov občani ne marajo policistov in jih ne spoštujejo,« je med drugim zapisano v anonimki, ki smo jo dobili na uredništvo Slovenskih novic, v kateri je zapisan primer s Policijske postaje Brežice, naše največje policijske postaje, na kateri naj bi možje v modrem enemu občanu pogledali skozi prste, po trditvah piscev pa naj bi policist dobil opomin pred odpovedjo, komandir pa nagradno premestitev. Da pri omenjenem primeru obstaja sum na nepravilnosti, so pritrdili tudi na Policijski upravi Novo mesto.

Pred nekaj meseci se je zgodila prometna nesreča. Obravnavala sta jo dva policista, v nesreči pa je bil udeležen učitelj ene od posavskih osnovnih šol, očitno dobri prijatelj komandirja Policijske postaje Brežice. »Učitelj je vzor učencem. No, ta vzor, po katerem naj bi se mladina zgledovala, je bil pijan in je povzročil prometno nesrečo, policista, ki sta prišla na kraj dogodka, pa sta zadevo obravnavala malenkost po svoje. Vzrok verjetno tiči v dejstvu, da je učitelj prijatelj komandirja PP Brežice Sandija Hervola in hkrati prijatelj policista, ki je zadevo obravnaval,« piše v pismu, kjer je navedeno, da se je učitelju nekako uspelo izogniti alkotestu: »Ko je zadeva prišla na dan, se je začelo ugotavljati, kako so te nepravilnosti nastale, in ne boste verjeli, policista sta bila na kraju dogodka oziroma doma pri učitelju menda dve uri, kar so ugotavljali prek GPS, ki je vgrajen v vozilih policije, pa kljub temu nista odredila alkotesta, v telefonskih izpiskih pa je bilo tudi ugotovljeno, da sta bila takoj po nesreči na telefonski zvezi učitelj in komandir, kar očitno pomeni, da je komandir vplival na delo policistov.«

Za delavca kazen, za šefa nagrada?

»In zdaj, tako kot v vsakem primeru v tej državi, za delavca kazen, za šefa nagrada. Ne verjamete? Policistu, ki je prometno nesrečo obravnaval, opomin pred odpovedjo. Za policistko, ki je bila zraven, ni ukrepa. Za komandirja pa nagradna premestitev za inšpektorja na Policijsko upravo Novo mesto. Sramotno!« zatrjuje pisec v anonimki. A slednje, kot kaže, ne drži povsem. »V tem primeru sta bili policistu in njegovemu predstojniku izdani opozorili pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Navedbe o premestitvi pa ne držijo,« je pojasnila Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Novo mesto. Hervol naj bi bil namreč še vedno komandir PP Brežice, na tej funkciji pa je od leta 2008.

Na PU Novo mesto so letos zaposlenim izrekli tri izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in devet opozoril pred odpovedjo pogodbe.

Hoteli smo izvedeti tudi podrobnosti o prometni nesreči, saj nam je znana le plat, ki jo navaja anonimka, a Drenikova je pojasnila le, da v nesreči ni bil nihče poškodovan, nastala je le premoženjska škoda na vozilu. Sicer pa je potrdila, da so bili na Policijski upravi Novo mesto seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi pri obravnavi prometne nesreče.


»Tako kot v vseh drugih primerih smo takoj začeli izvajati vse potrebne notranje zaščitne postopke in ukrepe za razjasnitev vseh okoliščin in ugotavljanje morebitnih nepravilnosti. Podrobnosti o ugotovitvah ne moremo pojasnjevati, smo pa o njih nemudoma seznanili specializirano državno tožilstvo, ki je edino pristojno za obravnavo kaznivih dejanj, katerih so osumljene osebe s policijskimi pooblastili,« je dodala Drenikova in poudarila, da na policiji veliko pozornosti namenjajo zagotavljanju visoke strokovnosti in zakonitosti postopkov, s tem pa tudi enake obravnave vseh oseb, udeleženih v postopkih. »V ta namen za naše zaposlene izvajamo številna usposabljanja in izobraževanja. Naši ničelni toleranci do odstopanja od teh zahtev pritrjuje tudi dejstvo, da smo zaradi ugotovljenih nepravilnosti in odklonskega ravnanja samo letos našim zaposlenim izrekli tri izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in devet opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi,« je poudarila.

Kot že rečeno, v omenjenem primeru sta dva zaposlena dobila opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, sicer pa postopki pri specializiranem državnem tožilstvu še potekajo.

Deli s prijatelji