AKCIJA

FOTO: Pahor z veleposlaniki barval igrala

Objavljeno 06. julij 2013 20.27 | Posodobljeno 06. julij 2013 20.26 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik republike se je tokrat mudil na Ljubnem ob Savinji.

LJUBNO OB SAVINJI – Predsednik republike Borut Pahor se je danes v okviru projekta Skupaj za skupno z ekipo prostovoljcev, med katerimi je bilo tudi 19 tujih veleposlanikov, akreditiranih v Sloveniji, mudil na Ljubnem ob Savinji. Tokrat sta Pahor in njegova delovna brigada z barvami in čopiči olepšala igrišče tamkajšnjega vrtca ter okolico osnovne šole.

Premikajo mejnike

Pahor je povedal, da mu ni znano, da bi tako velika skupina veleposlanikov že kdaj sprejela tovrstno pobudo in se udeležila take dobrodelne akcije, kot je bila današnja na Ljubnem ob Savinji. »Tukaj premikamo neke mejnike. To, da so se akcije udeležili veleposlaniki iz različnih držav, iz ZDA, Evrope, Venezuele, Kitajske, Indije, vse to priča o tem, da so se v Sloveniji lepo znašli, da imajo Slovenijo radi, da imajo radi naše ljudi in da zato radi priskočijo na pomoč na tak način in to mi veliko pomeni,« je dejal predsednik države.

Slovenska politika je sposobna marsičesa

Na vprašanje, ali bi k projektu Skupaj za skupno povabil tudi predsednike političnih strank iz vseh taborov v Sloveniji, je Pahor odgovoril, da bi se v tem primeru najprej malo prepirali o tem, kje in kaj bi delali. Po njegovi oceni je slovenska politika sposobna marsikaj skupaj narediti in mogoče bo nekoč uresničil tudi to zamisel. Mogoče bi predsedniki strank le podprli ta projekt, je dejal.

»Kdo bi si mislil, da bodo enkrat veleposlaniki drugih držav pri takem projektu? Kdo bi si mislil, da jih bomo toliko izvedli, da se bodo prijeli?« je Pahor odvrnil na vprašanje, ali je njegov projekt prinesel premike. Opozoril pa je na številne pravne ovire, ki jih morajo sproti reševati pri izvedbi projekta, ker »slovenski pravni red ni naravnan na take delovne akcije, v katerih sodeluje predsednik države«. Delo s papirji jim vzame veliko časa, kljub temu pa je pripravljenost na sodelovanje v delovnih akcijah velika, je povedal.

Napovedal je še, da bo šel vsak mesec nekam delat. Že kmalu bo, denimo, obiskal družbo Hidria v Idriji in eno izmed gorskih kmetij.

Deli s prijatelji