VSTOPNINA

FOTO: Pet evrov za sprehod s psom, sicer pride po vas policija

Objavljeno 16. avgust 2017 12.10 | Posodobljeno 16. avgust 2017 12.10 | Piše: Moni Černe

V Adrii pojasnjujejo, da nikoli niso omejevali dostopa do javnega dobra.

Psi tukaj niso dobrodošli. Foto: Moni Černe

ANKARAN – Ko v Adria Ankaran Hotel & Resort vstopijo domačini ali turisti, ki niso gosti kompleksa, so dobrodošli, a samo pogojno. Ob določenih urah, brez psa, pa s polno denarnico. Tako je denimo sprehajalec, ki želi biti ob morju in ima s seboj psa, ob pet evrov, če ima dva, ob deset. Če se skrbnik in kosmatinec pripeljeta z avtom, je izdatek poleg vstopnine zanj še parkirnina.

Jekleni konjiček ima v kompleksu na voljo prvih 15 minut brezplačno, vendar ni tako, ko je govor o človekovem najboljšem prijatelju – zanj je treba dostop čez zapornico plačati. Poleti pet evrov, pozimi, spomladi in jeseni štiri evre.

S tem ter z drugimi omejitvami se Občina Ankaran ne strinja, zato je v torek poslala uradni poziv družbi, naj odpravi omejitve in preneha zaračunavati vstopnino za pse: »Na Občino Ankaran se je obrnilo več občanov, ki so imeli pripombe glede nekaterih ukrepov, ki jih je sprejela družba Adria turistično podjetje, d. o. o., na območju kampa. Pripombe so se nanašale predvsem na omejevanje gibanja ter prostega dostopa do obale in morja. Družba je že v preteklosti postavila zapornici, ki zapirata javno pot, mobilno hiško, ki omejuje prost prehod do obale, nedavno pa so bile dodane še table, ki prepovedujejo zadrževanje na plaži od 23. do 6. ure vsem, ki niso gosti Adrie, d. o. o., ter sprehajanje psov po plaži,« navaja občina v pismu.

»Občina Ankaran, ki je lastnica dobršnega dela obale in javnih poti, ki so v počitniškem kompleksu Adria Ankaran Hotel & Resort oz. njegovi okolici, se zavzema za prost dostop do obale in morja, ki velja za javno dobro, za vse občane, pa tudi za obiskovalce Ankarana na celotnem območju občine. Ukrepi, ki jih je sprejela omenjena družba, se ne skladajo s smernicami razvoja, h kateremu stremi občina, prav tako so zakonsko nedopustni. Skladno z zakonodajo morajo zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin lastniki svojo lastninsko pravico izvajati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje nepremičnine, se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine. Veljavna zakonodaja v zvezi s kršitvami lastninske pravice varuje vsakršno poseganje tretjega v lastninsko pravico, ki se nanaša tako na odvzem stvari kot tudi na druge oblike protipravnih vznemirjanj lastnika. Absolutna narava lastninske pravice daje lastniku pravico, da od vsakogar zahteva prenehanje kakršnega koli poseganja v njegovo lastninsko pravico. Omejitve uporabe, uživanja in razpolaganja lahko določi samo zakon,« navaja Jani Krstić z Občine Ankaran.

Devet let že teče pravda

Direktor resorta Adria, turistično podjetje, d. o. o., Rajko Rešek: »Nikdar nismo omejevali fizičnega dostopa do javnega dobra. Obiskovalci imajo prost dostop do obmorskega pasu iz smeri Valdoltre in iz smeri Sv. Katarine, z odcepa Jadranske ceste.« Zapornice, ki stojijo na občinskem zemljišču, pa da so uvedli zaradi »regulacije mirujočega prometa«, parkirnino pobirajo, a le od junija do septembra.

Kar ne velja za pse, tudi v drugih mesecih leta morajo za vstop psa plačati evro manj kot poleti. »Od 23. do 6. ure prepovedujemo zadrževanje zaradi kaljenja nočnega reda in miru, nikoli pa nismo in ne bomo preprečevali prehoda ob morju,« dodajajo. »Uporabniki, vzdrževalci in investitorji smo že 60 let, uveljavljamo princip posestvovanja,« odgovarja Občini Ankaran, s katero je podjetje v pravdi zadnjih devet let.

Tihotapljenje psov se ne splača

Z varnostnikom, ki dežura pred spornima zapornicama, smo se pogovarjali, kako odločitev izvajajo v praksi: »Pasji obisk skrbniki poravnajo takoj ob prihodu, za opravljeno storitev prejmejo račun v recepciji hotela Convent.« Če se zgodi, da obiskovalec s psom odide mimo varnostnika, ne da bi ga slednji pri tem opazil, bo to gotovo opazil kontrolor na obhodu. »Ko kontrolor opazi, da za psa nimate male modre ploščice s šapo, morate račun poravnati nemudoma, če tega ne storite, vas zaradi kršenja pravil resorta in kršenja varnostnih pravil zadržimo do prihoda policistov, tu je namreč privatno zemljišče.«

Odpravimo se med ljudi, ob morju je kar nekaj turistov s štirinožnimi prijatelji, toda sogovorniki so gostje turističnega objekta – domačina ali sprehajalca v resortu nismo našli: »To, da nam zaračunajo za bivanje psa, je normalno,« pove španski turist, ki je v šotoru s psom in partnerico, ob ugotovitvi, da mora sprehajalec, ki ni gost, plačati pasjo vstopnico za štirinožnega obiskovalca, pa je zgrožen, ker »tega ni nikjer v svetu«. Ernest, star 42 let, iz Prosenjakovcev, ki je z družino gost tega resorta že več let, psa tukaj nima: »Ni v redu, da ljudje plačujejo za vstop ali za sprehod, nisem še slišal, da bi imeli drugje take prijeme.« Direktor kompleksa pojasnjuje, da gibanje psov v času sezone omejijo zato, ker druge goste zelo moti, da se psi »preganjajo vsepovsod«, pa tudi »svojo potrebo opravljajo« povsod. 


Poziv, naj odstranijo dve zapori

Adrio Ankaran je Občina Ankaran pozvala, naj odstrani obe zapori, ki ovirata dostop do morja, ter table, ki omejujejo oz. prepovedujejo gibanje in zadrževanje ljudi ter sprehajanje psov na obali. Prav tako so jo pozvali, naj preneha zaračunavati sprehajanje psov, saj so nekatera zemljišča, na katerih veljajo omejitve, v lasti občine.

 

Deli s prijatelji