LOVIL JE KUNO

FOTO: Pes ji je zaradi 
kune zgrizel avto

Objavljeno 22. april 2017 23.58 | Posodobljeno 23. april 2017 00.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Vdovčevi prvič prespali v novi hiši, ponoči pa jim je kuža dobesedno raztrgal avto. Lovil je kuno, ki se je skrila pod pokrov motorja, zavarovalnica škode ne krije.

Saj ni res, pa je.

ŠKOCJAN – Saj ni res, pa je, bi lahko zapisali ob naslednji zgodbi, ki se na prvi pogled zdi tako nenavadna, da je komaj resnična, z njo pa se znova potrjuje tista, da se hudič skriva v drobnem tisku oziroma podrobnostih, na katere takrat, ko sklepamo zavarovanje, niti ne pomislimo. Če namreč upamo, da bomo imeli s plačilom kaskozavarovanja krito vso škodo, ki nastane na našem jeklenem konjičku, se kaj lahko zgodi, da se bomo za poplačilo škode obrisali pod nosom.

Lovil kuno

V primeru naše bralke je bila vsega kriva kuna. Pravzaprav ne kuna, ampak droben kuža, sicer sila prijazen in milega pogleda, a očitno si je tako želel priti do kune, da je zgrizel kar avto, ker se je majhna zverinica pred njim skrila pod pokrov motorja. »Prvič smo prespali v novi hiši v Škocjanu, in to je bila res lepa dobrodošlica,« pravi Martina Vdovč, ko začne pripovedovati, kaj se ji je zgodilo v začetku aprila. Zvečer so sicer slišali neko pokanje, z možem sta mislila, da se je prevrnil kakšen kovček, saj so imel še precej prtljage zložene v njih. Tudi psi so se nenavadno oglašali in se zaganjali, še sosed je šel dvakrat pogledat, čemu tak nenavaden lajež, a kaj posebnega ni opazil. Šok je sledil zjutraj.

»Ko sem videla razdejan avto, sem najprej pomislila, da so se ga lotili kakšni vandali, zato sem seveda poklicala policiste. Ti so prišli in psiček, ki se je večkrat potikal okoli naše hiše, je še kar opletal okoli peugeota 208 in se zaganjal vanj,« je povedala Martina. Policist je psa naganjal stran, da si bo ogledal, kaj se je zgodilo, pa se pes ni dal odpoditi, ko pa je Martina odprla pokrov motorja, je ven skočila kuna. Očitno si je v avtu pod pokrovom motorja našla varno zatočišče pred ostrimi pasjimi zobmi, čeprav je pes že povsem zgrizel blatnik in zagotovo bi se ga lotil še na drugi strani, saj so po vsem avtu odtisi njegovih šap, zgrizel je tudi nekaj kablov pod pokrovom motorja.

Prejšnjega zalila voda

Sogovornica je avto letnik 2009 kupila pred enim letom na lizing, in prav zato ga je morala kasko zavarovati. Prejšnji avto je namreč zalila voda. Njena družina je prej živela v podnajemniškem stanovanju v Gorenjem Gradišču pri Šentjerneju, vas pa je tistega 13. septembra 2014, bil je petek, doživela pravo naravno katastrofo. Zaradi obilnega deževja je sredi noči meteorna voda prihrumela z Gorjancev in v trenutku poplavila vas, bilo je je do pasu. Zalila je tudi stanovanje, v katerem je živela mlada družinica. Pravzaprav so imeli takrat hudičevo srečo, da se ni zgodilo še kaj hujšega, saj so se v vodi znašli tudi električni aparati. Takrat so v bistvu ostali brez vsega in se začasno preselili k Martinini mami ter počasi nadaljevali gradnjo hiše v Škocjanu. Res so nestrpno čakali, da prvo noč preživijo v svojem novem, sicer še ne povsem končanem domu. In že prvi dan tak šok.

Nov šok pa je sledil na zavarovalnici. Cenilec zavarovalnice Ergo, kjer ima Martina avto kasko zavarovan, si ga je sicer ogledal, ga poslikal in napisal zapisnik, škode naj bi bilo vsaj za 500 evrov, a te kljub kasku ne bo krila zavarovalnica. Kot so pojasnili v zavarovalnici Ergo, navedenega primera zavarovalnica ne krije. »V skladu s splošnimi pogoji za avtomobilsko zavarovanje v okviru zavarovalnega kritja 'Dotik živali' zavarovanje namreč krije škodo zaradi poškodovanja ali uničenja zavarovanega vozila, ki je posledica neposrednega dotika vozila z živalmi, pri čemer se za neposredni dotik šteje nalet ali trk,« je na naša poizvedovanja odgovoril Uroš Kreuzer, vodja službe za bančno poslovanje, trženje in odnose z javnostjo.

Tako bo morala Martina škodo za popravilo uničenega avta kriti sama. 

Deli s prijatelji