RED ZA IZREDNE ZASLUGE

FOTO: Pahor odlikoval Hermana Van Rompuya

Objavljeno 07. oktober 2015 18.16 | Posodobljeno 07. oktober 2015 18.18 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je prepričan, da je prihodnost stare celine v združeni Evropi.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti v predsedniški palači bivšemu predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu vročil red za izredne zasluge za prispevek k razvoju Evropske unije in posebno skrb za enakopravnost narodov v njej.

»Herman Van Rompuy je bil in ostaja zaprisežen Evropejec. Kot prvi predsednik Evropskega sveta je odigral ključno vlogo pri oblikovanju temeljnih dokumentov in pogodb, s katerimi je EU med svetovno gospodarsko krizo uspešno prebrodil največjo preizkušnjo evrskega območja do zdaj,» je zapisano v utemeljitvi. »Tudi po zaslugi Van Rompujevih pobud je območje evra z novimi reševalnimi mehanizmi in bančno unijo danes stabilnejše in bolje pripravljeno na morebitne nove krize. Glede na to, da je stabilnost evra strateškega pomena tudi za Slovenijo in da je bil njegov mandat čas, ko se je s težavami spoprijemala tudi slovenska država, je Herman Van Rompuy s svojim delovanjem veliko storil tudi za Slovenijo. Sloveniji ter našim specifičnim zaprosilom in zahtevam je posvečal posebno pozornost. Tako smo v najtežjih trenutkih imeli v Evropskem svetu velikega zaveznika in prijatelja,« so še zapisali.

Današnje podelitve odlikovanja sta se kot bivša premierja med drugim udeležila Janez Janša in Alenka Bratušek.

Delo še ni končano, pravi

Van Rompuy je ob podelitvi priznanja dejal, da mu je v čast, da danes prejema slovensko odlikovanje. V govoru se je dotaknil tudi prihodnosti EU in begunske krize. O Sloveniji je dejal, da so dosedanji politični voditelji državo popeljali na pot reform in pokazali politično modrost v viharnih časih. »Delo še ni končano, a v politiki delo ni nikoli končano,« je opozoril bivši predsednik Evropskega sveta.

Prihodnost stare celine je po njegovem prepričanju v združeni Evropi. Konkurenčna gospodarstva pa so edino zagotovilo za vzdržanost naših socialnih modelov, »a potrebujemo reforme tako na nacionalni kot evropski ravni«, je dejal in dodal, da bo treba bolje izkoristi tudi skupni evropski trg. »Ni več prostora za nacionalne prvake. Prihodnost pripada evropskim prvakom,« je dejal. »Nobena država ne more dominirati v Uniji in nobena je ne more blokirati. Vsi smo v istem čolnu,« je še poudaril.

»Evropski duh je vodilo, čeprav morajo premierji posameznih držav seveda braniti nacionalne interese svoje države, a v okviru evropskih interesov. Tisti, ki prihajajo iz manjših držav, spoznajo, da so evropske rešitve vedno najboljše zanje. Kot Belgijec lahko to potrdim,« je še dejal Van Rompuy.

Opozoril je tudi, da begunska kriza, ki je sprožila največje migracije po koncu druge svetovne vojne, ne bi smela odvrniti pozornosti od gospodarstva. Glede begunske krize se je sicer zavzel za skupno evropsko politiko in dolgoročno politiko glede migracij. Evropa bi si morala po njegovih besedah skupaj z ZDA, Rusijo in arabskimi državami prizadevati za rešitev begunske krize.

Deli s prijatelji